Petition Closed
Petitioning Chinese Consulate to Germany Wang Shunqing and 19 others

Ketua Xi Jinping China: Bebaskan Nobel yang ditahan, Liu Xiaobo dan isterinya, Liu Xia

Supporters

Liu Xiaobo ialah satu intelek Cina terkemuka, aktivis demokrasi, dan satu-satunya pemenang Anugerah Nobel Keamanan. Sebagai pemenang Anugerah Noble, Amnesty International meminta anda menyertai kami dan 134 Pemenang Nobel yang lain untuk menandatangani satu petisyen yang dimulakan oleh Desmond Tutu dalam menuntut pemimpin China Xi Jinping membebaskan Liu Xiaobo dan isterinya, Liu Xia yang kini dikenakan hukuman tahanan dalam rumah.

Dr. Liu, seorang aktivis hak asasi yang berpengalaman, telah menerima hukuman penjara 11 tahun pada 2009 selepas beliau membantu menulis Charter '08, satu manifesto politik, yang menyebarkan reformasi demokrasi aman dan menyeru agar hak asasi manusia di China lebih dihormati dan menghapuskan undang-undang satu pihak. Selepas menahan Dr. Liu, polis menahan beliau tanpa sebarang sebab dan tidak dibenarkan mendapat akses peguam untuk 6 bulan. Semasa perbicaraan, Kerajaan menghalang isteri Dr. Liu, diplomat-diplomat asing, dan media daripada menghadiri perbicaraan.
Pada 8 Oktober 2010, Jawatankuasa Nobel Norway mengambil langkah berani dengan menganugerahkan Dr. Liu, satu anugerah Keamanan hasil daripada perjuangannya yang sekian lama dan tidak berunsur keganasan dalam bidang hak asasi manusia di China.”

Daripada meraikan penganugerahan yang diterima salah seorang warganegaranya, Polis meletakkan isteri Dr. Liu, Liu Xia, di bawah penahanan dalam rumah tanpa sebarang sebab atau proses undang – undang yang sewajarnya dan mereka menghalang diplomat- diplomat dan wartawan daripada menemuinya.

Dua tahun kemudian, Dr. Liu dan Liu Xia masih dalam tahanan. Walaupun Pertubuhan Bangsa- Bangsa Bersatu menyatakan penahanan pasangan suami isteri ini mencabuli undang-undang antarabangsa, Kerajaan terus menyekat mereka dari dunia luar.

Pencabulan hak asasi untuk proses sewajarnya dan kebebasan bersuara mestilah diambil tindakan secara meluas melalui tekanan masyarakat antarabangsa. Oleh itu, Amnesty International dan 134 rakan Nobel Laureates yang lain telah bersatu untuk menggesa pembebasan mereka dengan segera dan tanpa syarat.

Sertai kami dengan menandatangani petisyen ini untuk bakal pemimpin China Xi Jinping. Kami yakin penyertaan anda dengan menghantar satu mesej yang jelas untuk kerajaan China bahawa penahanan berterusan dengan memenjarakan Pemenang Anugerah Nobel Keamanan dan isterinya—pencabulan nyata hak asasi mereka untuk kebebasan bersuara dan proses undang-undang yang sewajarnya—tidak akan diterima oleh masyarakat antarabangsa. Sertai kami dalam memupuk kepimpinan baru China tentang kesedaran hak asasi manusia mesti dihormati di mana jua.

Sudah tiba masanya untuk membebaskan Liu Xiaobo dan Liu Xia

Amnesty International
Satu pergerakan penyokong dan aktivis hak asasi manusia antarabangsa.

Letter to
Chinese Consulate to Germany Wang Shunqing
Chinese Consulate to the UK Li Rui You
Chinese Consulate to Spain Yan Banghua
and 17 others
Chinese Ambassador to the US Zhang Yesui
Chinese Ambassador to Australia Chen Yuming
Chinese Ambassador to Canada Zhang Junsai
Chinese Ambassador to Mexico Zeng Gang
Chinese Ambassador to Japan Cheng Yonghua
Chinese Leader Xi Jinping
Chinese Consulate to France Zhang Guobin
Chinese Consulate to Italy Liang Hui
Chinese Ambassador to the Netherlands Zhang Jun
Chinese Ambassador to Nepal Yang Houlan
Chinese Ambassador to Mongolia Wang Xiaolong
Chinese Ambassador to New Zealand Xu Jianguo
Chinese Ambassador to Finland Huang Xing
Chinese Ambassador to Portugual Zhang Beisan
Director of the Liaison Office of the Central People’s Government in HKSAR Zhang Xiaoming
Chinese Ambassador to Belgium Liao Liqiang
Chai Xi, Chinese Ambassador to Malaysia
Huang Xing, Chinese Ambassador to Finland
Zhang Beisan, Chinese Ambassador to Portugual
Zhang Xiaoming, Director of the Liaison Office of the Central People’s Government in HKSAR

I just signed this petition started by Desmond Tutu and supported by Amnesty International and other 134 Nobel Laureates demanding Chinese leader Xi Jinping to release Liu Xiaobo and his wife Liu Xia, who is under house arrest.

Liu Xiaobo is a prominent Chinese intellectual, democracy and long-time rights activist, and the world’s only imprisoned Nobel Peace Prize Laureate, who received an 11-year prison sentence in 2009 after he helped write Charter ’08, a political manifesto, which promoted peaceful democratic reform and called for greater respect for fundamental human rights in China and an end to one party rule. After arresting Dr. Liu, police held him without charge or access to an attorney for six months. At trial, the government prevented Dr. Liu’s wife, foreign diplomats, and the press from attending.

On October 8, 2010, the Norwegian Nobel Committee took the bold step of awarding Dr. Liu its Peace Prize in recognition of his “long and non-violent struggle for fundamental rights in China.”

Instead of celebrating a great award bestowed on one of its citizens, Chinese police placed Dr. Liu’s wife, Liu Xia, under house arrest without any charges or legal due process, and they prevented diplomats and journalists from meeting with her.

Two years later, both Dr. Liu and Liu Xia remain in detention. Despite the United Nations saying Dr. Liu’s imprisonment and Liu Xia’s house arrest violate international law, the government continues to close them off from the outside world.

This flagrant violation of the basic right to due process and free expression must be publicly and forcefully confronted by the international community. That is why I and 134 Nobel Laureates joined together to call for their immediate and unconditional release.

It’s time to release Liu Xiaobo and Liu Xia.