Petition Closed
Petitioning İstanbul Ulaşım A.Ş. Yetkili and 2 others

Metrolarda #bisiklet ücretlerinin kaldırılmasını talep ediyorum

Bisiklet sürdürülebilir ulaşımın önemli bir parçasıdır. Bisikletli ulaşım lüks değildir, metrolarda fazladan ücret ödeme zorunluluğu kaldırılmalı.

Büyükşehir hayatının en zor kısmı trafik. Bu zorlukla başa çıkabilmek, çevreye daha az zarar vermek ve daha sağlıklı yaşayabilmek için bisikletli ulaşımın desteklenmesi ve teşvik edilmesi her belediyenin başlıca görevleri arasında yer alması gerekir.

İstanbul’da bisikletle ulaşım yapmak hem zorlu, hem tehlikeli hem de “pahalı” bir yöntem. Çünkü, dünyanın pek çok ülkesinde vatandaşların kanuni yük hakkı olarak görülen bisiklet İstanbul toplu taşıma sisteminde lüks olarak görülüyor ve ekstra ücret alınıyor.

Bebek arabası, yük arabası ve tekerlekli sandalye gibi gereçlerden alınmayan ücretin talep edilmesi İstanbul'da bisikletli ulaşımı hiç teşvik edici bir tutum değil. Kaosun ortadan kalkması için bisikletin yaygınlaştırılması ve bisikletli ulaşımın önündeki engellerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu engelleri kaldırmak için kampanyamı destekleyerek sesimizi Belediye Başkanına duyuralım ve bisikletlilerin hayatını kolaylaştırması için talebimizi iletelim.

İBB’den ve İstanbul Ulaşım A.Ş.’den İstanbul metrolarında bisikletlilerden alınan ücretin kaldırılmasını talep ediyorum. Bisikletlilerin ve benzeri zorluklar yaşayan engelliler için, metronun bir vagonunun üzerine tekerlekli sandalye, bebek arabası, bavul ve bisiklet işaretlerinin konularak bu araçların bir vagonda toplanmasını istiyorum. Böylece, hem engelliler, bebekliler ve bisikletlilere kolaylık sağlanır hem de diğer yolcular daha rahat seyahat edebilirler. Yapılacak düzenlemelerle asansör ve merdivenlerin kullanımı da rahatlıkla düzenlenebilir.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin bisikletlerden alınan ücreti kaldırarak bisiklet kullanımını teşvik ettiğini gösteren ilk adımı atmasını sağlamak için kampanyamı imzalayarak destek verin.

Letter to
İstanbul Ulaşım A.Ş. Yetkili
Başkan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş
Genel Müdür, İstanbul Ulaşım AŞ Ömer Yıldız
Sürdürülebilir ulaşımın önemli bir parçası olan bisikletin teşvik edilmesi ve önündeki engellerin kalkması için metrolarda bisiklet ücretlerinin kaldırılmasını istiyorum. Bisiklet yolu bulunmadığından zaten yeterince zorluk ve tehlike yaşıyoruz. Ana yollarda karşılaşılan tehlikelerin için metrolar ana ulaşımda güveni de sağlıyor.

Bisiklet parkları ve yollarının yapımında daha iyi bir yaşam ve ulaşım için gösterdiğiniz çabanın farkındayım. Metro ulaşımındaki ek ücret uygulaması bisikletle yaşamın hareket alanını kısıtlıyor. Bir noktadan diğerine ulaşırken harcanan kontör miktarı iki katına ve hatta aktarma ücretlerinin iptaliyle daha da fazlasına mal oluyor. Anadolu ve Avrupa yakasının birleştirilip gezi ve ulaşım alanının arttırılma sevincini biz bisikletliler de paylaşabilmek istiyoruz.

Bebek arabası, engelli arabası ve bisikletlerin yoğunluğunu tek bir vagonda toplayacak bir çalışma yapılabilir. Asansör ve merdivenlerin kullanım imkanlarını belirleyecek çalışmaları da görevli personelinizin en iyi şekilde yapabileceğinden eminim.

İş giriş ve çıkış saat aralıklarında bisikletlilerin metroya giriş saatlerinin belirlenmesi ile de yoğunluk zamanlarında çıkabilecek karmaşa engellenebilir. Bu sayede daha medeni, sağlıklı ve kaliteli bir şehir hayatına kavuşabiliriz.

Şehrin planlayıcıları ve bir çok projede öncü yetkililerin bu konuda da çözümler üretmesi ve engellerle boğuşan bisiklet dostlarının önündeki setlerin kaldırılmasında çözüm odaklı olması istiyorum.

Bisikletli ulaşımın teşvik edilmesi ve desteklenmesi için gerekli önemi göstermenizi rica ediyorum.