EĞİTİMDE EŞİTLİK İSTİYORUZ

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.500.

BENDE YAŞITLARIM İLE AYNI ŞARTLARDA LGS SINAVINA HAZIRLANMAK İSTİYORUM

Merhaba, ben sekizinci sınıfta okuyan görme engelli bir öğrenciyim. Ben bu yazıyı ben ve benim gibi bu sene Liseye Geçiş Sınavına (LGS) girecek görme engelli arkadaşlarım adına yazıyorum. Bizi bu sene uzun ve yorucu bir maraton bekliyor. Önceki yıllarda sınava girmiş görme engelli arkadaşlarımızın edindikleri olumsuz tecrübelerden yararlanarak geleceğimizi ilgilendiren bazı konulardan bahsetmek istiyorum.
Biz, görenler ile eşit haklara sahibiz ve bu sene aynı sınava gireceğiz; fakat onların her ay örnek soruları yayınlanırken, bizim örnek sorular yayınlanmıyor. Gören yaşıtlarımıza ait örnek sorularında birileri tarafından okunarak erişilebilirliği sağlanamıyor. Çünkü özellikle matematik ve fen bilgisine ait soruların çoğu görsel ağırlıklı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum soruların birileri tarafından okunması durumunu da imkânsız hale getirmektedir. Sonuç olarak aylık örnek sorulardan bizler faydalanamıyoruz. Aynı zamanda gören yaşıtlarımız LGS sınavında soruları kendileri okuyup çözme imkânı varken; biz okuyucu ve işaretleyici aracılığı ile sınav sorularına erişim sağlayabiliyoruz. Yani başka birinin okumasına mecbur kalıyoruz. Bu da bazı sorunlara yol açabiliyor; mesela: okuyucu olarak gelen kişi, "ingilizce, fen, matematik vb. gibi dersleri telaffuz etmekte zorlanıyor ya da ihmalkâr davrananlar da olabiliyor. Görenler kendi kaderini kendisi çizerken bizim kaderimizi başkaları çizebiliyor. Görenler her türlü kaynağa rahat ulaşırken bizim elimizde örnek sorularımız bile yok. Halbuki kendimiz okuyor olsak ve örnek sorular yayınlanmış olsa hem soru çeşidine aşina olmuş hemde soruyu daha rahat çözmüş olabiliriz.
Gereğinin yapılmasını tüm görmeyenler adına arz ederim.

İrem Akıllı

8. Sınıf öğrencisi