Make Stalking A Crime in Malaysia

0 have signed. Let’s get to 5,000!

#MakeStalkingACrime

He followed me everyday, to and from work – waiting outside my house for hours. He sent me more than 20 text messages a day. He created more than 10 social media accounts to try to reach me. He contacted my colleagues and family members. I felt afraid and lost, and thought about suicide.”

This is Mawar’s experience being stalked.

In Malaysia, stalking is NOT yet a crime. And there is no legal provision for stalking survivors to get restraining orders.

Because of this, the police could not protect Mawar, or hold the stalker accountable.

We must change this.

We call on the Cabinet of Malaysia, Malaysian Parliament, and Law Minister to make stalking a crime in Malaysia.

Many countries have specific legal provisions on stalking, for example: Philippines, Japan, Australia, Afghanistan, India, Singapore, Mongolia, USA, Canada, New Zealand, South Africa, Germany, Czech Republic, and the UK.

There is bipartisan support to make stalking a crime in Malaysia. Draft legal language (amending the Penal Code and Criminal Procedure Code) has already been prepared by a joint committee of government agencies and NGOs.

Yet until we make stalking a crime, survivors like Mawar – and the thousands of Malaysians who experience stalking each year – remain unprotected.

We can’t afford to delay.

Please help protect survivors like Mawar by signing our petition to #MakeStalkingACrime in Malaysia.

------------------------------------------

#JenayahkanMenghendap di Malaysia

Dia mengekori saya setiap hari ketika saya ingin pergi dan pulang dari kerja – dia menunggu di luar rumah saya selama berjam-jam. Dia pernah menghantar lebih daripada 20 pesanan teks kepada saya setiap hari. Dia telah membuat lebih dari 10 akaun sosial media untuk menghubungi saya. Dia juga pernah menghubungi rakan kerja dan ahli keluarga saya. Saya berasa amat takut dan pernah terfikir untuk membunuh diri.”

Ini adalah pengalaman Mawar yang pernah dihendap.

Di Malaysia, menghendap MASIH BELUM satu kesalahan jenayah. Dan masih belum ada peruntukan undang-undang bagi mangsa hendap untuk mendapatkan perintah perlindungan.

Oleh sebab ini, pihak polis tidak dapat melindungi Mawar, atau menghalang pihak yang bertanggungjawab daripada menghendap.

Ini perlu diubah.

Kami menyeru Kabinet Malaysia, Parlimen Malaysia dan Menteri Undang-Undang untuk menenayahkan menghendap di Malaysia.

Banyak negara yang telah memiliki peruntukan undang-undang yang khusus untuk menghendap, contohnya: Filipina, Jepun, Australia, Afghanistan, India, Singapura, Mongolia, Amerika Syarikat, Kanada, Afrika Selatan, Jerman, Republik Czech dan UK.

Kini, wujudnya sokongan tidak berbelah pelbagai parti politik bagi untuk menjenayahkan kesalahan menghendap di Malaysia. Rangka kerja undang-undang (pindaan kepada Kanun Keseksaan dan Kanun Tatacara Jenayah) telah pun disediakan oleh jawatankuasa bersama dari agensi-agensi kerajaan dan juga NGO.

Selagi kita tidak menjenayahkan kesalahan menghendap, mangsa seperti Mawar – dan ribuan lagi rakyat Malaysia yang dihendap setiap tahun – kekal tanpa perlindungan.

Kita tidak boleh menunggu dengan lebih lama.

Bantu kami melindungi mangsa hendap seperti Mawar dengan menandatangani petisyen kami untuk #JenayahkanMenghendap di Malaysia.