Lenfödem tedavisi için gerekli olan bası giyisisi bedeli SGK tarafından ödensin

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.

Merhabalar. 2015 yılında meme kanseri teşhisi koyulmasının ardından meme koruyucu ameliyat geçirdim ve koltuk altı lenflerimin birçoğu alındı. Buna bağlı olarak yaklaşık 1yıl sonra kolumda lenf ödem oluştu.

Lenfatik sistem, vücudun her tarafında, enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olan kanallardan oluşmaktadır. Lenfödem, vücudun dokularında şişmeye neden olan uzun kronik bir durumdur. Etkilenen bölgede şişlik, ağırlık, sıkılık hissi, ağrı ve enfeksiyonlara yatkınlık belirtileri ortaya çıkar ev hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Tedavi olmadığında, genellikle daha ciddi ve kalıcı hale gelir.

Bu durum sadece meme kanseri ameliyatı sonrası değil, kanser tanılarının ardından lenf bezleri alınan tüm bölgelerde çoğunlukla gerçekleşmektedir. Ayrıca lenf ödem problemi birincil şeklinde adlandırılan doğuştan bir hastalıkta olabilmekte ve özellikle çocuklarda büyük sıkıntılara neden olmaktadır. Bu problemin çözümü için hastalara fizik tedavi ve ardından yüksek maliyetli bası giysileri önerilmektedir. Fakat özellikle bası giysisi olmak üzere bu tedavi yöntemleri ülkemizde SGK tarafından neredeyse hiç desteklenmemektedir. Maddi durumu yeterli olmayan lenf bezleri alınan ikincil ve doğuştan lenf bezleri olmayan birincil hastalar kaderlerine terk edilmiştir.

Bu ürünü şartlarını zorlayarak tedarik edebilen hastalar ise ürünü ortalama ömründen daha uzun süre kullanmak zorunda kalmaktadır. İthal edilen bası giyisilerinin ortalama ömrü Avrupa ülkelerinde 6 ay kabul edilmekteyken, çok yüksek fiyatları sebebiyle ülkemizde 1 yıl süreyle kullanılmaktadır.

En kısa zamanda çok yüksek maliyetlere sahip bası giysisinin SGK tarafından tamamının ödenmesi için gerekenin yapılmasını talep ediyorum.

Bugün Berna imzanı bekliyor!

Berna Demirel bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Lenfödem tedavisi için gerekli olan bası giyisisi bedeli SGK tarafından ödensin». Berna ve imza atan diğer 1.571 kişiye katıl.