ELEKTRİKSİZ, YOLSUZ, OKULSUZ VE İMAMSIZ KÖY iskâna tabi gerekçesiyle köye hizmet gitmiyor

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
kamarantutel derneği tarafına Doğuyeli Köyü (tutel) bu kampanyayı başlattı

ELEKTRİKSİZ, YOLSUZ, OKULSUZ VE İMAMSIZ KÖY…

Elektriksiz, yolsuz, okulsuz ve imamsız olan Doğuyeli (Tutel) Köyü Halkı sıkıntılar içinde bir ömür yaşadılar.
Filmlere konu olacak cinsten bir hikâyenin yaşandığı bir köy burası. Kışın zor şartları altında yolu olan en yakın köye hastalarını sırtında kilometrelerce yol taşıyarak ulaştırabiliyorlar. Kışlık erzaklarını ve ihtiyaçlarını yine sırtlarında taşıyan köy halkı karanlık çağı yaşamaktan da geri kalmıyor.

Elektriksiz, yolsuz, okulsuz, imamsız olan Doğuyeli (Tutel) köyü sakinleri defalarca yetkililere müraacatta bulunmalarına rağmen iskâna tabi gerekçesiyle köye hizmet gitmiyor. İlçe merkezi ve tüm mezralarıyla elektrik bulunmayan tek köy olan Doğuyeli' nin mağduriyetini kamuoyuna duyurmak için defalarca dile getirdiklerini ifade eden köylüler, mağduriyetlerinin gerekçesi olarak köyün iskâna tabi olmasının ise ne kadar kötü bir garabet olduğunu şu sözlerle açıklıyorlar: "Köye elektrik getirilmesi talebimiz köyün iskâna tabi olduğu gerekçesi ile sonuçsuz kalıyor. Yetkililerimiz elektriksiz köyümüz yok derken bizim köyü herhalde köyden saymıyorlar. Normalde köy olarak sayılmayan bir yerleşim yeri seçim zamanında köy statüsündedir. Bizler vatandaşlık hakkımız olan seçme ve seçilme hakkımızı kullanıyoruz buna karşı hizmet istiyoruz." "Bu köyde yaşamaktan başka çaresi olmayan bunca insan ne yapacağı konusunda yardımcı olan kimse yok; fakat hizmet gelmemesi için mazeret üretenlerin ise haddi hesabı yok." Diyen köylüler sözlerine şöyle devam ettiler: "Yolu olan, çeşmesinden suyu akan, günün her anında elektrik ihtiyaçlarını karşılayanların sadece bir akşam köyümüze misafir olmalarını istiyoruz. Bizim ömrümüzü geçirdiğimiz bir yerde onların sadece bir gününü geçirmelerini istiyoruz. Bu davetimize icabet edecek kaç kişi var? Tüm ihtiyaçlarını istedikleri gibi karşılayanlar bizim sıkıntılarımızı anlayamaz. Anlamak için de düşünmek lazım. Ne bizim halimizi düşünen var ne de yaşadıklarımızı yaşamak isteyen. Kışın çığdan dolayı derelerden aldığımız şu tahrip oluyor. Daha sonra da çığ tehlikesi ile su sorununu çözemiyoruz." İfadelerini kullandılar.

İhtiyaçlar insan gücüyle karşılanıyor. Mezarlarına yol gitmemesi nedeniyle her türlü zorlukları çeken köylüler şunları söylediler: "Köy merkezine kadar yol yapılmış ancak bu yol, Kasım ayında kapanıyor, mayıs ve haziran ayı açılıyor. Köyde yolumuz olmadığı için at eşek gibi binek hayvanlarla ve sırtımızla eşyalarımızı evlerimize götürüyoruz. Birçok arazimiz engebeli olduğu için öküzler ile çift sürüyoruz. Mezralardaki vatandaşlarımız unu, şekeri, yağı sırtla veya binek hayvanlarla taşıyıp tüm ihtiyaçlarını gideriyor. Köye dönmek için uğraşlar veriliyor ancak bu uğraşların sonucunda ev yapan köylülerimiz tüm malzemesini yük hayvanı varsa yük hayvanı ile yük hayvanı olmayan da kendileri taşıyor. Sarp kayalardan ve kilometrelerce yoldan malzeme taşıyan insanlar vardır. Devletimizin bu sorunları bilmelerini ve gerekli desteği vermelerini istiyoruz. Kış aylarında gıda ve aydınlatma lambaları için, gaz alımı için saatlerce yol yürüyüp çığ tehlikesi ile karşı karşıya kalıyoruz. Biz de bu ülkenin vatandaşları olarak diğer vatandaşların faydalandıkları haklardan faydalanmak istiyoruz.

EĞİTİME ÖNEM VERİYORLAR ANCAK İMKÂNLAR YOK...

Doğuyeli köyünde bir çok kamu kuruluşunda görevlinin bulunduğunu hatırlatan köy sakinleri, köy halkı olarak eğitime çok önem verdiklerini ancak imkânlar kısıtlı oldu için istedikleri anlamda eğitimlerini sürdüremediklerine dikkat çektiler. Köy sakinleri "köyümüzde hiçbir zaman ilkokul bile açılmadı. Okuyan tüm köylü yatılı okullara eğitimini sürdürdü. Şimdi de çocuklarımız yatılı okullarda eğitimlerini sürdürüyorlar. Köylerinde 15-20 öğrenci bulunan birçok köyde okullar açık olduğu halde İlkokul'un ilk kademesi olan 1-4 sınıfları arasında 50-60 öğrencimiz yatılı okullarda okumaktadır. Bazı çocuklarımız da okul çağına geldiği halde imkansızlıktan gönderemiyoruz. Yatılı okullarda okuyan çocuklarımız tatil günlerinde kimi zaman haberimiz olmadan köye gelmek için yola koyuluyorlar. Bazen köye direk gelebiliyorlar bazen de hava şartlarından dolayı köy yolu güzergâhındaki mezraların evlerinde konaklıyorlar. Bu sıkıntılardan dolayı bazı çocuklarımızı okula gönderemiyoruz. Kışın gelip yolda kalmalarından korkuyoruz. En azından ilkokul 1-4 sınıfları eğitimi de köyde verilebilir. Yetkililerimizden bu konuyu gündemlerine almalarını istiyoruz.

"DİNİ EĞİTİMDEN YOKSUNUZ"

Doğuyeli köyü'nde 1975 yılında köyde cami yapıldığında imam hatip verildiği ve 1990'lı yıllarda terör nedeniyle köylerin boşaltıldığını ve daha sonra herhangi bir din görevlisinin gelmediğini, sonraki yıllarda imam kadrosunun da köyden alındığını aktaran köy sakinleri, yıllardır köyde imam olmadığı için birçok dini bilgi konusunda da yetersizliğin oluştuğuna dikkat çekerek şöyle konuştular: "Yıllardır köyde cami olmasına rağmen imam hatip verilmedi. Köyde dini bilgisi olan vatandaşlar çocuklarına din konusunda bilgi verip kur'an-ı kerim okumalarını sağlıyorlar ama bu imkanı olmayanlar ise ne kendisi ne de çocukları dini bilgi konusunda yeterli değiller. Sadece 130'u aşkın seçmeni bile önünde bulundurduğumuzda kaç kişinin bu alanda mağdur olduğunu düşünmek için yeterli olacaktır." Yetkililerimizin sesimize kulak vermelerini istiyoruz.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.