0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Mücbir sebep; Bir sorumluluğun yerine getirilmesini veya hakkın kullanılmasını engelleyen, kişinin kendi iradesi dışında meydana gelen, önlenemeyen, önüne geçilemeyen olaylar nedeni ile mükellef veya sorumlusu hakkında cezai işlemleri engelleyen bir düzenlemedir.

Mücbir sebep V.U.K’nun 13.maddesinde;

1- Vergi ödevlerinden herhangi birinin yerine getirilmesine engel olacak derecede ağır kaza, ağır hastalık ve tutukluluk,

2- Vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak yangın, yer sarsıntısı ve su basması gibi afetler,

3- Kişinin iradesi dışında vukua gelen mecburi gaybubetler (zorunlu bulunamama hali),

4- Sahibinin iradesi dışındaki sebepler dolayısı ile defter ve vesikaların elinden çıkmış bulunması, gibi hallerdir. Şeklinde tanımlanmıştır.

Düzenlemeler mükellefin kendisi ile ilgilidir. Bilindiği gibi, mükelleflerin vergi ile ilgili tüm iş ve işlemleri, kayıtları, bildirimleri, beyannameleri, defter ve belge ibrazı vs. biz meslek mensupları tarafından yerine getirilmektedir. Meslek mensubunun yaşamış olduğu mücbir sebep halleri ancak kendi mükellefiyeti ile ilgili durumlar için geçerlidir. Muhasebe ve Müşavirlik hizmeti vermiş olduğu mükellefleri için geçerli değildir.

Mükellefe ait defter ve belgeler genellikle büro ortamında tutulmaktadır. Meslektaşın bürosunda yangın çıkması halinde mükellefe ait defter ve belgelerin yanmış olması mükellef açısından mücbir hal sayılmalıdır. Meslektaşın ağır kaza, ağır hastalık, tutukluluk, ölüm hali mükellef açısından mücbir hal sayılmalıdır.

İş yoğunluğu ve angaryalardan meslek mensubunun sosyal ve sağlıklı bir hayatı kalmamıştır. Yaşamış olduğu sağlık sorunları için hastaneye bile gidebilecek vakit bulamamakta, yapılması gereken tedavi işlemlerini ya hiç yada çok geç yaptırabilmektedir. Örn; Doğum yapan kadın meslektaşlarımız doğum yapacağı günlerin beyanname son günlerine denk gelmemesi için dua etmektedir. Erkek meslektaşlarımız eşinin doğum yapması halinde bile bürodaki iş yoğunluğundan çocuğunu ancak bir kaç gün sonra görebilmektedir. Sosyal hayatı biten meslektaş bırakın yakınlarını, özellikle başka şehirlerde yaşayan anne ve babasının cenaze törenine dahi gidemez hale gelmiştir.

Meslek mensubunun yaşamış olduğu mücbir sebep halleri ortadan kalkana kadar muhasebe ve müşavirlik hizmeti vermiş olduğu mükelleflerine de cezai işlem uygulanmamalıdır.

Meslek mensubunun ölümü, mükellefleri için mücbir sebep hali olarak kabul edilmelidir. Mükelleflerin yeni meslek mensubu ile anlaşmaları, defter ve belgelerini yeni meslek mensubuna aktarmaları için en az 1 ay geçiş süresi tanınmalıdır. Bu süre içerisinde mükellefin tüm vergisel ödevleri geçiş süresi kadar uzamalıdır.

Mücbir sebep halleri konusunda suistimal yaptığı belirlenen meslek mensupları Mali İdare tarafından ağır cezai yaptırımlara, meslek odaları tarafından ağır disiplin cezalarına tabi tutulmalıdır.

Bugün Engin imzanı bekliyor!

Engin Şaşmaz ( Bağımsız Mali Müşavirler Grubu ) bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «MESLEK MENSUBUNUN MÜCBİR SEBEP HALİ, MUHASEBE VE MÜŞAVİRLİK HİZMETİ VERMİŞ OLDUĞUMUZ MÜKELLEFLERİMİZ İÇİNDE GEÇERLİ OLMALIDIR.». Engin ve imza atan diğer 988 kişiye katıl.