Peticija studenata treće godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu

0 have signed. Let’s get to 500!

Ova peticija, u ime studenata treće godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu, jedini je preostali korak u našim pokušajima uspostavljanja efektivne komunikacije s katedrama glavnih kolegija na godini. Nažalost, sve naše dosadašnje zamolbe za konkretnim informacijama o provedbi ispita su zanemarene, usprkos činjenici da se rokovi bliže i da su nam one nužno potrebne za adekvatnu pripremu ispita. Ovim putem se stoga obraćamo dekanu i prodekanu za nastavu kako bismo im obratili pažnju na sljedeće:

1) Online nastavu u obliku predavanja, seminara i vježbi putem zooma je organizirala samo katedra iz patofiziologije i to tek mjesec dana nakon prestanka izvođenja nastave uživo. Ostale katedre na razini cijele generacije nisu organizirale takav oblik online nastave.

2) Studenti svih godina osim treće su 9.5. dobili informacije o načinima provedbe svih ili barem većine ispita nakon što su odobreni na sjednici Fakultetskog vijeća, dok mi to nismo saznali ni za jedan jedini ispit, što smatramo neprihvatljivim jer ako su se katedre na prvoj i drugoj godini, također pretklinici, uspjele već organizirati ne postoji razlog zašto to nisu mogle napraviti i katedre na trećoj godini.

3) Sljedeći rok iz medicinske mikrobiologije i parazitologije se održava 18.5., a s današnjim danom, 11.5., dakle tjedan dana prije ispita, studenti još uvijek ne znaju na koji način će se ispit održati što je nevjerojatan propust u organizaciji koji studentima znatno otežava pripremu za ispit.

4) Praktični dio prvog kolokvija iz patologije je trebao biti održan 16.3., ali je otkazan zbog nastupanja epidemioloških mjera. Od tad je prošlo skoro dva mjeseca, a mi još uvijek nemamo informaciju hoće li se i kako taj praktični dio održati kao što nemamo nikakvu informaciju ni o ispitu iz patologije čiji je prvi rok već 3.6. i također sadržava praktični dio koji smo zbog epidemioloških mjera na nastavi tek napola odradili.

5) Drugi kolokvij iz patofiziologije se treba održati 26. i 29.5., no mi još uvijek ne znamo hoće li se taj kolokvij održati i ako da, u kojem obliku. Dapače, 11.5. smo dobili obavijest da ćemo bilo kakve informacije o polaganju patofiziologije dobiti tek nakon 15.5., što je neprihvatljivo s obzirom na blizinu kolokvija i ispitnog roka.

6) Prvi rok iz kliničke propedeutike je 1.6., a još uvijek nismo informirani o načinu provođenju ispita i eventualnom nadoknađivanju praktične nastave.

Zbog navedenih činjenica molimo od spomenutih katedri:

1) Hitno očitovanje o načinu izvođenja propuštenih kolokvija i nadolazećih ispita.

2) Otvaranje barem jednog dodatnog ljetnog roka, a po mogućnosti i više, kako bismo zbog nedostatka pravovremenih informacija, propuštene nastave i općenito stresne situacije uzrokovane pandemijom i potresom mogli si lakše organizirati polaganje ispita.

3) Jednaki način provedbe ispita na svim preostalim rokovima do kraja akademske godine, uključujući dakle i jesenske rokove, kako bi se svim studentima osigurali jednaki uvjeti i kriteriji pri polaganju ispita.

4) Oslobađanje od obaveze polaganja praktičnih dijelova oba kolokvija iz patologije s obzirom na to da je predispitno mikroskopiranje u ovakvim uvjetima nemoguće, pogotovo imajući na umu da više od pola preparata potrebnih za polaganje praktičnog dijela drugog kolokvija nismo imali priliku obraditi na nastavi.

5) I za kraj, razumijevanje od strane profesora da nam je ova ionako teška situacija dodano otežana neizvjesnošću o načinu provedbe ispita i da se nastava uživo ne može usporediti s nastavom kakvom smo imali ovaj semestar.

S poštovanjem i razumijevanjem težine situacije u kojoj se svi nalazimo,

studenti treće godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu