دعوة الى تطبيق المادة ٩٥ من الدستور اللبناني والإلغاء الفوري لممارسة التعيينات الطائفية

0 have signed. Let’s get to 5,000!

Kulluna Irada
Kulluna Irada signed this petition

(English version available below)

لم يحدث في تاريخ لبنان المعاصر أن عاثت ممارسة التعيينات الطائفية في الأرض خراباً كما في يومنا هذا، حيث أنها أدت إلى تعزيز الفساد والمحسوبية والمحاباة ووصلت اليوم إلى حدها الأقصى فحوّلت مؤسسات الدولة إلى إمارات طائفية عاجزة عن أداء مهامها.

لا شكّ في أنّ هذه الممارسة غير دستورية بشكل قاطع حيث أنّ المادة ٩٥ من الدستور تلغي بصراحة "قاعدة التمثيل الطائفي" وتشير إلى اعتماد "الاختصاص والكفاءة" كأساس لأي تعيين. وبينما يتوخى الدستور المناصفة بين المسيحيين والمسلمين على نطاق واسع في المناصب العليا، فإن ذلك محصور "بمرحلة انتقالية" (رغم أنّها دامت الآن أكثر من ٣٠ عاماً) لا بدّ أن تؤدي تدريجياً إلى إلغاء الطائفية السياسية بشكل تام. كذلك يحظّر الدستور "تخصيص أي وظيفة لطائفة معّينة" ويلزم احترام مبدأي "الخبرة والمؤهلات" في التعيينات العليا.

لا بدّ أن تعلو الجدارة والشخصية على أي اعتبارات أخرى. ففي هذا الوقت التي تشهد فيها البلاد أزمةً لم يسبق لها مثيل حيث أنّ مصير الجمهورية أصبح على المحك، وحدهم الأكثر كفاءةً جديرون بالتعيين. ولا بدّ أن تتم التعيينات على أساس الجدارة والشخصية، دون أي مراعاة لنوع الجنس أو الدين أو الانتماء الطائفي.

ينبغي أن تتم التعيينات جميعها وفقا لعملية علنية وشفافة وتنافسية تسعى إلى اجتذاب أفضل المرشحين للعمل في القطاع العام، وإعادة بناء مؤسسات الدولة، واستعادة الثقة في سيادة القانون.

نحن الموقعون أدناه ندعو إلى:

1. الإلغاء الفوري لممارسة التعيينات الطائفية في جميع المناصب العليا ولتخصيص هذه التعيينات لطوائف معينة.
  2. الاعتماد الفوري لنظام تعيين قائم على الجدارة يتسم بالعلنية والشفافية والتنافسية.
  3. إلغاء الطائفية السياسية بشكل تام وإعادة اعتماد المواطنة كمبدأ أساسي للجمهورية.

الموقعون (بصفتهم الشخصية):

باسم سنيج، كارل بستاني، فراس ابي ناصيف، جرار زوين، إسحاق ديوان،كمال حمدان، كمال شحادة، ليا بو خاطر، مهى يحيَ، مي نصرالله،  ميريل نجم شكرالله، نبيل فهد، ناصر السعيدي، نسرين سلطي، اسامة عبود، فيليب جبر، صائب الزين، سامي نادر، سميرة طراد، حياة مرشاد

المنظمات الموقعة على العريضة:

• الجمعية اللبنانية لحقوق المكلفين
  • جمعية بدائل
  • "جمعية "في-مايل
  • جمعية رواد الحقوق
  • جمعية مدى
  • "جمعية "نحن
  • المبادرة اللبنانية للنفط والغاز
  • مبادرة غربال
  • "منظمة "كلنا إرادة
  • "منظمة "سكر الدكانة
  • مركز نادي القلم في لبنان
  • (النادي العلماني في جامعة القديس يوسف (اليسوعية
  • تحالف أساتذة وطلاب جامعيين لثورة لبنان
  • شبكة المنظمات العربية غير الحكومية للتنمية

At no time in Lebanon’s modern history has the practice of sectarian appointments been more destructive. This practice has encouraged corruption, cronyism, and nepotism. Today, it has reached its lowest point and state institutions have become sectarian domains unable to fulfill their mandate.

The practice is categorically unconstitutional.  Article 95 of the Constitution explicitly eliminates “the principle of sectarian representation” and adopts “expertise and qualification” as the basis for appointments. While the Constitution envisages broad Christian-Muslim parity within the most senior appointments, it does so only for a “transitory” period (that has now lasted for more than 30 years), leading up to the full elimination of political confessionalism.  Moreover, the Constitution also explicitly prohibits the “earmarking of any one position to any one sect” and requires that these senior appointments respect the “principles of expertise and qualification”.

Merit and character should trump all other considerations. At this time of unprecedented crisis when the survival of the republic is at stake, only the most qualified should be selected. The appointments should be made on the basis of merit and character, without consideration to gender, religion, or sectarian affiliation.

All appointments should be made according to an open, transparent, and competitive process that will attract the best talent to public service, rebuild state institutions, and restore trust in the rule of law.

We, the undersigned, call for:

1. An immediate annulment of the practice of sectarian appointments for all senior positions and their earmarking to particular sects.
  2. An immediate adoption of a merit-based appointment system that is open, transparent, and competitive.
  3. The implementation of the full elimination of political confessionalism and the restoration of citizenship as the foundational principle of the Republic.

Signatories (In their personal capacities):

Bassem Snaije, Carl Bistany, Firas Abi-Nassif, Gerard Zouein, Ishac Diwan, Kamal Hamdan, Kamal Shehadi, Lea Bou Khater, Maha Yahya, May Nasrallah, Mireille Najm Checrallah, Nabil Fahed, Nasser Saidi, Nisrine Salti, Oussama Abboud, Philippe Jabre, Saeb El Zein, Sami Nader, Samira Trad, Hayat Mirshad

Institutional Endorsement:

• ALDIC
  • Alliance of University Professors and Students for Lebanon's Revolution
  • Arab NGO Network for Development (ANND)
  • Badael  Alternatives
  • Fe-Male
  • Frontiers (Ruwad alHoukouk)
  • Gherbal Initiative
  • Kulluna Irada
  • Lebanese Oil and Gas Initiative (LOGI)