Eğitim sistemi değişsin.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

12 Yıl zorunlu eğitim görüyoruz. Kimi insan bir alanda başarılı olmasına rağmen eğitim sistemimizden dolayı kendi potansiyelini gösteremiyor ve bir iş sahibi olamıyor veya sevmediği işte çalışmak zorunda kalıyor. Türkiye Finlandiya'dan daha gelişmiş bir ülke olmasına rağmen Finlandiya eğitim sisteminde 1. olmuş durumda. Gelin gelelim Türkiye kaçıncı. OECD'nin yaptığı kapsamlı eğitim araştırmasında Türkiye 76 ülke içerisinden 41'inci. Geride bıraktığımız ülkelerin gelişmemiş ülke olduğunu göz önünde bulundurursak Türkiye gelişmiş ülkeler arasında en geride eğitim sistemine sahip ülke. Peki neden? Finlandiya gibi ülkelerde öğretmenlerin öğrenciler üzerinde baskısı yok. Türkiye'de ise bu böyle değil. Öğrenciler ders esnasında çıtını çıkartamıyor lavaboya gitmek için bile öğretmenlerinden çekinerek izin alıyorlar ve tabii ki izin verilmiyor. Finlandiya'da özel okul yok. Türkiye'de ise veliler öğrencileri iyi bir yerlere gelsinler diye özel okullara yerleştiriyorlar. Devlet okullarında bir öğrencinin bir yerlere gelmesi için başını kitaptan kaldırmaması gerek. Finlandiya'da günlük 4 saat ders görüyorlar. Türkiye'de ise ders saatleri aldı başını gidiyor. Finlandiya'da sınav yok. Yapılsa bile öğretmenlerin öğrencilerin başarılarını görmesi için. Sonuçlar hiçbir öğrenciye, veliye söylenmiyor. Türkiye'de ise bu durum veliye kadar gidiyor. Finlandiya'da öğrenciler evlerinde gibiler. Kıyafetleri istedikleri gibi ve ayakkabı ile gezmiyorlar okulda. Bütün öğrenciler çorap ile geziyor ve bu sayede okuldaki temizlik daha kolay sağlanıyor. Türkiye'de bir öğrenci lavaboya gitmek bile istemiyor. O kadar pis. Finlandiya'da öğrencilerin gözünü korkutup yerlerinden kalkmaması tembihlenmiyor. Öğrenciler istedikleri yerlere oturabiliyorlar, istedikleri zaman ayağa kalkabiliyorlar. Türkiye'de bunu yapmaya kalksan sınıf içi performans notun 50'den yukarı olmaz. Finlandiya'da kantin yok ve öğle yemekleri devlet tarafından karşılanıyor ve öğrenciler aynı yemekleri yiyorlar. Öğrenciler ile öğretmenler aynı ortamda yemek yiyorlar bu sayede öğretmenler ile öğrenciler arasındaki bağ kuvvetleniyor. Kendilerini evdeymiş gibi hissediyorlar. Türkiye'de dışarıdakilerin 2 katı fiyata yiyeceklerin satıldığı kantinler mi dersin öğretmenlerin istedikleri zaman istedikleri yerde yemek yemesi mi dersin orada hiç birisi yok. Durumu olmayan öğrenciler akşama kadar okulda aç geziyor ve arkadaşlarının yediklerinden canları çekiyor. Finlandiya'da lavabo her sınıfta var. Bu sayede öğrenciler lavaboyu temiz kullanıyor. Türkiye'de bu durumu hepimiz biliyoruz... Finlandiya'da sınıflarda ocak, fırın, bulaşık makinesi tarzı beyaz eşyalar var. Bu sayede öğrenciler hem kurabiye tarzı tatlılar yapıyorlar hem bulaşıklarını yıkayıp sorumluluk almayı öğreniyorlar. Türkiye'de temizlik parası üstüne alınan her şey için para. Beyaz eşyalar olsaydı herhalde iflas ederdi aileler. Finlandiya'da kız öğrenciler erkeklerin; erkek öğrenciler kızların yaptığı şeyleri yapıyor. Erkekler yemek yapıyorlar; kızlar ise atölyelerde çalışıyorlar. Türkiye'de her zamanki gibi kız, erkek ayrımı devam ediyor. Peki neden bu kadar fark var eğitim sisteminde? Biz neden onların aldığı gibi eğitimler almıyoruz? Neden bilim insanları onların ülkelerinden çıkıyor da bizim ülkemizden çıkmıyor? Bence her şeyin cevabı paragrafta belli.

Bugün Emir Kubilay imzanı bekliyor!

Emir Kubilay Kaymak bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Milli Eğitim Bakanlığı: Eğitim sistemi değişsin.». Emir Kubilay ve imza atan diğer 14 kişiye katıl.