Medipol’de SIFIR ATIK: Medipol Üniversitesi Sıfır Atık Üniversite Olsun

Medipol’de SIFIR ATIK: Medipol Üniversitesi Sıfır Atık Üniversite Olsun
Bu kampanya neden önemli?

Nüfus ve yaşam standartları artarken tüketim de kaçınılmaz şekilde bir artıyor ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozuyor, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişemiyor ve krizler ortaya çıkıyor: İklim krizi, plastik kirliliği krizi, kirlilik. Bu krizlere karşı, özellikle bilim yuvası olan üniversiteler derhal harekete geçmeli ve örnek uygulamalar yapmalı! Bu bağlamda üniversitemize çağrımızdır: Medipol Üniversitesi, Sıfır Atık Üniversite olsun!
Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertaraf edilmesi, hem ham madde hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden oluyor. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkıyor. Bu nedenledir ki, son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal olarak yaygınlaşıyor. Biz de Medipol Üniversitesi olarak, sıfır atık kapsamında geçekleşen çalışmalara destek vermeli; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın uyguladığı Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ne kaydolmalıyız! Bu, iklim krizi ve kirlilik ile mücadele için şart.
Medipol Üniversitesi'nde sıfır atık hedefiyle bir eylem planı hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Bu planda şunlar yer almalıdır:
- Yemekhane ve kafeteryalarda atık azaltım planı oluşturup; plastik çatal-bıçak-tabak, pipet ve poşet kullanımı kaldırılmalıdır
- Yemekhane ve kafeteryalardaki gıda atıkları, bitki budama, çim biçme sırasında oluşan organik atıklar ise toplanarak kompost yapılmalıdır.
- Atık piller için atık pil toplama kutuları öğrencilerin ve çalışanların yoğunlukta olduğu yerlere yerleştirilmelidir.
- Atık suların arıtılması için kampüs bünyesine biyolojik atık su artıma tesisi kurulmalı. Böylelikle suyun geri dönüşümü sağlanarak yeşil alan sulamasında ve tuvalet sisteminde kullanılmalıdır.Kampüste belirlenen alanlara su sebilleri yerleştirilerek su matarası kullanımı desteklenmelidir
- Öğrenciler akademisyen/öğretmen ve idari personeller sıfır atık konunda bilinçlendirilmeli teşviklenmelidir.
- Üniversitemiz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ne kaydolmalıdır.