Kampanya Kapatıldı

LİSANS MEZUNU HEMŞİRELER DAHA FAZLA HAKSIZLIĞA UĞRAMASIN!!!

Bu kampanya 541 destekçiye ulaştı

SAĞLIK MESLEK LİSELERİ KAPANSIN, ARTIK HAKSIZLIKLAR ÖNLENSİN…

Hemşirelik Kanunu’nda Hemşirelik eğitiminin lisans düzeyinde olması gerektiği belirtilmektedir. Bu kanuna eklenen geçici ek madde ile 2012 yılına dek sağlık meslek liselerinin eğitime/öğrenci alımına devam etmesi kararı alınmış idi. 2012’de hemşire açığı dillendirilmeye başlamış, Hemşirelik lisans programlarında okulların mevcut koşulları dikkate alınmadan kapasiteleri çok aşan kontenjan arttırımları yapılmış, 2013’te hemşirelik lisans programındaki öğrenci kontenjanı -yaklaşık-13.000 den 17.000’e çıkarılmıştır. Fakat, sağlık meslek liselerine öğrenci alımının durdurulmasını bekler iken süre 5 yıl daha uzatılmış, özel sağlık meslek liselerinin sayıları ise katlanarak artmıştır. Sağlık Bakanımız 2013 yılında tüm hemşirelik programlarına alınan öğrenci sayısı ile hemşire açığının kapandığı ve gelecekte istihdam sorunu olacağını, mevcut lise programları nedeniyle lisans mezunlarına/öğrencilerine haksızlık yapıldığını bir TV programında ifade etmiş, çözüm olarak lise düzeyi hemşirelik mezunlarına “hemşire yardımcısı” diye farklı bir isim verilebileceğini belirtmiştir. Hemşirelik mesleğinden ara meslekler üretilmesini istemiyoruz. Bu gelişmeler nedeni ile haksızlık duygumuz, üzüntümüz ve gelecek kaygımız artmıştır.

Sağlık Meslek Liselerinin kapanmasını istiyoruz. Çünkü:

• Zaten 2013-2014 yılı öğrenci kontenjanları ile dillendirilen hemşire açığı kapanmıştır. Sağlık meslek liselerinin/lise düzeyi hemşirelik programlarının devam etmesi yakın gelecekte istihdam sorununu arttıracak, daha ucuz işçilik nedeni ile haksız rekabet ortamı oluşacak, mesleki barış ve hizmet kalitesi olumsuz etkilenecektir.

• Sağlık meslek liselerinin/lise düzeyi hemşirelik programlarının devam etmesi lisans öğrencilerinin hastanelerdeki uygulama alanlarını daraltmaktadır. Lisans öğrenci sayısı artmış ama uygulama alanlarında liselere ayrılan kontenjanlar nedeniyle sıkıntılar yaşanmaktadır. Mesleki eğitimimiz olumsuz etkilenmektedir.

• Hemşirelik eğitimi zorlu ve bazen travmatik olabilen bir eğitimdir. Mesleki uygulamalarda bir insanın sorumluluğunu almak, bir insanı anlamaya çalışmak, bazen de ölümle karşılaşmak vb zorluklar genç yetişkin olarak bizler için bile zorlayıcı olabilmektedir. Dolayısı ile daha ergenlik dönemi olan yaşlar için hemşirelik eğitimi uygun değildir.

• Hemşirelik eğitimi kanunda belirtildiği üzere ve tüm dünyada olduğu gibi lise eğitimi üzerine temellendirilmelidir.

• Bizler ders çalışarak, dirsek çürüterek üniversiteyi kazandık, 4 yıl her gün okula gidip zorlu koşullarda okuyoruz, emek, zaman ve para harcıyoruz, bedel ödüyoruz. Bu nedenle eşitlik istiyoruz.

Eğer Sağlık meslek liselerine yapılan yatırımlar vb nedenlerle bu okullar kapatılmayacak ise, bu liselerde mesleki program olmadan temel teorik sağlık eğitimi (uygulamasız) müfredatının uygulanması alternatif bir çözüm yolu olabilir. “Sağlık Lisesi” adı verilebilecek bu okulları bitirenlere her hangi bir meslek üyesi yetkinliği tanınmadan, sadece üniversite sınavında tüm sağlıkla ilgili branşlarda ek puan şansı verilebilir. Bu durumda haksızlık duygumuz ve mesleki kaygılarımız önemli oranda azalacaktır.

Özetle, mesleğimize, mesleki eğitimimize yapılan plansız müdahalelerin, lisans mezunlarına ve öğrencilerine yapılan haksızlıkların son bulmasını bekliyoruz... Sağlık Meslek Liselerinin kapanmasını istiyor, mesleğimize ve geleceğimize sahip çıkmak için desteğinizi umuyoruz.

HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ LİSANS PROG. ÖĞRENCİLERİ

Bugün Doğan imzanı bekliyor!

Doğan Güzel bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «LİSANS MEZUNU HEMŞİRELER DAHA FAZLA HAKSIZLIĞA UĞRAMASIN!!!». Doğan ve imza atan diğer 540 kişiye katıl.