Menyambung Jln Mengkibol-Renggam ke Jln Kota Tinggi melalui VBC, Jln Sawi & Jln Klg Indah

Menyambung Jln Mengkibol-Renggam ke Jln Kota Tinggi melalui VBC, Jln Sawi & Jln Klg Indah
Why this petition matters
Ini adalah petisyen untuk menyambungkan Jalan Mengkibol-Renggam ke Jalan Kota Tinggi melalui Terowong VBC, Jalan Sawi & Jalan Kluang Indah tanpa melalui persimpangan lampu isyarat Jalan Mengkibol - Jalan Besar.
Terowong VBC (Vehicle Box Culvert) telah siap dibina dengan kos RM 2 Juta ditanggung oleh SIPP-YTL secara CSR, selaku kontraktor Projek Landasan Berkembar Elektrik Gemas-JB pada 2020. Projek ini memerlukan dana untuk pembinaan lampu isyarat, jalan taman dan jambatan kecil untuk merentas Sungai Mengkibol dengan anggaran kos RM 1.5 juta.
Projek VBC Jalan Mengkibol boleh mengurangkan kesesakan jalanraya daripada Jalan Mengkibol - Renggam, Taman Muhibbah ke persimpangan lampu isyarat depan kediaman rasmi Pegawai Daerah Kluang. Kesesakan di Bulatan Yap Tau Sah, Jalan Besar juga dapat dikurangkan.
Secara keseluruhan, projek ini akan menjimatkan masa dan kos pengangkutan pengguna jalanraya. Perjalanan ke Hospital HEBHK lebih pantas dan memudahkan bantuan kecemasan ambulan.
Selain itu ia akan meningkatkan nilai hartanah kawasan perumahan disebabkan akses keluar masuk yang lebih cekap.
Berikan sokongan melalui petisyen ini agar Kerajaan Negeri Johor melaksanakan projek ini dengan memberikan peruntukkan khas atau melalui dana dari MPK.