KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERLE YÖNETİLMEK İSTEMİYORUZ! OHAL’İ KALDIRIN!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 5.000.

OHAL’ e HAYIR!

15 Temmuz 2016 darbe girişiminin hemen ardından iktidar, 20 Temmuz’da bütün hakları askıya alan sivil darbe niteliğindeki OHAL sürecini başlattı. Sözde, darbe sorumlularının devletten temizlenmesini sağlamak için ilan edilen OHAL her üç ayda bir uzatılarak devam ettiriliyor. Bu sırada yurt içindeki bazı sorumlular yakalandı, hukuksal süreç işliyor. O halde OHAL hâlâ niye devam ediyor? Beşinci kez uzatılmasının sebebi ne? Temel yurttaşlık haklarını gaspeden bu uygulama daha ne kadar sürecek?

Sosyal devlet olduğu ileri sürülen bir rejimde, dört gençten birinin işsiz olduğu ve işsizlik oranlarının giderek yükseldiği koşullarda, OHAL halkın memnuniyetsizliğini bastırmak için açık bir şekilde kullanılıyor. İktidarın uyguladığı neoliberal iktisat politikaları ile tarım nerdeyse çöktü, üretici kan ağlıyor, en temel ihtiyaç maddeleri –yiyecek başta olmak üzere- ateş pahası, fabrikalarımız susturuldu, her şeyimizi ithal ediyoruz. Bu koşullar altında Cumhurbaşkanı “OHAL sayesinde grevleri durdurduk” diyebiliyor. OHAL fırsatçılığı ile açıkça işçinin karşısında sermaye korunmaya devam ediliyor.

Demokratik olduğu ileri sürülen bir rejimde, OHAL ileri sürülerek, yurttaşın en doğal hakkı olan barışçıl protestolara, maaşları biz yurttaşların vergileriyle ödenen kolluk güçleri, yine bizlerin vergileriyle satın alınmış, insan sağlığına ciddi zarar veren gazlar püskürterek, copla döverek, yaralayarak ve bazen öldürerek karşılık veriyor. OHAL bahanesi ile kent merkezleri yasaklı alanlar haline getiriliyor ve iktidarın beğenmediği her türlü basın açıklaması sözde güvenlik gerekçesi ile yasadışı ilan ediliyor. OHAL ile iktidar muhalefete karşı uyguladığı gayrimeşru şiddeti hukuki bir zemine oturtuyor. OHAL halkı darbecilerden korumak için değil Tayyip Erdoğan’ı muhalif halktan korumak için kullanılıyor.

Laik Cumhuriyetin bütün değerleri bir bir yok edilirken OHAL bahanesi ile laikliği savunmak suç haline getiriliyor. Cihatçılar ellerini kollarını sallaya sallaya gezerken laikliği savunanlar halkı isyana teşvik etti diye hapse atılıyor. Bir taraftan eğitim müfredatı bilimsellikten uzaklaşırken diğer taraftan Cumhurbaşkanının ağzından çıkan bir sözle bütün sınav sistemi değişiyor, milyonlarca öğrenci mağdur ediliyor. Müftülere nikâh kıyma yetkisini veren kadın düşmanı yasa Meclis’te görüşülürken bu yasaya karşı çıkan kadınlara OHAL fırsatçılığı ile saldırılıyor. OHAL kadın düşmanı politikalara engel olmaya çalışan kadınları susturmak için var. Laikliği savunanlara karşı cihatçıları korumak için OHAL var.

Hukuk devleti olduğu ileri sürülen bir ülkede kanunsuzlukları kanun haline getirmek için mi; binlerce akademisyen, memur ve işçi sorgusuz sualsiz, mesnetsiz ve keyfi uygulamalarla işten atılsın, onlar ve aileleri cüzamlı muamelesi görsün, ‘’sosyal ölüme’’ terk edilsin diye mi var? Hak arayan herkes susturulsun diye mi OHAL var? Parlamento işlevsiz hale getirilsin, milletvekilleri soruşturmalarla baskı altına alınsın, belediyelere, meslek kuruluşlarına kayyumlar atansın diye mi OHAL var? Mahkemeler inandırıcılıktan tamamen yoksun, dayanaksız davaların sergilendiği gösteri alanlarına dönüştürülsün diye mi OHAL var? Yargı hiç olmadığı kadar iktidarın güdümüne girmiş, Cumhuriyet tarihinde adalete duyulan güvenin bu ölçüde sarsıldığı görülmemiştir. Adaletsizliği kalıcı kılmak için mi OHAL var?

OHAL uygulamasında devlet erkinin kötüye kullanıldığı açık ve acı bir gerçekliktir. Bu koşullarda yapılmış olan 2017 referandumunun ilan edilen sonuçları iktidar ve destekçilerinden başka kimseye inandırıcı gelmemiştir. OHAL ortamında yapılacak hiçbir seçim topluma güven vermeyecektir.

Kaygılıyız.

Kanun Hükmünde Kararnamelerle yönetilmek istemiyoruz! Yurttaşlık görevimizi bir kez daha yerine getirerek biz yurttaşlar, uyarıyoruz:

OHAL’e HAYIR!  OHAL’i KALDIRIN!

İMZALAYAN KURUMLAR

Erendiz Atasü (Prof.Dr.,Yazar)

Feyza Hepçilingirler (Edebiyatçı)

Figen Çakmakoğlu (Yazar)

Hüseyin Aygün (Yazar, 24. Dönem Tunceli Milletvekili)

Hasan Özkılıç (Yazar)

Kutsal Evcimen (Sanatçı)

Mehmet Tomanbay ( Prof. Dr., 22 Dönem Ankara Milletvekili)

Mustafa Karadağ (Yargıçlar Sendikası önceki Genel Başkanı)

Müge İplikçi (Gazeteci,Yazar)

Necla Arat (Prof. Dr., 22.Dönem İstanbul Milletvekili)

Neşe Cehiz (Yazar, Senarist)

Nejla Kurul (Prof. Dr., Akademisyen)

Ömer Faruk Eminağoğlu (Yarsav Kurucu Başkanı)

Sibel Türker (Yazar)

Şükrü Erbaş (Şair)

Veli Saçılık (KHK ile İhraç)

Zerrin Taşpınar (Şair, Yazar)

Bugün Mahmut imzanı bekliyor!

Mahmut Aslan bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERLE YÖNETİLMEK İSTEMİYORUZ! OHAL’İ KALDIRIN!». Mahmut ve imza atan diğer 4.101 kişiye katıl.