Maske ve Eldivenler için Tıbbi Atık Kutuları Toplumsal Alanlarda Yaygınlaştırılsın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Tüm dünyayı etkisi altına alan  Covid-19 salgını nedeniyle koruma önlemleri kapsamında kullandığımız  tek kullanımlık maske ve eldivenler normal bir atık değil tıbbi bir atıktır ve bunlar tıbbi atık olarak toplanmazsa virüsün yayılmasına neden olurlar.

Dolayısıyla normal atıklarla bir arada toplanmaması, bu atıkların ayrıştırılması gerekmektedir. Bu kapsamda TC. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından  Nisan ayında "Tek Kullanımlık Maske, Eldiven Gibi Kişisel Hijyen Malzeme Atıklarının Yönetiminde Covid-19 Tedbirlerine İlişkin 2020/12 Genelgesi yayımlanmıştır."

Ancak bu genelge hükümlerinin tüm illerde, ilçelerde ve yerleşim yerlerinde  yaygın olarak uygulanmadığı görülmektedir.  Halbuki kullandığımız bu hijyenik malzemelerin insan  ve toplum sağlığına  zarar vermeden toplanması ve imha edilmesi için amacıyla her süpermarket ve AVM'lerin çıkışına  ve mahallelere yerleştirilecek tıbbi atık kutularına atılması sağlığımız açısından önemlidir.

Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayımlamış olduğu bu genelgenin uygulanarak  toplum sağlığı için gereken sorumluluğun yerine getirilmesinde en büyük görev valiliklere  ve özellikle belediyelere ( belediyelerin çevre koruma ve kontrol müdürlüklerine) düşmektedir.

Vatandaşlar olarak tek kullanımlık maske ve eldivenlerin diğer normal atıklardan ayrıştırarak ayrı bir yerde toplanması konusunda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirerek  toplum sağlığının korunmasına katkı verebilmemiz için mahallerimize, süpermarket ve AVM'lerin çıkışlarına tıbbi atık kutularının yerleştirilmesi gerekmektedir.

Hepimizin sağlığı için mahallerimize, süpermarket ve AVM'lerin çıkışlarına tıbbi atık kutularının yerleştirilmesi çok önemlidir.