LGS ÇEMBER SINAVININ İPTAL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

LGS ve Çember Sistemi Neden İptal Edilmeli !
Sevgili öğrenciler, veliler, eğitimciler ve toplumun geleceği için endişe duyan tüm yurttaşlar;

Bildiğiniz üzere bu yıl ortaöğretime geçiş ve yerleştirme sisteminde önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler yapılırken kamuoyu yeterince bilgilendirilmedi, hatta yanlış bilgilendirildi. Bu sisteme karşı yapılan tüm eleştiriler ve itirazlar MEB tarafından görmezden gelindi. Merak içindeki öğrenci ve velilerin soruları yanıtsız bırakıldı.

Tüm bu belirsizlik içinde, 2 Haziran’da yapılan LGS (Liseye Geçiş Sınavı), yüzbinlerce öğrenciyi ve veliyi büyük bir hayal kırıklığına ve umutsuzluğa sürükledi. Sınavda sorulan sorular, ne öğrencilerin okulda aldığı eğitime uygundu ne de MEB’in sınav öncesi yayınladığı örnek sorulara benziyordu. Zorluk derecesi ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı) ile yarışan sınavda, çocuklarımız farklı türde sorularla ve test tekniğiyle karşılaştılar. Buna rağmen her soru için 1,5 dakika zaman verildi.

MEB, sınav sonuçlarının açıklanmasıyla toplumdaki tepkinin daha da artacağını biliyor. Bu nedenle sonuçların ve yerleştirme kılavuzunun açıklanması da seçim sonrasına bırakıldı.

Üstelik öğrencilerin ve velilerin yaşadıkları tüm bu strese rağmen, sınav sonucuna göre öğrenci alacak okulların yarısından fazlası imam hatip ve meslek liselerinden seçildi. Akademik başarısı yüksek olan okulların önemli bir kısmı liste dışı bırakıldı.

Çocuklarımıza yapılan haksızlık ve adaletsizlik LGS ile de sınırlı değil!

LGS sonucuna göre herhangi bir okula yerleşmeyen öğrenciler “Çember Sistemi” adı verilen yerel yerleştirme sistemine göre okullara yönlendirilecekler. Ancak Bursa’daki pilot uygulamaya göre; bu sistem öğrencilerin, sadece Anadolu liselerinden oluşan bir tercih listesi yapmasına izin vermiyor, en az 1 tane imam hatip ya da meslek lisesi tercih etmeleri zorunlu kılınıyor.

Son yıllarda bütçesinin büyük kısmını imam hatiplere ayıran MEB, böylece öğrenciler ve veliler tarafından tercih edilmeyen bu okulları doldurmaya çalışıyor. Anadolu liseleri için var olan yoğun talebi de “kontenjan yetersizliği” gerekçesiyle yok sayıyor. Böylece öğrenciler ister LGS sonucuna göre, ister Çember Sistemi’ne göre yerleştirilsin, imam hatip ve meslek liseleri “zorunlu tercih” haline getiriliyor.

LGS ve Çember Sistemi, her çocuğun hakkı olan, eşit, adil, parasız ve nitelikli eğitimi bir hak olmaktan çıkarıyor. Aileler, çocuklarını imam hatibe göndermekle özel okula göndermek arasında tercih yapmak zorunda bırakılıyor. Parası olan nitelikli eğitimi satın alırken, özellikle yoksul çocuklarımız MEB tarafından niteliksiz eğitime mahkum ediliyor.

Çocuklarımızın geleceği ve umutlarının yok edildiği #LGSveÇemberSisteminiReddediyoruz!

Bugün hamide imzanı bekliyor!

hamide aksoy bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Milli Eğitim Bakanlığı: LGS ÇEMBER SINAVININ İPTAL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ». hamide ve imza atan diğer 21 kişiye katıl.