LGS 2018 Mağduriyeti İçin Acil Çözüm

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

YGS/ALES kılığına girmiş, 2004 doğumlu binlerce çocuğu mağdur bırakan LGS mağdurlarıyız. Bir veli ve vatandaş olarak öncelikle cevaplanmasını istediğimiz sorular var:

1.     4 sene boyunca bu sene sınava girecek olan öğrencilere Fen Bilgisi ve Matematik derslerinde verilen eğitimden haberiniz var mı? Varsa UZMAN olduğunu varsaydığımız kişilerin hazırladığı sorular neden verilen eğitim tarzıyla zıt bir şekilde hazırlandı? Test hazırlamada esas olan ve soru hazırlarken uygulanması gereken bilimsel kurallara neden uyulmadı? Mesela, sınavda her bir soru verilen eğitim şekliyle direk bağlantılı olmak zorunda ki öğrencinin başarılı olup olmadığı belirlenebilsin. Kısaca, 4 sene boyunca nasıl bir eğitim verdiniz ki de bu tür sorular sorup 14 yaşındaki öğrencilere yetersizlik hissi, çalışanla çalışmayanın farkı yok, zekâ önemli çalışmak değil vb. algılar yarattınız.

2.     Sayısal soruları hazırlayan komisyon her bir sorunun kaç dakikada çözülebildiğini hesapladı mı? Sorulan bir sorunun kaç dakikada çözülebildiği ile ilgili kural, sınav hazırlarken 1 numaralı kuraldır. Eğer zamana karşı bir sınavla öğrencilerin başarısını belirlemek istediyseniz bunu sınavın bütünü için yaparsınız, sadece sayısal bölüm için değil. Neden sözel bölümde verilen süre hayli hayli yeterli iken sayısal bölümde her bir soru için gereken süre hesaplanmadı? Ya da sorular neden verilen 60 dk. süre içinde cevaplanabilecek türden sorulardan oluşmadı? Sayısal sorularını, branş öğretmenlerinin bile bu sürede cevaplamakta zorlandığını hatırlatmaya gerek yok sanırım.

3.     Soruların dışarı sızdırılmış olması ile ilgili bütün bilgileri kamuoyu ile paylaşacak mısınız? Vatandaş aptal değil, bir kesimin eline bu sorular geçti ve muhtemelen çözülüp cevapları bazı öğrencilere verildi.

Bu sorulara cevap vermek boynunuzun borcu olduğu gibi, 14 yaşındaki bu ülkenin pırıl pırıl gençlerinin geleceği için ACİL bir şekilde çözüm üretilmesi GEREKİYOR. Her öğrencinin istediği mesleği seçebilmesi için, İLGİSİ ve BAŞARISI doğrultusunda istediği okulda eğitim alabilmesi gerekiyor. Bu sene bu okul listeleriyle öğrencilere ya imam ol ya teknik eleman ol ya da özel okula git algısı yaratıldı. Hatanın neresinden dönülse kardır; bu kadar öğrenci ve velinin vebalini çekmek ağırdır.

Tek ÇÖZÜM, okul listelerine (nitelikli demiyorum çünkü bu kavram eğitimle hiç bağdaşmıyor) geçen sene yüksek puanla öğrenci alıp bu sene neyin kriter alındığı bile belli olmadan liste dışı kalan okulların EKLENMESİDİR.

Bugün Müge imzanı bekliyor!

Müge Kanatlar bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Milli Eğitim Bakanlığı: LGS 2018 Mağduriyeti İçin Acil Çözüm». Müge ve imza atan diğer 171 kişiye katıl.