GEDİZ ÖLMESİN "Jeotermal Elektrik Santrali" istemiyoruz

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Gediz Havzası Jeotermal Elektrik Santralleri tehdidi altında. Denizli Buharkent'te tarım yapılacak toprak kalmamış. Aydın ilinin "dağında yağ, ovasında bal" kalmadı. Alaşehir ilçesi, Ticaret Odası Başkanının deyişiyle "kaybedildi". İşlenebilir toprağı, içilecek suyu kalmadı.

Şimdi de sırada Salihli var. Salihli'de kurulması planlanan Jeotermal Elektrik Santrali'ni (JES) besleyecek yüzlerce kuyu ve bu kuyulardan çıkan akışkanın doğaya vereceği zararları düşünün.

2017 Ağustos ayında o günkü adıyla "Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın İzmir, Manisa ve çevresinde madencilik ve jeotermal faaliyetleri nedeniyle yer altı sularında arsenik seviyelerinin yükseldiğini belirterek  “jeotermal ve madencilik faaliyetlerine izin verilmemesi gerekmektedir” kararına rağmen Manisa Valiliği ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Jeotermal enerji santrali (JES) besleme kuyularının açılış izn olan ÇED gerekli değildir kararlarını hızla imzalamakta.

Bugün Salihli Zafer Mahallesi Sıraağaçlar mevkiinde kurulan jeotermal elektrik santralinde zaman zaman meydana gelen arızalardan dolayı bahsedilen akışkanın geri gönderimi aksamaktadır. Doğaya ne kadarlık bir salım yapıldığını kim ne kadar biliyor?

Bildiğimiz tek şey, sondajlar sırasında yapılan çalışmalarda müdahale edilemeyen salımların yapıldığı ve buhar halinde çıkan akışkanın sebep olduğu gürültü.

Sondaj kuyuların tel örgülerini olduğu yerlere H2S tehlikesine işaret edilmekte ve maskesiz dolaşılmaması gerektiği yazılmakta.

Türkiye genelinde %2'lik bir katkısı olan ve temiz enerji diye yutturulmaya çalışılan Jeotermal Enerji Santrallerini Salihli ve Gediz Havzasında istemiyoruz.

Ömrü 30-40 yıl olan Jeotermal Elektrik Santrallerinin sahipleri ovamızı terk ettiklerinde bize miras olarak kirli bir hava, üretim verimi düşmüş bir toprak, kullanılamayacak durumda zehirli sular ve hastalıklı insanlar kalacak.

Yerin üstü altından daha değerlidir.