köpekler sokaklarda basibos yasayamaz

0 haben unterschrieben. Nächstes Ziel: 100.

Köpekler sokaklarda basibos yasayamaz.

5199 yasanin degisikliginin iptalini istiyoruz.

Hayvanlari koruma yasasinin degisikliginle, sokaklar köpeklerin yasam alani ilan edildi.
Hayvanlarin hürriyet ve özgürlük hakki koruma yasasi, sebebsiz yere, yani tedavi yada kisirlastirma sebebi haricinde belediyenin köpekleri barinaga götürüp gerektiginden fazla orda tutmasini yasakladi. Saldirgan Isirgan köpekler belediye tarafindan aslinda alinmali, ama saldirgan bir köpegide aldiklarinda en gec 10 gün sonra geri getiriyorlar.

Mahalemizde köpeklerin her gün cogaldigini gözlemliyorum. Büyük cins köpekler, bazilari hastalikli, tüyleri dökülmüs, derisi görünüyor, yavas yavas adimlarla cimenlerin icinde yiycek ararken, fare yada kedi yakaladimi onunla yetiniyor. Mama dagitmakla her ac köpegi beslemekle basa cikilmiyor.

5199 yasasina göre, belediye köpekleri kisirlastirmasi gerek, buda geregince yapilmiyor demek ki, hamile köpekler ve kediler göze carpiyor. Köpek yavrularin cogu yasamiyor acliktan. Doguran kediler, yavrularini beslemek icin cabalarken bir köpegin saldirina kurban gidiyor. Yavru kedilerin bazilari sahip buluyor, bazilari onun bunun beslemesiyle biraz yasiyor. Belediye artik benden bikti, köpek saldirisina ugramis yarali kedilere yardim etmeleri icin günde iki kere cagirdigim oldu. Sokak köpeklerinden haric, tabi ki sahipli köpeklerde saldirabilir kedilere, ama sahipli köpek sahibi tarafindan kontrol altinda oldugundan bu durum daha az basimiza geliyor. Basibos köpekler ne kadar sevimlide olsa, basibos olduklarindan karekterleri degisiyor zamanla. Sahibinden degil, diger köpeklerden ögreniyor. Kedilere hic saldirmayan sokak köpeklerin baska köpegin pesine takilip kediyi yakaladigini gördüm. Kurtarabildigimi kurtardim bu güne kadar, ama kendimde her köpekte araya girme cesaretini bulamiyorum.

Bu yasayla iki grup insanlar olustu, bir grup köpeklerin sokakta basibos yasamalarini, destekliyor, diger grup buna karsi geliyor. ilk grup hayvansever, ikinci grub hayvan sevmeyen diye damgalaniyor. bence ilk önce bunu aciga kavusturalim. Köpeklerin sokaklarda basibos yasamalarini destekleyen, hayvansever, sokaklarda köpeklerin basibos yasamalarina karsi gelenler hayvansevmez diye bir sey yok, hayvan sevmek icin ayni fikirde olmak gerekmez, fikir ve düsünce özgürlügü olan insan düsünce ve fikrini yargilanmadan ilan edebilmesi gerek. Ben bu insanlari grup 1: sokaklari köpeklerin yasam alani görenler, ve grup 2, köpeklerin sokaklarda basibos yasamalarini uygun görmeyenler, diye adlandiriyorum.

Sonucta bu köpekler insanlar tarafindan beslenmeye muhtaclar, yasa degisikliginden beri sokaklarda köpeklerin cogaldigi icin, bogazimizdan kesip besliyoruz, yinede yetisemiyoruz.

Köpeklerin özgürlükleri, insanlarin hayatini olumsuz etkilemesine ragmen, bunu grup 1 hic bir sekilde kabul etmiyor. Insanlarin özgürlügü, yada insanin degeri köpeklerin özgürlügünden üstün tutulmadigi icin bu konuya pek dalmiycam. Cünkü insanlarin köpeklerden korkmasina, yollarda yatan köpeklerden sokaklar gecilmiycek haldede olsa, bu köpekten korkan insanlari, cahil aptal diye damgaliyorlar. Grup 1 insanlari köpekler kimseye bir sey yapmaz diye hic bir sekilde diger insanlara anlayis göstermiyorlar.

Bu 100% yalnis bir görüs. Her köpek, sahipsiz, egitimsiz, basibos kaldimi zamanla vahsilesir. Cünkü bir sahibi yok, ona yalnis yaptiginda dur desin.
Köpekler alanlari sahiplendigi icin, sahipli köpeklere saldirmalari havlamalari günlük hayatlarinda bir yasam savasi. Yasa degisikliginden sonra, barinaklarda ne köpek varsa sokaklara birakildi, köpek sahipleri sokak köpeklerin saldirisi stresinle, kendi köpeginle sokaklarda gezmesi bi hayli zorlastigi icin, kendi köpeklerinden vaz gecip onlarida sokaga saldilar.
5199 kanunun degistiginden ve sokaklar köpeklerin yasam alani tanimlandigindan beri, sokak köpekleri bazi bölgelerde cogaldi, cünkü sahipli hayvanlarda sokaklara terkedildi. hayvan sahipleri, köpeginle her disari ciktiginda sokak köpeklerin saldirilariyla karsilasmasi, hayvan sahiplerini bezdirdi.

Careyi hep ceza kanunlarinda aramak dogru degil. Bu köpek sahibi köpegini sokaga terketti diye cezalansin diye düsünmeden önce, ona bir alternatif tanimali. Köpeginle ne stressiz bir gezi yapabilme, nede daha fazla bakamadigi köpegini yargilanmadan bir barinaga verme imkani var. Sokaklar köpeklerin yasam alani oldugu icin, yalnis bir seyde yapmis olmuyor. Saadece sokaktaki köpekler cogaliyor.

Insanlarin görüsününe, kisitlanmis hayatina anlayis gösterilmedi icin, insanlarin acisini dile getirmek faydasiz, o sebebten köpeklerin birbirine verdigi zararlara deginelim.

Köpeklerin basibos olmalari en cok disi köpeklere aci hayat sergiliyor. Sürünün icindede olsa disi köpek, istesede istemesede, her erkek köpegi tarafindan kullaniliyor. Genelde sürünün lideri, yemeklerde oldugu gibi, ilk sirada geliyor. Liderin isi bitince diger erkek köpekler disiyi kullanabilirler. Disi köpek istiyormu diye bir soru yok burda, güclü olan kazanir. Sirayi bozan erkek köpek oldumu, siddetli bir bogusma bazen kanli sonuclaniyor. Eger baska bir erkek köpek lideri yenerse, amacina ulasiyor. Köpeklerin disi köpek ugruna sergiledigi kavgalar en vicdansiz insanin icini sizlatiyor ve ayni anda insanlara korku veriyor. Sokaklarda basibos olmalarindan bu tür davranislari normal, sokagin kanunu, güclü olan kazanir, tecrübesi yapiyor hayvanlar.

Sokaklar her canli varlik icin güvenli bir gecit olarak iptal edildi. Köpek konusu haric sokaklarda karsilastigimiz tehlikelerde hep bir sorumlu var, kazalarda araba sürücüsü, hirsizlik ve siddetlerde bir suclu, fakat köpek saldirisinda, yada isirdiginda bir sahis, yada bir kurum sorumlu degil.

Köpekler sürü hayvani oldugu icin ya bir ailede yasiycak, aileyi sürü olarak görücek, sahibi sürü lideri olucak, yada köpek sürüsüne karisicak. Köpekler sürü olarak gezerken, yemek bulduklarinda, önce sürünün lideri, yani en güclüsü yiyecek, birakirsa digerleri karinlarini doyurucak. Sürüde bazen devamli sona kalan, ac kalan köpekler o sebebten oluyor. Sürüde yasamanin avantajlarida var tabi ki. Sürüden bir hayvana, baska hayvan yada insan saldirdiginda diger köpekler hakli haksiz sormadan sürü üyesini koruma amacla saldiriya geciyorlar. Sürüden birisi insana saldirdiginda digerleride saldiriyor. Ve köpek sürüsünün saldirisina ugrayan insanin kurtulma sansi sifir demesemde cok az. Basibos hayvanlar dogruyu yalnisi bilmiyor ve bu sebebtendir ki, hic kedilere saldirmayan köpekler sürünün tesirinde günde defalarca kedi öldürüyorlar. Ölü kediler insanlarin gezdikleri, cocuklarin oynadiklari yerlerde haftalarca yatiyor. Burda salgin hastaliklarin yürüyecegi tahmin edilebilir. Kurtlanmis ölü kediyi gören insanlar uzaklasiyor, cocuklarini uyariyor. O kedinin ölüsü ordan götürülsün diye pek kimse ugrasmiyor. Mikroplar etrafa saciliyor. Dogruyu yalnisi secemeyen köpekler grup halinde bu ölü kediyle oynuyorlar. Bu köpeklerden birisi beslenirken elimizi tirmalasa, yada bilerek bilmeyerek isirsa, verecegi zarar göz önünde tutulmali. Insanlarin korkusuna anlayis göstermiyoruz, peki sokaklar hayvanlarin yasam alani derken, kedilerden bahsedilmedimi. Sokaklarda kediler eskisi kadar güvende degiller. Hayvan koruma kanunu, köpeklere sinirsiz özgürlük verirken, kedileri ölüme terketmek degildir bence. Bu günkü köpek sevgisi kavrami dogrumu ben karar vermiycem.

yanindan gecilen köpek insan bir sey yapmasada, az önce belki baska köpekle bogustu, ve hala o sinirle mahsum bir insana saldirabilir. yada evde köpek bakan birisi, üzerinde kendi köpeginin kokusuyla sokak köpegini tahrik edebilir istemiyerek. yani köpekler bir sey yapmaz demek, yada yaptiginda insana sucu yüklemek kesinlikle yalnis.

Köpeklerin verdigi zararlar medyadanda göz ardi ediliyor. Köpeklerin saldirilari, bir gercekte olsa medyaya yansimiyor, yada ilgi cekmiyor, yada cok kisa sürüyor insanlari düsündürmesi.

3 defa köpegin altinda 7, 10 yas arasi cocuk kurtardim. Belediye bunu bildirdigimde köpegi yasanin yeni degisikligine dayanarak, isirmadigi süre alamayiz dediler. Göz göre göre saldiriya ugramis bir cocugun isirilmani beklemek care olamaz.

Köpege olan saldirilar ama ülkeyi ayaga kaldiriyor, arabayla cignenen köpekler gibi. Trafigin cok yogun oldugu bir ülkede, yolun ortasinda yatan, bazen korna basilincada kalkmayan köpekler, araba sürücünü geri gitmeye zorluyor. Dogruyu yalnisi bilmeyen basibos köpek bundan sorumlu degil tabi ki, köpek verdigi hic bir zarardan sorumlu tutulamaz. Sorumlu tutulamayan bir canli sokaklarda basibos yasayamaz.

Trafikte köpege zarar veren söför yargilaniyor, lanetleniliyor. Neden bu duruma geldi ne degistirebiliriz diye kimse düsünmüyor, cezalansin deniyor. Bir olayin olmasina göz yumup, cezalandirmakmi iyi, yoksa o olayin olmasini engellemekmi?

Ayni anda köpeklerin saldirisi ölümcül trafik kazalarina sebeb olan olaylar yine ayni suskunlukla karsilaniliyor.

Köpekler barinaklarda kötü muamele görüyor diye hepsi sokaga birakildi. Sokakta ayni sekilde birbirini yiyorlar, ac kaliyorlar. üstelik bazilari insanlara zarar veriyorlar. Motorlara, arabalara saldirmalarinla, trafik kazalarina sebeb oluyorlar, susuyoruz. Köpek eziliyor, söföre lanet ve küfür yagdiriyoruz. Bazi sokaklar hava kararinca tamamen insanlar tarafindan bosaltiliyor, evlerden köpeklerin birbirine havlamalari duyuluyor saadece. Bazi insanlar alisverise giderken her 10 adimda bir yolunu degistiriyor, yolda yatan köpege yaklasmasin diye. ama dedigim gibi köpek konusunda insanlarin acisi söz konusu olmuyor. sen hayvan sevmiyorsun deyip konu kapatiliyor. Ama bu gecenin sessizliginde bir kedinin acidan bagirdigini, köpek havlamalari cogaldigi duyuldugunda, disarda ne oldugu belli olsada, ben cikip o kediye yardim edemiyorum. ertesi gün belki cesedini görürüm, belkide göremem, cünkü köpekler sürüklemis baska bir tarafa birakmis oluyorlar, birbirinin agzindan kapmak icin kosusturduklarinda.

Artik tam bir cözüm bulunsun. 5199 yasanin degisikligi, hayvanlarin özgürlügü, sokaklarin hayvanlarin yasam alani olarak görülmesi iptal edilmeli. Bilhassa bu hayvanlar basibossa ve kontrol altinda degilse.

Bu degisikligin iptali insanlarin gördügü ve görecegi zararlari engellemek icin,

saldirilar, trafik kazalari, hastaliklarin, mikroplarin tasinilmamasi icin,

köpeklerin sokaklarda ac ve sogukta kalmamalari icin,

kendi aralarinda cete kurup birbirine zarar vermemeleri icin,

kedilere ve kendilerinden zayif hayvanlara zarar vermemeleri icin,
köpeklerin basibos kalmamalari ve kontrol altinda olmalari icin,

muhakkak gerceklesmeli.

Cözüm önerim:

Yeni barinaklar yapilmali,

Isciler sorumlu ve sevimli calismali, bu calismalar kontrol altinda olmali.

Bir tane bile kisirlastirilmamis köpek kalmamali.

Belediye kendi emeginle sokak sokak gezmeli köpekleri kisirlastirma amaciyla toplamali.

Halk bize birldirmezse, alip kisirlastiramayiz diemeside sacma. Halk köpek probleminden bezdi, Insanin saglik ve can güvenligi devletin görevi.

100% cözüm bende bilmiyorum, bu cözümü yetkililer bulsun, ben sunu biliyorum, köpeklerin sokaklarda basibos yasamalari hic bir mantiga sigmaz. Insanlar, diger hayvanlar ve kendi acilarindan, Köpekler sokaklarda basibos yasamasin demekle kalmiyorum, köpekler sokaklarda basibos yasayamaz diyorum.

Heute: Sevgi verlässt sich auf Sie

Sevgi Tinmaz benötigt Ihre Hilfe zur Petition „köpekler sokaklarda basibos yasayamaz”. Jetzt machen Sie Sevgi und 83 Unterstützer/innen mit.