Yükseköğretim Kurumları Sınavı İle İlgili Öğrencilerin Yaşadığı Mağduriyete Bir Son Verin!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Bilindiği üzere COVID-19 salgını nedeniyle alınan önlemlerin başında 16 Mart 2020 tarihinde okulların kapatılması gelmektedir. Bu tarihten itibaren öğrenciler okullarına gidememekte ve örgün eğitim haklarını "mecburen" kullanamamaktadırlar. 20-21 Haziran 2020 tarihlerinde yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yaptığı açıklamada, 12. sınıfların sınavla ilgili bir endişeye kapılmamaları gerektiği, online eğitimde verilen derslerden sorumlu olunmayacağı, sadece yüz yüze işlenen konulardan sorumlu olunacağı dile getirilmiştir. Bu açıklamalar baz alınarak çıkarılacak sonuç şunlardır:

Alan Yeterlilik Testi'nde yer alacak olan

Matematik:

1. Türev
  2. İntegral
  3. Çember Analitiği

Fizik:

1. Dalga Mekaniği
  2. Modern Fizik

Kimya:

1. Organik Kimya

Biyoloji:

1. Bitki Biyolojisi

Türk Dili ve Edebiyatı:

1. Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı

konularının yarısının ve/veya tamamının YKS'de sorulmayacağı anlaşılmaktadır.

Bunlar bir 12. sınıf öğrencisi açısından alınması gereken önlemler olarak belirtilmiş ve Bakan Ziya Selçuk 12. sınıf olmayıp bir ortaöğretim kurumunu başarıyla tamamlayıp mezun olan ancak tekrardan sınava hazırlanan öğrencilerle ilgili herhangi bir söylemde bulunmamıştır. Söz konusu mezunlar ilk senesinde istediği sonucu elde edememiş ve tekrardan gecesini gündüzüne katıp bu sınava hazırlanmışlardır ve hazırlanmaya devam edeceklerdir.

Yukarıda belirttiğim konular bu sınav için ayırt edici soru niteliği taşımaktadır ve mezunlar başta olmak üzere birçok 12. sınıf öğrencisi de önceden bu konulara hatırı sayılır bir süre ayırıp bitirmiştir. YKS ile ilgili yukarıda geçen konuların sorulmamasına dayalı bir uygulama bu öğrencilerin emeklerini hiçe saymaktan başka bir şey değildir.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı biz öğrencilerin canını dişine takarak çalıştığı bir sınavdır. Emeklerimizin hiçe sayılmasını hiçbirimiz istemeyiz. Bu konuları görememiş olan 12. sınıfların mağduriyet yaşamasını da asla istemeyiz. Her iki tarafın da mağduriyet yaşamaması aşağıda yer alan maddeler uygulanmalıdır:

1. Bahsi geçen konuların sınavda sorulmaması gibi bir uygulamanın olmaması
  2. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ileri bir tarihe ertelenmesi
  3. Ertelenen bu süre zarfında COVID-19 salgınının bitmesinin ve okulların açılmasının ardından bu eksik konuların öğrencilere öğretilmesi gerekmektedir.

Bu önlemler elbette ki biz öğrenciler tarafından bir çözüm önerisi olarak sunulmaktadır. Beklentimiz mağduriyet yaşanmaması adına hem Milli Eğitim Bakanlığımızın hem de ÖSYM Başkanlığının konuyla ilgili en doğru açıklamayı yapmasıdır.

Unutmayın, bir insanın emeklerini karşılamamak yapılabilecek en büyük kötülüklerdendir!