KADIKÖY GENÇLİK SANAT MERKEZİ HEPİMİZİNDİR VE RUHU YAŞATILMALIDIR!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Kadıköy Gençlik Sanat Merkezi Ruhu Yaşatılmalı ve Usulsüzce Atılan Öğrenciler Eğitimlerine Devam Etmelidir.

2016 yılından beri devam eden sürekli eğitim bir başkanlık kararıyla durduruldu, eski idari, yönetici kadro ve öğrencileri ani bir dayatma yöntemiyle KGSM’den atıldı, bu yaşananlar bizleri belediyenin eğitimle ilgili gelecekteki olası uygulamaları konusunda da endişelendirmektedir.

Bizlere belediye tarafından verilen vaatlerin yerine getirilmesini, KGSM’ye yapılan yanlıştan bir an önce dönülmesini ve adaletin yerini bulmasını talep ediyoruz.

Kadıköy Gençlik Sanat Merkezi (KGSM) üç yıl önce tarihi bir bina restore edilerek açılmış, kapısından içeriye adımınızı attığınız andan itibaren büyülü bir dünyaya girdiğinizi hissettiğiniz bir mekan. Bunda binanın ahşap yapısı ve etkileyici mimarisinin yanında en büyük etken, içindeki insanların enerjisi. Her bir odasından ayrı ayrı enstrüman seslerinin yükseldiği, şan, piyano, drama, yazarlık, felsefe, dans, çalgı bakım atölyesi, yan flüt, ney, solfej, vurmalı çalgılar, gitar, keman, viyola, viyolonsel, bağlama eğitimlerinin verildiği akademinin en önemli özelliğiyse öğretmeninden öğrencisine, idari işlerinden güvenlik görevlisine herkesin huzurlu ve mutlu olması. Sanki sihirli bir değnek değmiş de bu insanlar tesadüf eseri orada bulunuyorlar ve bulundukları yer, tam da olmak istedikleri yermiş gibi. Tabii ki diğer yanda ağrıyan parmaklar, nefessiz kalışlar, çalışan beyinler, devam ettikçe ortaya çıkan yaratıcılık ve tüm bunların sonunda paylaşım, arkadaşlık ve özlemini duyduğumuz samimi insan ilişkileri var.

Sanat merkezi sakinlerine bu alanı açansa Kadıköy’ün bir önceki belediye başkanı. Kuruluşundan itibaren bir hayalin peşinden koşmuş ve sonunda ülkemiz sınırlarında olabileceğine inanamadığımız bir alan yaratmış. Yaş sınırı, semt sınırı, saat sınırı gözetmeden yediden yetmişe tüm İstanbullulara sunulmuş sürekli eğitimin verildiği bir alan. Bizler de öğrencileri olarak sunulan bu hizmetin farkında ve etrafımıza övgüyle anlatmaktaydık.  Hal böyleyken, biz KGSM’nin yollarını aşındırırken ve orası birçok insanın hayallerini gerçekleştirmesine yol açan bir yuva olmuşken –hayal kurmanın yaşı yoktur ve hayallere sınır konulamaz- gece, evet bir gece Whatsapp gruplarımızda bir açıklama yapıldı öğretmenler tarafından: “14 Ekim’e kadar yönetim değişikliği sebebiyle KGSM’deki derslere ara verilmiştir.”

Özverilerini, öğrencilerine olan sevgisini her an hissettiğimiz öğretmenlerimiz, böyle bir açıklama yapmak zorunda bırakılmıştır. Böyle bir açıklamanın bu şekilde yapılmasınin ciddiyetsizliği bir yana, bu konuda öğretmenler de dahil olmak üzere kimseye bir neden gösterilmemesi de cabasıydı. Sonrasında 14 Ekim’de derslerimiz başlamadı ve 22 yaş üstü insanların eğitimlerine devam edemeyecekleri açıklandı.

Kadıköy Belediyesi’ndeki ilgili birime bilgi almak için gittiğimizde, bu uygulamaya yönelik herhangi bir belediye meclis kararı olmadığını, şu anki belediye başkanının kararıyla bu uygulamanın yapıldığını; fakat bahsedilen karar yazısını da gösteremeyecekleri ve kamuoyuyla da paylaşamayacakları tarafımıza sözlü olarak iletildi.

Ayrıca sanat merkeziyle ilgili mevcutta yaş, semt ve saat konusuna dair bir yönerge olmadığı da tarafımıza iletildi. O yönergeyi kendilerinin şu anda çıkarmaya çalıştıklarını ifade ettiler. Geçtiğimiz hafta içinde, büyük ihtimalle yapılan itirazlar ve sorgulamalar neticesinde 22 yaş üstü öğrencilerin bir dönem daha, farklı bir kültür merkezinde, seçtikleri tek bir eğitime devam edebileceklerini ilettiler. Kadıköy Gençlik Sanat Merkezi’nde mevcut durumda bir öğrencinin üç farklı eğitime katılabilme imkanı vardı. Üç farklı eğitimde ilerleyen ve yol katetmiş öğrencilere, edinilmiş iki branş hakkından vazgeçerek tek branş seçme zorunluluğu getirilmesi usulsüzdür. Emek ve zamanın boşa gitmesidir. Ayrıca birçok insan ders günü ve saati değiştiği için şu anda o seçtikleri tek bir eğitime bile devam edemeyecek.

Diğer yandan 14-22 yaş grubu için de koşullar eskiye göre kötüleşmiş durumda; birebir verilen şan ve gitar derslerinin toplu olarak verileceği yeni yönetim tarafından aktarıldı. Mevcut durumda tüm yıl boyunca eğitime devam eden sanat merkezinin yeni yönetimle birlikte yaz aylarında tatile gireceği bilgisi aktarıldı. Diğer birçok konuda da daha neler değişecek bilmiyoruz.

Bir eğitimin hiç başlamaması, yarım bıraktırılmasından iyidir. Son yol parası ile dolmuşa binerek derse katılan, harçlıkları ile enstrüman alan  ve ödev yapan emek veren öğrenciler var. Yaşı 22 değil de 24 olunca tüm emeğini yarıda kesmeyi talep etmek insan duygularına ve değerlerine önem vermeyen, onları otomasyon sistemindeki isim-soyisim olarak gören belediyecilik yaklaşımıdır. Bunu kabul etmiyoruz. “Yüzlerce kayıt sırada bekliyor, daha çok kişiye hizmet etmek istiyoruz denilerek” hali hazırda devam eden insanlara usulsüz muamele uygulanmaktadır. Mevcut öğrencilerin hiçbir dersine veda etmeden branşlarına devam etmesi talebiyse sert bir dille yönetim kurulu tarafından reddedilmiştir. Kuralları ansızın değiştirilen bu değerli kurumda, yönetimsel çalışmalarla birlikte bir yandan eğitime devam edilebilecekken, yönetim değişikliği ve yeni kayıtlara hazırlık öne sürülerek eğitimin bir aydır tamamen durdurulmasının gerekçesini anlamakta güçlük çekmekte ve derslerimizden mahrum bırakılmanın üzüntüsünü yaşamaktayız. Ayrıca yeni kurallar çerçevesinde KGSM’de eğitim verilecek yaş aralığındaki; yani 14-22 yaş arasındaki insanların örgün eğitim verilen bir okula gittiğini göz önünde bulundurduğumuzda, saat 10.00 ile 19.00 arasında bu sanat merkezinin getirilen bu kısıtlarla aktif olamayacağı açıktır.

Akşam 20.00’den sonra sessizlik kuralına uyarak KGSM’de ders çalışan, kısık piyano sesi ile eser çalışıp konservatuar kazanan pek çok arkadaşımız bulunmaktadır. Belirlenen saat kuralı sınırlı bir yaklaşımdır. KGSM faaliyet gösterdiği 2016 yılından bu yana, yaklaşık 5000 öğrenciye hizmet etmiş, pek çok öğrencinin konservatuar ve güzel sanatlar bölümünü kazanmasına fayda sağlamış, yapılan ders ve atölye çalışmalarının yanı sıra bir çok sanatsal etkinliğin düzenlendiği, farklı yaş gruplarından öğrencilerin sosyalleştikleri ve kazanımlarını birbirleriyle paylaşıp çoğaltabildikleri, başka ilçe belediyelerine de örnek olabilecek bir öncü kurum olmuştur. KGSM bizler için sadece bir sanat merkezi değil sanat çatısı altında öğrencisinden öğretmenine- tüm çalışanlarına, çok değerli ilişkilerin kurulduğu , bu minvalde aile bağlarıyla birbirimize bağlandığımız çok kıymetli bir oluşumdur. Kadıköy Kültür ve Sosyal İşler Müdürü’nden  alınan cevap doğrultusunda “Önemli olan mekan değil, eğitimdir.” denilmiştir. Fakat unutulmamalıdır ki, bir binayı bina yapan dört duvarı değil, içindeki sevgidir, sinerjidir, bağlardır. Bizi, bağlarımızdan koparmamalısınız. Bu bağlamda derslerin birbirinden farklı mekanlara dağıtılması hem bu bağlarımızı zayıflatacak hem de birlikte gelişen sanat üretimini azaltacaktır. Ayrıca getirilen yeni kurallar nedeniyle, özellikle hali hazırda devam eden grup çalışmaları için, öğrencilerin bir kısmına KGSM’de kalma hakkı verip, bir kısmını ise dışarıda bırakmak, dışlanmışlık ve adaletsizlik hissi yaratmakla birlikte mevcut derslerin sinerjisine de zarar verecektir.

KGSM hepimizindir!