Peticija za izmjene na državnoj maturi 2021. godine

Peticija za izmjene na državnoj maturi 2021. godine

Started
May 1, 2021
Petition to
Ministarstvo obrazovanja RH and 1 other
Signatures: 197Next Goal: 200
Support now

Why this petition matters

Started by Maturanti 2021.

Poštovani,

generacija maturanata 2021. odlučila je pokrenuti ovu peticiju kako bi iskazala svoje nezadovoljstvo nelogičnim postupanjem Ministarstva obrazovanja i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i obrazovanje.

Prvenstveno, želimo da se realno sagledaju sve činjenice i događaji koji su pogodili ovu generaciju. Generacija maturanata 2021. je ujedno i ona koja je pretrpjela i izgubila mnogo toga. Prošle školske godine susreli smo se sa štrajkom koji je razultirao određenim zaostacima u 1. polugodištu koje su profesori nastojali velikom brzinom nadoknaditi u 2. polugodištu. No, nedugo zatim, sve nas je pogodila pandemija korona virusa te samim time i online nastava. To je ujedno i prvi put kada su se profesori susreli s tim načinom rada te sama nastava nije provedena na najbolji način što je izazvalo dodatne gubitke koji su bili nepovratni. Svi znamo da online nastava nije funkcionirala na način na koji je trebala. Lekcije su se prelaze i obrađivale na brzinu te učenici nisu imali vremena za razumijevanje jedne lekcije, a već bi se prešlo na drugu. Na taj način kvalitetno usvajanje znanja bilo je uskraćeno svima.

Ovu školsku godinu obilježili su prvenstveno potresi te ponovno pogoršanje broja zaraženih. Iako većina maturanata pohađa nastavu licem u lice, znatan broj maturanata već gotovo mjesec dana nastavu pohađa online. Želimo da se sve navedeno sagleda iz perspektive maturanata jer su potresi i pandemija utjecali na svakog pojednica, a mnogima se čak i život okrenuo naopačke.

Stoga, tražimo uklanjanje naknadno dodanog djela "Kiklop" za esej na višoj razini državne mature iz Hrvatskog jezika. Također, želimo sažimanje gradiva trećeg i četvrtog razreda zbog online nastave i uskraćenog adekvatnog obrazovanja.

Ako ste Vi učenik, profesor ili roditelj koji se slaže s nama i smatra da bi ovogodišnja provedba državne mature trebala biti drugačija, molimo Vas, da nas podržite i potpišete ovu peticiju. Nadamo se da će nadležni imati sluha za naš zahtjev!

Support now
Signatures: 197Next Goal: 200
Support now

Decision Makers

  • Ministarstvo obrazovanja RH
  • Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje i obrazovanje