Bilgi ve Belge Yönetimi Mezunları Kadro Bekliyor

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Herkese merhaba,
Sizlere bu mesajı iletmemizin sebebi, mezun BBY’cilerşn ile aldığı ortak bir karar. Mesleğimizin gidişatına ve bölüm mezunlarının durumuna değinerek kendimizi ve sorunlarımızı sizlere anlatmak istedik. Bizler için ve en önemlisi mesleğimizin sorunları için belki bizim düşüncelerimize destek olur ve yol gösterirsiniz.
Mesleğimizin en temel sorunu olan liyakat hususunda biz mezunlar olarak tedirginiz. Halk kütüphanelerinde kütüphaneci olarak çalışan birçok kişi aslında bölüm mezunu olmayan ama bizim işimizi yapan kişiler. Bunun için çözüm önerileri arıyoruz. Bazı sosyal mecralardan sesimizi duyurmaya çalışıyor fakat yetersiz kalıyoruz. Sadece mezunlar olarak liyakat sorununun altından kalkabilmemiz pek olası gözükmüyor.
Diğer bir sorunumuz ise kadro. Çok kütüphaneci açığı var fakat nedense alımlarımız çok az. Ayhan Tuğlu, twitterda bir tweetinde fazla mezun olduğunu ve en azından ikinci öğretimlerin kapatılması gerektiğini dile getirdi. Bölümleri kontrol altına almak bir önlem olabilir tabiki ama en büyük sorun bu mu? Fazla mezun var da fazla kütüphaneci açığı yok mu? Bir düşünmeleri gerekmiyor mu bu hususu?
Bir de okul kütüphaneleri ile ilgili olan sorunumuz var tabi. Okullarda kütüphaneler (yeterli veya yetersiz) mevcut durumda fakat ne yazık ki görev alan kişiler BBY mezunu kütüphaneciler değil. Kütüphane varsa kütüphaneci neden yok? Neden bizim işimizi okul bünyesindeki başka kişiler üstlenmekte? Milli Eğitim Bakanlığı Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği’nin birinci bölümü tanımlar kısmı madde 4-e’de kütüphaneci, “lisans düzeyinde kütüphanecilik eğitimi almış personel” olarak ifade edilmektedir. Bu açıklamaya göre biz BBY mezunları okul kütüphanelerinde çalışma hakkına sahibiz.
Son olarak ise bir “gönüllü” konusu var şu aralar. Belirli illerde ve ilçelerde “kütüphane dostu” vb. adı altında halk kütüphanelerinde bazı işleri( raf düzenleme, barkod, ciltleme, ödünç iade, tasnif, ayıklama vb.) yaptırmak amacıyla gönüllü kişiler aranıyor. İlanlar bu şekilde ve bu çalışma bakanlığın onayladığı bir uygulama olmuş. Bu bizi yok saymak olmuyor mu? Biz BBY mezunları ve öğrencileri olarak bu duruma çok üzüldük. Birçok mezun ve öğrenci varken böyle gönüllülük esaslı bir proje için en azından “bby öğrencisi veya mezunu olma” şartı konulabilirdi diye düşünüyoruz. Bu şekilde yani BBY mezunu olması şartı ile ilan veren sadece Aydın Sultanhisar Halk Kütüphanesi var. Biz mezunlar kadro beklerken, alımlardan önce Halk Kütüphanelerinde bu yolla bir çok düzenleme ve işlem yapılmasını pek hoş karşılayamadık.

Şimdi siz meslektaşlarımıza asıl danışmak istediğimiz şu; biz elimizden geleni yapmak istiyoruz fakat sizlerin desteği olmadan çok zor. Bize destek olur musunuz?

Bugün Bilgi imzanı bekliyor!

Bilgi Yöneticileri bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Kültür ve Turizm Bakanlığı: Bilgi ve Belge Yönetimi Mezunları Kadro Bekliyor». Bilgi ve imza atan diğer 571 kişiye katıl.