0 a signé. Allez jusqu'à 100 !

Njohja, MARTIR,  nga KOASH-i, bilve t’saj t’ran’ per zot dhe komb, pergjiat’ historis’ se saj, ne kohen e rilindjes kombtare dhe at’ t’diktaures se pashembullt.

Na shqyptaret, cilsume kjo edhe nga Ati i shejt’ papa Françesku (vanun ne dukje edhe ne nji konferenc’ t’till’ organizume nga ministria e jashtme e Athines nan kujdesin e zotnis Kotzias ku hiresia e tij Anastasi ishte i ftum’ ne tetorin e vitit t’kalum’), pertej tolerances son’ fetare, kena t’pershkrume nji besim dhe nji lidhje t’veçant’ me zotin. Ishte edhe kjo motoja qi na udh’hoqi na shqyptaret pergjiat’ rilindjes son’ kombtare, ne luften e ashper t’liris’ nga zgjedha barbare otomane qi : « Feja e shqyptarit asht’ shqyptaria »

Dhe pertej ksaj motoje, ishin pikerisht harmonia e klerikve tan kioft’ katolik, orthodks’, apo musliman s’bashku me laiket qi organizun Kongresin e ghljuhes son’ t’dlirt shqype n’Manastir me 1908-ten, i cili vendosi jo veçse alfabetin e saj me germa latine por edhe hodhi themelet e letrarizimit t’ghljuhes son’ pertej shkrimjes se dy dialekteve t’saja aq t’pasuna ne fondin themeltar leksikologjik. (Ky kongres u pervazhdu me dy t’tjer’ pasrendes, n’Diber dhe n’Elbasan, qi ky i fundit vendosi krijimin e Normales se Elbasanit vendi i pregatitjes se dhaskalve t’par’ t’ghljuhes son’ shqype, pas shekujsh t’tmerrshem robnie…)

Asht’ e randsishme, te banim kte pershkrim t’shkurten t’ghljuhes son’ se dlirt shqype, pasi jo veçse ajo ne kte kongres u drejtu prej nji kleriku, por per te asht’ derdhun gjaku i paster i vetmohimit, urtis’ dhe guximit t’martirve tan’, sepse ishte e vetmja ghluh’ qi u ndalu e u masakru barbarisht prej shekujve t’ghijat’ t’pushtimit barbar otoman.

Me kte ghljuh’ ka folun, shprehun dhe shkrujten heroi i yn’ kombtar, shpetusi i qytetrimit ton’ t’perbashket evropian, Gjergj Kastrioti Skanderbeu, princi i Epirit… (Me kte ghljuh’, kan folun edhe Pirro i Epirit, edhe Olimbia e ema e Aleksandrit t’madh, edhe revolucionaret e Hidres-Bubulina, Suli-Boçari apo arvanitasit ne 1821-shin etj e etj…)

Madje edhe vepra e Homerit, Iliada, fillon pikerisht me fjalen MENI, ne pershkrimin qi i bahet rrembimit t’Akil Kambshpejtit : dhe ky perkufizim MENI asht’ ende i paprekshme ne dialektin ton’ t’gegnishtes, qi barbari otoman Aleksander Mavria e zhduku n’1972-shin pertej genocidit kulturor, ardhun pas dy genocideve politike dhe fetare….

Krenaria e autoktonis’ se ghljuhes son’ shqype, si pasardhsja e drejtperdrejt’ e pellazgjishtes se vjeter, perdorun qi prej deshmive homerike, aspak nuk na lejon qi na si mbartsit e saj t’jena n’rolin e superiorit, perkundrazi, ajo na lidh dhe na udh’heq n’drejtimin e duhun t’bashkjeteses, siç asht’ e perngjizun edhe n’Ediktin e Milanit t’Konstandinit t’madh, ilirianit prej Nishi, themelusit t’Orthodoksis’ (besimit ne fjalen shpetuse t’meshires se Jezusit.).

Rikthehena ne çashtjen e landes drejtperdrejt.

Pra per kte perdorim t’shqypes dhe pamvarsis’ se saj (autoqefalis’) asht’ derdhun gjaku i bilve tan’ ma t’mir’, ma t’vendosun dhe ma t’zellshmve.

Ata jan’ bilt’ e kombit dhe ne t’njajten koh’ martiret e saj.

Ksilloji duke pasun edhe nji par’ardhse nga simotra e besimit kristian, kisha katolike, ne kuadrin pikerisht edhe t’harmonis’ e bashkjeteses se popujve t’ujdheses son’ Illiriane, asht’ e domosdoshme njohja si MARTIR t’orthodoksis’, bilve t’saj, si Papa Kristo Negovani, At Stath Melani, Papa LLambro Ballamaci ; Petro nini Luarasi, Dhimiter Misha, Irakli Pyll, Kristofor Kisi, Koto Hoxhi, Pandeli Sotiri, Teodor Haxhifiliqi (dhaskal Todhri), Gjerasim Qiriazi etj e etj.

Marrun n’konsiderat’ qi nji martirizim t’till’ t’formes se njallojt’ per vetmohimin e bilve tan’ ne besimin ne Zot dhe ne komb asht’ ba edhe pergjiat’ diktatures , do t’ishte ne nderin e KOASH-it qi t’ndermerrte nismen e shpalljes MARTIR t’ORTHODOKSIS’ t’bilve tan’ ranum per zot e per komb n’luften ton’ kombtatre per liri, drejtsi e gluh’ qi prej Rilindjes e deri ne ranien e murit t’Berlinit.

Nism’ e till’ bazume n’frymen e tolerances son’ fetare, si e veçanta e llojit t’saj per popullin ton’, veçse do i sherbente harmonis’ dhe bashkjeteses se popujve t’ujdheses se Illiris’ pertej nji dialogu t’hapet nderkulturor…

Orthodoksia autoqefale shqyptare, pamun  edhe si vendi i besimit n’zot te bashkjeteses se tolerances son’ fetare, asht’ sot tribuna qi duhet t’ndermarr rolin e saj t’hapjes se dialogut mbarkombtar dhe rajonal per nderimin dhe vertetsin’ e martirve t’saj. (Madje ktu asht’ edhe rasti, qi fortlumtunia e juej, duhet t’hedh drit’ edhe per incidentitin e padeshirushem t’kishes se shenkollit t’Permetit naten e kershnellave 2017-te. Me kte kish’ ishte arritun n’ujdi shum’ muej ma par’ qi t’organizohej pikeirsht pershpirtja e nji prej martirve tan’ t’orthodoksis’ At Stath Melanit, me rastin e 100 vjetorit t’martirizimit t’tij. Sipas paraqitjeve mediatike ne emisionet e tiranes, besoj se ju duhet t’jeni ne dijeni sepse n’emisionin 360 grad’ drejtume prej moderatorit Zheji, ishin pjesmarres edhe zadhnsit e juej si dhe perfaqsusit e juej. Pertej tyne, ishte teper i hidhet reagimi anashkalus dhe ngerthys ne lidhje me çashtjen e martirve t’orthodoksis’ si nji tabu qi nuk duhet pasun guxim dhe as me e permendun… Shqetsim’ tjeter ne kte rast’ shfaqet edhe meshimi ne kishat tona orthodokse autoqefale jo ne ghljuhen shqype, qi difton nji regres pas dhe rikujton t’kalumen e hidhet t’rilindjes, per t’cilen martiret tan’ dhan’ jeten…

Ky incident i ardhun ne vazhdimsi t’nji incidenti pararendes lidhun me shqetsimin e katundeve t’Permetit, dhe ma konkretisht n’Kosin’, ne lidhje me grabitjen e varrezave t’civilve tan, tuj i paraqitun si trupa t’ushtris’ se Athines perghijat’ luftes Italo-Greke dhe qi asht’ rasti ma i mir’ per hapjen e nji investigimi nga ana  e juej dhe zbardhja e drites se t’vertets ne kte çashtje, qi aspak nuk i sherben harmonis’ dhe tolerances son’ autoktone shqyptare.)

Ksilloji perball’ nji fakti t’till’ t’hidhet t’gjindjes ku po kalohet me autoqefalin’ e orthodoksis’ son’, do t’ishte e udhes qi hiresia e juej Anastas, dhe KOASH-i t’ndermerrte nismen e domosdoshme t’rikthimit t’besimit dhe harmonis’ son’ fetare.

Pra lind domosdoshmnia e :

-          Krijimit t’komisioneve nderdisiplinore me baz’ t’gjan’ mbarkombatre shqyptare per idetnifikimin, kerkimin dhe paraqitjen e drejt’ t’bilve tan’ MARTIR per zot dhe komb.

-          Perkrahja dhe nxitja e nji dialogu mbarkombtar me baz’ traditen ton’ t’harmonis’ dhe bashkjeteses fetare, ne sherbim t’mbarvajtjes se nji orthodoksie autoqefale.

-          Perdorimi i ghljuhes shqype nder meshat e kishave tona orthodokse autoqefale.

Le mouvement panshqyptar de diaspora européenne: "PELLAZGJIA" compte sur vous aujourd'hui

Le mouvement panshqyptar de diaspora européenne: "PELLAZGJIA" a besoin de votre aide pour sa pétition “Kisha autoqefale orthodokse shqiptare: Njohja, MARTIR, nga KOASH, bilve t’saj t’ran’ per zot dhe komb, pergjiat’ historis’ son.”. Rejoignez Le mouvement panshqyptar de diaspora européenne: "PELLAZGJIA" et 15 signataires.