Hepimiz için laik eğitim istiyoruz

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamalarına göre; TEOG sınavı kaldırıldı, mahalli bir sistem getirildi. Aynı zamanda Üniversite sınavının sorularından, oturumlarına bütün yapısı her hafta değiştiriliyor. Açıklanan sistem ve etkileri ise şu şekildedir;

• Yerleşim yerlerine göre eğitim bölgeleri oluşturulacak.
• Eğitim Bölgeleri’nde Anadolu Liseleri, İmam Hatip Liseleri ve Meslek Liseleri’nden oluşan toplam 9 okul bulunacak.
• Sadece “Nitelikli” diye adlandırılan okulları sınav yapacak, sınava giriş isteğe bağlı olacak.
• Öğrenciler önce kendi eğitim bölgelerinde bulunan 9 okuldan 5’ini seçerek tercih yapacak, ardından Orta Öğretim başarı puanlarına göre 5 okuldan birine yerleşecek.
• Önce adrese dayalı seçim yapılacak, ardından sınava girilecek. Sınava girmek isteyenler de önden adrese dayalı tercihi yapacak.
• Sınav yapması üzere 600 nitelikli okul belirlenecek, hangi kriterlere göre belirleneceği belirsiz. Hazırlık sınıfı olan okulların sınav yapacağı söyleniyor ancak Mayıs ayında kesin liste açıklanacak.
• Sınav ise haziranın ilk haftasında olacak, 80 soru sorulacak ve 3 yanlış 1 doğruyu götürecek.
• Kontenjan yetmediği durumda ek derslik açılacak veya ikili eğitime geçilecek.
• Sınava bu sene girenler 8. sınıf derslerinden sorumlu olacak. Önümüzdeki sene ve bir sonraki sene ise sorumlu olunan sınıflar kademeli olarak artacak.

Bu yeni sistemin sonuçları şu şekilde karşımıza çıkıyor:
Öğrenciler eğitim bölgelerinde bulunan 5 okulu sınavdan önce seçecek. Böylece nitelikli okullara girmek üzere sınavda kendini denemek yerine direkt diğer liselere yönlendirilmiş olacak. Okullar nitelikli hale getirileceğine, öğrenciler niteliksiz okullara mahkum kalacak.
MEB tarafından “nitelikli” diye ayrılan okulların hangileri olacağı hala belirsiz. Özel Okullara ise tamamen ayrıcalık sağlanmış durumda. İsteyen Özel Okul sınav yapabilecek. Sınavdan 1 ay önce açıklanacak olması ise belirsizliği ve kaygıyı artırıyor.
Adrese dayalı sistemde okul kapasitesinden fazla sayıda öğrenci, adres kapsamına giriyorsa, kontenjan fazlası olan öğrenciler açıkta kalabilecek. Ek sınıf açılacağı söyleniyor. Bu durumda öğrencileri yetersiz dersliklerde eğitim bekliyor.
Öğrencilerin Orta Öğretim’deki not ortalamalarına göre yerleştirileceği söyleniyor. Ancak not ortalaması tek başına yetersiz. Örneğin özel okulda orta öğrenim görmüş öğrencilerin not ortalaması daha yüksek oluyor. Özel Okullarda özel etütlere gidebilen öğrenciyle gidemeyen öğrenci eşit değil. Devlet okullarından gelen çocuklar ise yerleştirme sürecine baştan 1-0 yenik giriyor.
Velilerin çoğu hala çocuklarının sınava girmesini istiyor çünkü iyi bir lisede okumasını istiyor. Bu durumda öğrencilerin çoğunu belirsiz bir sınav süreci bekliyor. Sınav kaygısı ortadan kalkmak bir yana artıyor.
Adrese dayalı yerleştirmede çok fazla belirsizlik olduğu için torpil de artacak. Adresine yakın okullardan girmeyi tercih ettiği okulda tanıdığı olanlar torpile başvuracak. Türkiye’de eğitim alanında zaten ciddi bir sorun olan rüşvet sorunu çözülmek yerine artacak.

Kontenjanların yetmediği durumda okullar ikili eğitime geçebilecek. Bu durumda öğretmenler aynı maaşı alarak iki katı çalışmaya zorlanacak. Okulun tüm saatleri dolacağından çocukların ders dışı aktivitelere aktivitelere katılımı ortadan kalkmış olacak.

Son 1 yılda 1002 İmam Hatip okulu açıldığını düşünürsek, adrese dayalı olarak öğrencilere sunulan 9 okuldan büyük çoğunluğu İmam Hatip Lisesi olacak. Eğitim bölgelerinde bulunan Anadolu Liseleri’ne kontenjan kadar öğrenci, torpil yoluyla girmeye çalışırken geri kalanlar İmam Hatip’e mecbur kalacak.

Sürekli değişen sınav sistemi yüzünden öğrencilerin psikolojileri ciddi tahribat altına giriyor. Bir öğrenci için en büyük problem olan geleceğini görememe problemi bu geçiş sistemi ile büyüyecek.
Hepimiz için Laik Eğitim Meclislerinde buluşan yurttaşlar olarak taleplerimiz şu şekildedir;

• Adrese Dayalı Geçiş Sistemi kaldırılmalı, merkezi yerleştirme sistemi uygulanmalıdır.
• Lise ve üniversiteye geçişte sürekli değişen sınav sistemi rezaletine son verilmelidir. Öğrencilerin eğitimden beklentisinin giderek azaldığı bu tablonun değişimi için çalışılmalıdır. Geçiş sistemleri öğrenci psikolojisi göz önünde bulundurularak eğitim başarısını artıracak biçimde inşa edilmelidir.
• Eğitimde adalet için fırsat eşitliği sağlanmalı, her öğrenci eşit koşullarda sınava hazırlanma imkanına sahip olmalıdır.
• Her ilçeye İmam Hatip Liseleri açılması yerine okulların niteliğinin artırılması öncelenmelidir.
• Eğitimde kaliteyi artırmak için bizzat MEB tarafından nitelikli-niteliksiz okul ayrımını bir sistem haline getirmek yerine, nitelik farkları ortadan kaldırılmalıdır.
• Matematik ve Fen eğitiminde Dünya sıralamasında 107. sıradayız. Okuduğunu anlama başarımız ise 72 ülke içinde 52. sırada. Önce eğitimde içinde olduğumuz bu geri düzeyden çıkılmak üzere tüm müfredat elden geçirilmelidir. Eğitim bilimsel olmalıdır.
‘Laik Eğitim Gelecektir’ diyen herkesi bu kampanyaya katılmaya çağırıyoruz.

Hepimiz için Laik Eğitim Meclisleri

Bugün Hepimiz için Laik Eğitim Meclisleri imzanı bekliyor!

Hepimiz için Laik Eğitim Meclisleri bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Milli Eğitim Bakanlığı: Hepimiz için laik eğitim istiyoruz». Hepimiz için Laik Eğitim Meclisleri ve imza atan diğer 148 kişiye katıl.