“Lüks Değil İhtiyaç” Her Kadın Regl Ürünlerine Erişebilmeli

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 10.000.

Türkiye’de regl döneminden geçen çoğu kadın benzer sorunlarla karşılaşır ama bazı kadınlar için bu dönem çok daha zorlayıcı geçiyor. Bunun nedeni ekonomik farklılıkların sağlık konusunda birtakım problemler yaratması. Regl olan her kadın hijyenik regl ürünlerine erişim sağlayamıyor çünkü bu ürünler “lüks tüketim” kategorisinde değerlendiriliyor ve %18 KDV alınıyor.

Her kadının ihtiyacı olan fakat çoğunluğun güçlükle fiyatını karşıladığı bu ürünler hijyenik regl ürünleridir. Ülkemizde çoğu kadın ekonomik anlamda gücü yetmediği için bu ürünlere erişim sağlayamıyor; bez parçaları, kağıt ve peçete gibi ürünler kullanmak zorunda kalıyorlar. Bu da birçok sağlık problemine sebep oluyor.

Toplumun yarısının ulaşmak zorunda olduğu bir ürün neden lüks olarak değerlendiriliyor? Bu ürünler için %18 KDV ne kadar gerekli? İşte bu kampanyayı başlatmamızın sebebi bu sorular. Her kadın regl oluyor bunu sağlıklı bir bireyde engellemek ise mümkün değil o halde her kadının ihtiyaç duyduğu bu ürünlere erişim neden bu kadar zor? Her kadının ihtiyaç duyduğu bu ürünlere neden sadece ekonomik anlamda gücü yeten kadınlar erişebiliyor? Bu dönem sizce bir istek mi yoksa bir zorunluluk mu?

• İskoçya Parlamentosu kadınlara ücretsiz hijyenik ped uygulamasını onayladı.
  • İrlanda, Avustralya ve Malezya'da pedlerden vergi alınmıyor.
  • Almanya, hijyenik ped ürünlerinin KDV'sini %19'dan %7'ye düşürdü.

Hijyenik regl ürünleri, toplumda ekonomik olarak bu ürünlere gücü yetmeyen kadınların regl dönemleri yok sayılarak fiyatlandırılmış gibi duruyor. Toplumun %50'sinin ihtiyaç duyduğu ve ulaşmak zorunda olduğu bu ürünler lüks veya istek olarak adlandırılamaz bu ürünler birer ihtiyaçtır.

Türkiye’de hijyenik regl ürünlerine ulaşmak ve kadınların sağlıklı bir menstrual dönem geçirebilmesi bir şans olarak görülüyor. Eğer ekonomik durumu iyi olan bir bireyseniz bu ürünlere ulaşabilecek kadar şanslısınız. Fakat ekonomik durumu bu ürünleri karşılayabilecek durumda olmayan bir bireyseniz çok üzgünüz ama bu lüks ürünlere erişim sağlayamazsınız. Böyle bir anlayış biçimi görüyoruz; paranız varsa bu dönemi hijyenik bir şekilde geçirmek sizin hakkınız eğer paranız yoksa bu dönemi hijyenik bir şekilde geçirmek sizin için bir lüks. İşte bu şekilde yorumlanan “regl dönemi” artık ekonomik bir durum haline gelmiş durumda. Bu durumda paranız kadar sağlıklı olma hakkınız var. Kadınların sağlığı ekonomik durumlarına bağlı olmamalı. Ekonomik durumları fark etmeksizin her kadın sağlıklı ve hijyenik bir menstrual dönem geçirebilmeli.

Mecburi bir ihtiyaç olan regl ürünlerinin ülkemizde de fiyat düzenlenmesi yapılmasını talep ediyoruz. O halde tüm kadınların ihtiyaç duyduğu ve sağlıklı bir regl dönemi için kullanmak zorunda olduğu bu ürünlerin bizim ülkemizde de uygun fiyatlardan satılması, “lüks tüketim” kategorisinden çıkması, %18 KDV’nin düşürülmesi ve her kadının sağlıklı bir menstrual dönem geçirebilmesi için sizde bu kampanyanın bir parçası olun!