TEMATİK GÜZEL SANATLAR LİSELERİ AÇILSIN (TİYATRO- HALK DANSLARI- SİNEMA vb.)

TEMATİK GÜZEL SANATLAR LİSELERİ AÇILSIN (TİYATRO- HALK DANSLARI- SİNEMA vb.)
Bu kampanya neden önemli?

Ağaç yaşken eğilir. Sanat eğitimine erken başlamanın önemi büyüktür. Üniversitede başlayan sanat eğitimi geçtir. Yetenekli öğrencilerin sanat eğitimlerinin en az ortaöğretim(lise) döneminde başlaması gerekir.
Ülkemizde tiyatro, halk dansları, sinema, geleneksel sanatlar, kültürel miras vb. temalardaki eğitimler ancak üniversite düzeyinde başlamaktadır. Evet, hali hazırda Güzel Sanatlar Liseleri ve konservatuvarlar olmakla birlikte; Güzel Sanatlar Liseleri Resim ve Müzik, Konservatuvarlar ise Bale ve Müzik alanlarıyla sınırlı kalmıştır.
Oysa; Tiyatro, Sinema, Halk Dansları, Geleneksel Sahne Sanatları, (Gölge oyunu,ortaoyunu vb.) sanat alanlarında eğitimler de lise düzeyinde ve hatta ortaokul düzeyinde başlaması geleceğin sanatçılarını yetiştirme açısından önemlidir.
Milli Eğitim Bakanlığımızın geçtiğimiz yıllarda spor liseleri özelinde başlattığı tematik liselerden bazı temalar şöyle: Futbol, voleybol, basketbol, bisiklet, badminton, yüzme, atletizm, güreş-boks, karate-tekwondo-judo-jimnastik, yelken-kano-kürek, buz pateni-kayak-curling, buz hokeyi-sürat pateni. Bu girişimi alkışla karşılıyoruz. Ancak; önceki yıllarda Milli Eğitim Bakanlığının Tematik Sanat Liseleri hakkında çalışmalar başlattığı ama henüz bir net girişimde bulunmadığı biliniyor.
Sanata ilgili çocuklarımızın küçük yaştan itibaren yeteneklerini keşfedip altyapı eğitimlerini sağlıklı şekilde almalarını ve ülkemizin sanat birikimlerine katkı sağlamalarını hedefini gerçekleştirmek için Tematik Sanat Liselerinin bir an önce açılması önemlidir. 18-20 yaşında üniversite çağına gelmiş bir bireyin sanat alanında yetenekli olduğunu tespit edip yatırım yapmaktansa 5’inci, 6’ncı sınıftan itibaren sanat eğitimine başlaması çok şeyi değiştirecektir. Bazı insanlar sanatçı ruhludurlar ama onların sanatçı olması onlara sunulan fırsatlarla belirlenir. Kişiliğe ve yeteneğe ve çağın ihtiyaçlarına uygun bir rehberlik/yönlendirme, çağdaş eğitimin bir zorunluğudur.
Sanatsal yetenekleri olan gençlerimizin bu sanat alanlarındaki ilgi, yönelim ve ihtiyaçlarını, bilimsel müfredat ve pedagojik formasyon eksikliği/ihmali/istismarı olası kurs,atölye vb. çözümlerle gidermeye çalışmalarının önüne geçmenin yolu Tematik Güzel Sanatlar Liselerinin/Bölümlerin açılmasıdır. Hiç bir eğitim şansa ve tesadüfe bırakılamaz.
Ülkemizde Tematik Güzel Sanatlar Liseleri'nin açılması için toplumun bütün kesimlerine, sivil inisiyatiflerine, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlıklarımıza çağrımıza destek vererek, doğru sanat eğitimi fırsatını bulamayıp heba olan yeteneği hayata kazandırabiliriz. BİLİMSEL VE EHİL SANATA EVET!
UNUTMAYIN! YETENEK DESTEKLENİRSE GERÇEKLEŞİR.
TEMATİK GÜZEL SANATLAR LİSELERİNİN açılması için bir imza da siz verin.
M. Ümit Görgülü
Yarın Toplumsal Gelişim Eğitim Kültür ve Sanat Derneği