0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Multipl Miyelom (MM)
Plazma hücrelerinin aşırı artmasıyla ortaya çıkan bir çeşit kemik iliği kanseridir.

Plazma hücreleri beyaz kan hücrelerinden olan B-lenfositlerinden gelişir. Vücuda bakteri veya virusler girdiğinde bazı B- lenfositleri plazma hücrelerine dönüşür ve bunlar da her bir tip bakteri veya virus için farklı, antikor adı verilen protein yapısında savunma maddeleri üretirler. Bunlara immunglobülinler de denir. Bu maddeler vücuda giren bakteri veya virüslerle savaşır.

Multipl miyelomda ise artan anormal plazma hücreleri, anormal bir protein üretirler. Buna paraprotein veya M protein denir. Bu anormal proteinin faydalı bir işlevi yoktur; yani enfeksiyonlarla savaşamaz ve hatta aşırı miktarda artarak kanın akışkanlığının azalmasına sebep olur, böbreklere zarar verir.

Plazma hücrelerinin arttığı her durum kanser demek değildir. Örneğin MGUS (anlamı bilinmeyen monoklonal gamopati); sebebi bilinmeksizin artan plazma hücrelerinin yine anormal protein yapmasıyla sonuçlanan bir durumdur ama kanser değildir.

Plazma hücreleri ile oluşan kanserler;

Multipl miyelom

Plazmositom

Makroglobülinemidir.
Multipl miyelomda aşırı miktarda artan plazma hücrelerine miyelom hücreleri denir ve bu anormal hücrelerin artması yüzünden kemik iliğinde normal hücrelerin üretimi bozulur. Kansızlık ve buna bağlı halsizlik, trombositlerde azalmaya bağlı morluklar, kanamalar gibi belirtiler ortaya çıkar, enfeksiyonlarla mücadele edilemediği için enfeksiyonlara eğilim artar. Ayrıca bu anormal plazma hücreleri kan ve yumuşak dokularda da birikerek çeşitli sorunlara yol açabilirler.

Kemik iliğinde biriken miyelom hücreleri zamanla kemiğin sert kısımlarına da zarar verebilirler. Kolay kırıklar ve buna bağlı kemik ağrıları ortaya çıkar.

16 Kasım 2015 tarihinde FDA’dan onay alan Daratumumab (Darzalex®); öncesinde proteazom (protein parçalayan molekül) inhibitörü (engelleyici) ve immunmodülatör (bağışıklık sistemini düzenleyen) ilaçlar alan multipl myelomlu hastalarda kullanılmaktadır. Daratumumab, multipl myelom için onay alan ilk monoklonal ilaçtır. Kan hücreleri üzerinde bulunan CD38 adlı molekülün sinyal üretme, bir dokuya yapışma gibi birçok fonksiyonu mevcuttur. Daratumumab, CD38’ e bağlanarak çalışmasını engellemekte ve tümör hücresinin parçalanıp yok edilmesini sağlamaktadır. En sık görülen yan etkileri ise enjeksiyon sırasında vücudun verdiği tepkiler, yorgunluk, mide bulantısı, sırt ağrısı, yüksek ateş ve öksürüktür.

Bir imza da siz verin. Multipl myeloma ve Amiloidoz hastaları yaşasın.

Bugün selma imzanı bekliyor!

selma bulut bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «M. Myeloma ve Amiloidoz tedavisinde kullanılan Darzalex SGK güvencesine alınsın.». selma ve imza atan diğer 472 kişiye katıl.