Jenayahkan Stalking di Malaysia

0 have signed. Let’s get to 10,000!
At 10,000 signatures, this petition is more likely to get a reaction from the decision maker!
Women's Aid Organisation started this petition to Dato Sri Wan Junaidi Tuanku Jaafar (Menteri Undang-Undang) and

Dia mengekori saya setiap hari, ketika saya pergi dan pulang dari kerja – dia menunggu di luar rumah saya berjam-jam. Dia pernah menghantar lebih 20 pesanan teks kepada saya setiap hari. Dia membuat lebih 10 akaun sosial media untuk menghubungi saya. Dia menghubungi rakan kerja dan ahli keluarga saya. Saya berasa amat takut, dan pernah terfikir untuk membunuh diri.”

Ini adalah pengalaman Mawar – seorang mangsa menghendap (stalking) di Malaysia.

Di Malaysia, menghendap MASIH BELUM satu kesalahan jenayah. Tiada ada peruntukan undang-undang bagi mangsa menghendap mendapatkan perintah perlindungan.

Oleh itu, pihak polis tidak dapat melindungi Mawar, atau menghalang pihak yang bertanggungjawab daripada menghendap Mawar.

Ini perlu diubah.

Kami menyeru Dato Sri Wan Junaidi Tuanku Jaafar (Menteri Undang-Undang) dan Datuk Wira Mas Ermieyati Samsudin (Timbalan Menteri) untuk menjenayahkan menghendap di Malaysia dengan segera.

Satu kajian 2020 oleh Women’s Aid Organisation (WAO) dan Vase.ai menunjukkan lebih satu pertiga rakyat Malaysia pernah dihendap sampai rasa ketakutan. Kes menghendap masih berlaku sewaktu perintah kawalan pergerakan COVID-19 berkuatkuasa.

Banyak negara lain telahpun menjenayahkan menghendap, contohnya: Filipina, Jepun, Australia, Afghanistan, India, Singapura, Mongolia, Amerika Syarikat, Kanada, Afrika Selatan, Jerman, Republik Czech, UK dan Korea Selatan.

Kini sudah wujud sokongan menyeluruh untuk menjenayahkan menghendap di Malaysia. Ini termasuk pelbagai parti politik, agensi-agensi kerajaan, NGO, ahli akademik, dan orang awam.

Sejak awal 2020, draf pindaan undang-undang (pindaan kepada Kanun Keseksaan dan Kanun Tatacara Jenayah) telahpun disediakan oleh Jawatankuasa Anti-Stalking, yang diterajui Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang dengan penglibatan agensi-agensi kerajaan lain dan NGO.

Selagi kita tidak menjenayahkan menghendap, mangsa seperti Mawar – dan ribuan lagi rakyat Malaysia yang dihendap setiap tahun – kekal tanpa perlindungan.

Bantu kami melindungi mangsa hendap seperti Mawar dengan menandatangani petisyen kami untuk #JenayahkanMenghendap di Malaysia.

------------

He followed me everyday, to and from work – waiting outside my house for hours. He sent me more than 20 text messages a day. He created more than 10 social media accounts to try to reach me. He contacted my colleagues and family members. I felt afraid and lost, and thought about suicide.”

This is Mawar’s experience being stalked.

In Malaysia, stalking is NOT yet a crime. And there is no legal provision for stalking survivors to get restraining orders.

Because of this, the police could not protect Mawar, or hold the stalker accountable.

We must change this.

We call on Dato Sri Wan Junaidi Tuanku Jaafar (Law Minister) and Datuk Wira Mas Ermieyati Samsudin (Deputy Law Minister) to make stalking a crime in Malaysia.

A study by Women’s Aid Organisation and Vase.ai found that over a third of Malaysians have experienced stalking which caused them fear. Stalking cases still occurred throughout the COVID-19 movement control order periods.

Many countries have specific legal provisions on stalking, for example: Philippines, Japan, Australia, Afghanistan, India, Singapore, Mongolia, USA, Canada, New Zealand, South Africa, Germany, Czech Republic, the UK, and South Korea.

There is comprehensive support to make stalking a crime in Malaysia, including support from various political parties, government agencies, NGOs, academics, and the public.

Draft legal language (amending the Penal Code and Criminal Procedure Code) has already been prepared in early 2020 by the Anti-Stalking Committee, led by the Legal Affairs Division (BHEUU) and consisting of other government agencies and NGOs.

Until we make stalking a crime, survivors like Mawar – and the thousands of Malaysians who experience stalking each year – remain unprotected.

Please help protect survivors like Mawar by signing our petition to #MakeStalkingACrime in Malaysia.

0 have signed. Let’s get to 10,000!