A külföldi gondozók munkájának elismertetése, mielőtt az ápolási rendszer összedől

A külföldi gondozók munkájának elismertetése, mielőtt az ápolási rendszer összedől

Startdatum
8. April 2020
2.479 Unterschriften:Nächstes Ziel: 2.500
Jetzt unterstützen

Warum ist diese Petition wichtig?

Gestartet von Juliane Bohl

A koronavírus hatásai komolyan érintették Németország és Európa szerte a gondozás alá eső személyek mindennapjait. A már fennálló és az esetleges további, jövőbeli utazási korlátozások és határzárások következtében egyre kevesebb gondozó utazik Németország irányába és azok a személyek is, akiknél az utazási hajlandóság korábban még megvolt, jogosan aggódnak időközben amiatt is, hogy a hazautazásuk nem fog-e akadályokba ütközni, ha egyáltalán el tudnak indulni.

Azok a családok, akiknél gondozó segíti a mindennapokat lassan nem tudják, hogy hogyan lesznek a jelentkező feladatok ellátva, a másik oldalról a Kelet-európai gondozók megélhetése is súlyosan érintve van.

Az érintett családok aggodalmai szintén megalapozottak: a gondozásra szoruló családtagok számára egyre nehezebben érhetőek el szabad házi betegápolók és hasonlóan korlátozott az ambuláns betegápolói szolgáltatás is. Az intézményi betegfelvétel szintén korlátozás alá esik napjainkban, így már most túlterheltek a családok. Sajnos az állam nem lehet biztos abban, hogy az érintettek ellátását korlátlan ideig meg fogják tudni oldani a családok.

Németország területén nagyjából 300.000 család van az ilyen típusú segítségnyújtásra rászorulva!

Megfordítva a dolgokat, a magyar vagy az európai országok gondozóinak nagy része nem tud, vagy nem akar lemondani erről a gondozási tevékenységről, vagy a németországi kereseti lehetőségről.

Szükségünk van egymásra – most még jobban, mint eddig valaha!

Arra szólítjuk fel a kormányzatot, hogy a gondozók munkáját és szolgáltatásait ismerjék el mélyebben. Hogy ez mit jelent? A gondozók személyszállítását biztosítani kell kelet-Európa felől és Németországon belül. Ezen kívül védőeszközökre, mint kesztyű, fertőtlenítőszer és maszk, hasonlóan szükségük van a gondozóknak. Ezeknek a tárgyaknak a beszerzése manapság szinte lehetetlen, vagy igen magas költség mellett oldható csak meg. A költségek csökkentése érdekében szükséges, hogy ezeket átbeszéljük a magyar gondozónők esetében is. Hasonlóan javasoljuk, hogy a házi betegápolói szolgáltatások kerüljenek összekapcsolásra az ambuláns betegápolási szolgáltatással is annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszer ne kerüljön túlterhelésre.

Ez elérhető akár egy időszakos jogszabályi módosítással úgy, hogy az egészségügyi biztosítókkal kötött gondozási szerződés (72§ továbbá 77§ SGB XI) kerülne átdolgozásra. A módosítás következtében a gondozók által ellátott szolgáltatások egy része közvetlenül elszámolásra kerülhetne a biztosítókkal. Eredményeképpen elkerülnénk az egész egészségügyi ellátórendszer túlterhelését.

Az ambuláns betegápolás biztosítása azt jelenti: a külföldi gondozók ki- és beutazásának biztosítása, a védőeszközök biztosítása és az ápolási feladatok rendszer szintű összekapcsolása az ambulás betegápolási feladatkörrel.

Természetesen az érintettek egészsége és a rendszer stabilitásának a megőrzése nem feltétlenül csak ebben a helyzetben kellene, hogy biztosított legyen. Pontosan az lenne a cél, hogy a védelem mindig fennálljon azon személyek részére, akik a legnagyobb mértékben rászorulnak: az idős és gondozási segítségre szoruló állampolgárok részére.

Jetzt unterstützen
2.479 Unterschriften:Nächstes Ziel: 2.500
Jetzt unterstützen