Fair Facebook moderation

0 have signed. Let’s get to 500!

At this point of time there are major tensions to say the least  between Ukraine and Russian Federation. It is not a secret that RF annexed Ukrainian Crimea and is supplying so called Donetsk and Luhansk "rebels" with weapons, mercenaries and ammunition. It is very obvious that RF is not even trying anymore to hide its involvement in destabilization of Ukraine.

There are many Ukrainian patriotic groups and individuals on the Facebook who are posting and commenting the truth on what is going on in that region. Unfortunately, a large portion of posts and comments are being scanned and deleted by the Facebook moderators and/or automated system. There is an issue with native Russian speaking moderators and Ukrainian groups.  Most of the Ukrainian speaking do understand Russian, but in most cases not vise versa. Is it not time to make it fair for everybody? Can't the Facebook management develop  Ukrainian "sector" if you will, to moderate reasonably? May be, just may be that will eliminate misunderstanding and the language barrier.

Russian translation:

В настоещее время ни для кого не секрет, что между Украиной и Российской Федерацией существует конфликт. РФ аннексировала Украинский Крым и продолжает поставлять так называемым ДНР и ЛНР оружие, наемников и боеприпасы. Это очевидно, что Федерация даже не пытается более скрывать свое участие в дестабиллизации Украины.

В Фэйсбуке есть большое колличество патриотически настроенных про-украинских групп и отдельных лиц, которые пытаются донести до всего сообщества правду о том, что в действительности происходит в регионе. К сожалению, довольно большая часть постов и комментариев сканируется и удаляется модераторами/автоматической системой Фэйсбук.

Прослеживается серьезная проблема между русско-язычными модераторами и про-украинскими группами. Большинство украино-язычных владеют русским языком, но русско-язычные, в подавляющем большинстве, не понимают украинского, что создает трения и приводит к удалению самой безобидной и правдивой информации.

Возможно настало время относиться ко всем одинаково справедливо? Мэнэджеры Фэйсбук  могут с легкостью создать Украинский сектор (если можно так выразиться) и модерировать корректно.

Today: Aleks is counting on you

Aleks P needs your help with “Mark Zuckerberg: Fare Facebook moderation”. Join Aleks and 212 supporters today.