Mesudiye'de Orman Katliamını Durdurun

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Ordu ili Mesudiye İlçesi Çardaklı (eski adı Afan) köyü/mahallesi sınırlarında bulunan ve dedelerimizden miras kalan ormanlar birilerine rant sağlanırcasına kesilmeye devam ediyor.

Yapılan tüm şikayetler/uyarılara rağmen Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri buna dur demiyor. Hepsi yukarıdan emir var deyip emir kulu olduklarını belirtiyor.

Önceleri ormanda eski ağaçları kestiklerini ve düzenleme yaptıklarını belirtiyorlardı ama görüntü hiç söyledikleri gibi değil. Ormanın ortalarında yeni ağaçları kesip alan açıyorlar. İşin içinde buralara müteahhitlere peşkeş çekiliyor gibi bir algı da var. Köylülerin anlattığı kadarıyla  birileri sesini çıkarmıyor çünkü bu katliama ses çıkarmamaları için rüşvet aldıkları yönünde duyumlar da var. Buna dur demek, dedelerimizin mirası olan ormanlarımızı korumak senin elinde.

Ormanları ağaç sadece diye düşünmeyelim. Ormanlar olmazsa hayat da olmaz.
Bitkiler bulundukları yerde havaya oksijen verirken havadan karbondioksiti çekerler. Böylelikle havanın temizlenmesini sağlarlar. Bir nevi dünyanın havasını temizleyen filtrelerdir.

Tüm dünya havasında %21 oksijen bulunmaktadır. Bu miktarın %56'sını ormanlar sağlar.
40 kişinin bir saatte teneffüs ederek havaya verdiği karbondioksit miktarını yetişkin bir çam ağacı bir saatte oksijene çevirir.
1 Hektar çam ormanı bir senede otuz ton oksijen üretir.
1 Hektar çam ormanı havada bulunan 36.4 ton tozu süzer.

Yağan yağmurun bir sele dönüşmesini engeller. Yaprakları, kökleri, dalları ve gövdeleri ile sellerin önüne geçer ve yeraltı sularının oluşmasını sağlar.

Barajların ani taşması ve yıpranmasını engellediği için ekonomik ömrünü uzatır. Doğal afetleri engelleyerek ülke ekonomisine katkıda bulunur.

Yağmur sularının direk akıp gitmesini önleyerek toprağın emerek yeraltı suları oluşturmasını sağlar. Yetişkin bir ağaç kökleriyle on ton su tutar.

Erozyon, bitki örtüsünün tahrip olmasıyla eğimli arazilerin topraklarının sel ve rüzgarın etkisiyle aşınması ve taşınması olayıdır. Ormanlar bu aşınmayı önleyerek toprak kaybolmasını ve yüzeyin bozulmasını önler.

Ülkemizde her yıl aşağı yukarı 500 ton toprağımız erozyon sebebiyle kaybolmaktadır. 1 cm toprağın oluşması için 400 yılın geçmesi gerektiğini düşünürsek bu rakam oldukça büyüktür.

Ülkemizde ormanların yangın veya farklı sebepten dolayı yok edilmesiyle şu an erozyon oranımız Avrupa devletlerine göre 12 kat daha fazladır. Bu yönüyle ormanların faydasının inkarı mümkün değildir.

Ormanlar doğal güzellikleriyle dinlenme, piknik yapma ve gezme olanakları sağlar. Doğal güzellikleri ve dinlendirici sessizliği ile özellikle şehirde yaşayan insanların hafta sonunu geçirecekleri dinlenme alanlarıdır.

Bulundukları çevredeki hava kirliliğini azaltması ve gürültüyü engellemesi açısından şehirlerin yakınları ormanlaştırılarak dinlenme yerleri kurulmaktadır.
250 m2 büyüklüğündeki bir orman gürültüyü %50 azaltmaktadır.

İnsanların psikolojisine faydası bulunmaktadır.

Odun, yaprak, kozalak, çıra, çiçek, meyve, reçine, su, mantar, kömür, kekik, çam fıstığı, şimşir, defne gibi bir çok ikincil ürün ormanlardan elde edilir.

Ve EN ÖNEMLİSİ ormanlar HAYVANLARIN evidir. Kesilen her ağaç yüzlerce hayvanın yuvasını da yıkmaktadır. Beslenme alanlarını yok etmektedir.

Kampanyaya destek ol, Ordu ili Mesudiye ilçesi Çardaklı (Afan) mahallesi/köyü sınırlarındaki ormanlarımızda devam eden katliama engel ol.

&ZU

Bugün ormanlarimadokunma@gmail.com imzanı bekliyor!

ormanlarimadokunma@gmail.com - bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Mesudiye'de Orman Katliamını Durdurun». ormanlarimadokunma@gmail.com ve imza atan diğer 87 kişiye katıl.