Her mahalleye çocuk kütüphanesi

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

İzmirli anneler

Kitap Okuyan Çocuklar Projesi, Türkiye’nin her yerinde, yerel belediyeler; bünyesinde 0-6 ve 6-12 yaş gruplarına hitap edecek şekilde düzenlenmiş çocuk kütüphanelerinin oluşturulmasının peşinde. Gelişmiş ülkelerde kadınlar hamileliklerinin sonlarına doğru ‘aile merkezi’, ‘toplum merkezi’ ya da ‘oyun merkezi’ adları verilen; içlerinde kütüphane, oyun yeri, çocuklar için mini sahnesi olan mekanlara dahil olup; muhitlerindeki diğer aileler ve çocuklarla tanışıp; çocuğun hayatlarının merkezine girmesiyle meydana gelen değişimi yardımlaşma ve birbirine destek olmayla kolayca göğüslüyorlar. Maalesef, Türkiye’de aileler çocuklarıyla birlikte apartman dairelerine sıkışmış, asosyal ve psikolojik açıdan zorlu bir dönem geçiriyorlar. Hava şartlarının olumsuz olduğu aylardaysa da parklara bile gidilemediği için bir nevi ev hapsi yaşıyorlar. Halbuki çocuklarla yaşam, ne aile ne de çocuk açısından yıpratıcı olmalı; aksine hayata paylaşarak ve sosyalleşerek güzellikler katmalı.

Eğitim ve Kültür Bakanlıklarının bu tarz konularda halkına destek olmak için ayırdığı bütçeler var ve yerel belediyeler hem bakanlıklara hem de fonlara başvurarak bu fonları ve bütçeleri halkın refahı için kullanabilirler. Yine aynı şekilde yurt dışında halktan alınan belediye vergilerinin bir kısmı bir havuzda toplanır ve bu tarz oluşumlar için kullanılır. Yani kaynak var ama talep olmadğı için kullanılmıyor.

Yerel belediyeler, rahatlıkla merkezi konumda olan mevcut belediye binalarının ya da kültür merkezlerinin bir odasını kütüphaneye dönüştürebilir. Tabii ki beklentimiz bu mekanların bebek arabalarıyla rahat girilebilecek, rutubetsiz, ısınma sorunun olmadığı ve çocukların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanmış olmaları. Çocuk kütüphanelerinin okuma saatleri, kukla saatleri ve drama çalışmalarıyla aktif olan; çocuğa değer veren; sırf çocukların değil, ailelerin de birbirleriyle tanıştığı, birbirlerine destek verdiği; herkesin sosyal ve sağlıklı bir toplum yaratma bilinciyle kaynaştığı yerler olması dileğimiz.. Umuyoruz ki hızla dijitalleşen dünyamızda, çocuklarımız kütüphaneye gitme ve paylaşma alışkanlığını küçük yaşta öğrenirler; ve apartman dairesine sıkışan bir çocukluktan ziyade interaktif ve sosyal bir çocukluk dönemi geçirirler.

Lütfen bu projeye destek verip, hem sesimizi duyurabilmek için imza kampanyamızı imzalayın hem de çevrenizdekilere yayın.

Gulseren burçak türk

Bugün gulseren burcak imzanı bekliyor!

gulseren burcak türk bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «kütüphane: Her mahalleye çocuk kütüphanesi». gulseren burcak ve imza atan diğer 59 kişiye katıl.