Victory

Petycja w sprawie rodziny Poveshchenko

This petition made change with 1,208 supporters!

Szanowni Państwo,

Nadiia Poveshchenko i jej córki Lila i Olesia od listopada 2014 roku mieszkają w ośrodku dla cudzoziemców w Warszawie. 24 kwietnia br. otrzymały drugą odpowiedź odmowną w sprawie nadania statusu uchodźcy.
Ta decyzja jest ostateczna, co oznacza, że Nadiia i jej córki muszą w ciągu 30 dni wyjechać z Polski.

Nadiia ma 35 lat, z wykształcenia jest pedagogiem wychowania przedszkolnego. Na Ukrainie pracowała jako nauczycielka muzyki w przedszkolu. Widząc koszmar, który dział się w jej rodzinnym mieście Gorlovka (okręg Doniecki): czołgi, bomby, żołnierze, zburzone domy, zabici „uciekła” przed wojną w obawie o życie córek zostawiając dom i swoich bliskich.

Olesia (13 lat) i Lila (10 lat) uczą się w szkole podstawowej, mają wysokie osiągnięcia szkolne, pomagają rówieśnikom, angażują się w wiele inicjatyw szkolnych i pozaszkolnych, świetnie mówią w języku polskim, mają wielu przyjaciół.

Zwracamy się do Państwa z prośbą o wsparcie petycji, ponieważ nie zgadzamy się, aby Nadiia i jej córki musiały wrócić do brutalnej rzeczywistości, w której będą narażone na niebezpieczeństwo.

Państwa podpisy mogą pomóc w procedurze umożliwiającej rodzinie pozostanie w Polsce.

W razie pytań prosimy o kontakt tel. 608378098, magda@fundacjadlawolnosci.org www.fundacjadlawolnosci.org

Z wyrazami szacunku,
Fundacja dla Wolności
społeczność Szkoły Podstawowej nr 50 w Warszawie
Drama Way Fundacja Edukacji i Kultury
Stowarzyszenie Interwencji Prawnej

Today: Fundacja Dla Wolności is counting on you

Fundacja Dla Wolności needs your help with “Komendant Główny Straży Granicznej Marek Łapiński: Petycja w sprawie rodziny Poveshchenko”. Join Fundacja Dla Wolności and 1,207 supporters today.