KENDİNİZİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ GİBİ OKYANUSLARI DA DÜŞÜNÜN!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.
500 imzaya ulaşıldığında, bu kampanyanın öne çıkarılan kampanyalarda yer alma ihtimali artar.
İzmir Belediye Başkanı ve tarafına MEVCODERS VR bu kampanyayı başlattı

(NOT: Gmail yada Yahoo mail ile imza atılabilir)

OKYANUS KİRLİLİĞİ NEDİR?

Okyanuslar yaşam kaynağımızdır. Çünkü Dünya'nın yüzde 71'ini sular oluşturmaktadır. Bu yüzden oksijen üretiminde birincil öneme sahiptir. Aldığımız her üç nefesten birini okyanuslara borçluyuz. Okyanus kirliliği, başta denizde yaşayanlar olmak üzere tüm canlıların varlığını tehdit eder. Deniz canlıları beslenme, üreme, yön bulma gibi içgüdüsel yeteneklerini bu sebeple kaybedebilirler. Doğadaki ekosistem birbirine bağlı bir zincir olduğu için bu durumdan bütün canlılar etkilenirler.

OKYANUS KİRLİLİĞİNİN CANLILARA ETKİSİ

Zamanla güneşin ultraviyole ışığı, okyanus dalgalarının hareketleri ve tuz, plastiği mikroplastik denen küçük parçalara ayırır. Okyanusa akan endüstri ve ziraat kaynaklı kimyasallar mikroplastiklere yapışır. Okyanusu kaplayan mikroplastiklerin her biri zehirli bir hapa dönüşür. Balıklar mikroplastikleri plakton sanarak yutar ve zehir kan dolaşımlarına karışır. Ve balıkları hasta ediyor ve üreme yeteneklerini azaltıyor. Ve ardından bizim soframıza kadar geliyor ve bizi de zehirliyor.

Kaplumbağalar poşetleri yiyip ölüyor. Kuşlar plastik maddeleri yem sanarak yavrularına verip ölüyorlar. Ve birçok canlı bu yüzden ölüyor!

PEKİ BİZ BUNU NASIL ÖNLEYECEĞİZ?

• Tek kullanımlık plastik yerine okyanusları daha az kirleten eşyalar kullanabiliriz.
  • Kimyasal maddeleri atarken içinde zehirli madde kalmadığından emin olmalıyız.
  • Okyanusların kirlenmesini önlemek için geri dönüşüm projelerine katkıda bulunmalıyız.
  • Petrol gemileri yüzünden okyanuslara petrol dökülüyor. Bu yüzden petrol içerikli ürünleri kullanmamalıyız.
  • Okyanuslara atılan plastik torbaları denizanası sanan kaplumbağalar onları yiyerek ölüyor. Bu yüzden plastik torba yerine bez çantalarımızı kullanmalıyız.
  • Fabrika atık sularını denize atmak yerine sular filtreleniptemiz olarak yeniden kullanılabilir.

• Maskeler korona döneminde yardım etse de yerlere veya denizlere atmamalıyız. Çünkü maske de plastik olduğu için ve 450 yıl sonra yok olduğu için denizi kötü kirletir.
  • Piller ise en kötü atıklardan biridir. Çünkü içinde ağır metaller olduğu için hem doğamıza hem de okyanuslarımıza zarar vermektedir. Bunu önlemek için pilleri geri dönüşüme atmalıyız.
  • Plastik pipet yerine çelikten ya da buğday sapından pipetleri tercih edebiliriz.
  • Sigarayı kesinlikle ama kesinlikle bırakmalıyız. Çünkü hem bize hem de doğaya çok zarar verir.
  • Plastik şişe yerine yosundan üretilmiş su küreleri kullanılabilir.
  • Plastik poşet yerine manyok nişastasından yenilebilir poşet kullanılabilir.
  • Plastik tabak yerine yapraktan yapılmış tek kullanımlık tabak kullanılabilir.

DÜNYADAN GİTTİĞİMİZDE BİLE PLASTİKLER BURADA OLACAK!

İzmir Büyükşehir Belediyesi 23 Nisan VEX Robotik Turnuvası İlkokul Kategorisinden Türkiye 1.si, Mev Koleji Özel Güzelbahçe İlkokulu'ndan MEVCODERS_VR TAKIMI

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.