Kampanya Kapatıldı

Cinsiyetçi tanimlar okul kitaplarindan çıkarılsin

Bu kampanya 83 destekçiye ulaştı

Kültürel olarak kadina ve erkeğe atfedilen roller önce ailede daha sonra okullarda insanlara öğretiliyor ve normalleştiriliyor. Zamanınin büyük çoğunluğunu okulda geçiren ve okul kitaplarinda yazan bilgilere göre şekillenen öğrenciler geleceğin cinsiyetçileri olma riskini taşıyor.Okul kitaplarinda yazılmış cinsiyetçi söylemlerin çıkarılması için kampanyamiza destek olun!

Yapilan arastirmalara göre ders kitaplarinda yazılan soylemler cok üzücü,gelecek nesiller için toplumsal cinsiyet rollerini acik bir şekilde iceriyorlar , iste size birkaç örnek:"Kadinlar evde çocuğun problemleriyle ilgilenmekte,bunun yanısıra evin düzenli tutulması ve tertibi , babanin aldığı kararları çocuklara bildirme,evin ihtiyaçlarını listeleme gibi görevleri varken erkekler gun içinde evde degil işte resmedilmistir , aile içinde edindiği sorumluluklar ,tamirat işleri , bütçe için para kaynağı olma şeklinde orneklenmistir... Erkeklere psikolojik baskı olusturan, stres yaratıcı roller de var :"Aile reisi, evin direği, güçlü,duygularını belli etmeyen, asla ağlamayan..."

Ders kitapları aynı zamanda kadin ve erkek mesleklerini de genç beyinlere ayrımcı bir şekilde ogretmektedir. Sosyal bilgiler 1. Sınıf kitabinin 36. Sayfasinda yazan bir ifadede aynen şöyle yazmaktadir:"Erkekler ciftcilik yapar, kadınlar ise daha çok ev işleriyle uğraşırlar."

Yalnizca kadinlara değil erkeklere de atfedilen roller ders kitaplarinda bol miktarda bulunuyor. Ve bulundukça cinsiyetçiligi kırmak güçleşiyor, toplumsal cinsiyetçi söylemlerin ders kitaplarindan kaldırılması için destek olun!

Bugün Esma imzanı bekliyor!

Esma Yavuz bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Milli egitim bakanligi : Cinsiyetçi tanimların okul kitaplarindan çıkarılsin». Esma ve imza atan diğer 82 kişiye katıl.