TUNÇ Ailesinin İsviçrede kalmasını istiyoruz.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.
500 imzaya ulaşıldığında, bu kampanyanın öne çıkarılan kampanyalarda yer alma ihtimali artar.
İsvicre Yabancilar Dairesine (SEM) ve tüm duyarli insanlara sesleniyoruz. tarafına Mine Çetinkaya bu kampanyayı başlattı

Merhaba

Bizler aşağıda imzası bulunanlar Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı, Kürt ulusuna mensup Cihan Tunç’un İsviçre’deki iltica talebinin reddedilmesinden, eşi ve iki çocuğu ile birlikte tehdit altında bulunduğu Polonya’ya gönderilmek istenmesinden büyük bir endişe ve üzüntü duyuyoruz.

İsviçre makamlarının gayet iyi bildiği gibi Cihan Tunç 16.11.2019 tarihinde mülteci olarak kaldığı Polonya’da Türkiye’nin iade talebi üzerine sabahın ilk saatlerinde evi basılarak gözaltına alınmıştır. Gözaltında tutulduğu değişik yerler eşine ve avukatına bildirilmemiş, tutulduğu hücrede kendisine baskı yapılarak zorla ifade tutanağı imzalatılmak istenmiştir.

Tanınmış bir mülteci olduğu görmezden gelinen Cihan Tunç’a terörist olduğu söylenmiş, 2 gün boyunca yemek ve su verilmemiş, ters kelepçe takılarak farklı yerlere götürülmüş, avukatı ile görüştürülmeden ve kelepçeleri açılmadan 6 polis önünde savcıya ifade vermek zorunda bırakılmıştır.

Cihan Tunç iki Polonya milletvekilinin kefaleti ile adres değiştirmeme koşuluyla serbest bırakılmasına rağmen üzerindeki baskılar, tehdit ve hukuk dışı uygulamalar sona ermemiştir.

Bulunduğu adres Polonya devleti tarafından resmi bir yazı ile Türk konsolosluğuna bildirilmiştir. Bu yazı Cihan Tunç’un avukatı tarafından elde edilmiştir.

Polonya istihbarat görevlileri 26 Kasım 2019 tarihinde cep telefonuna gönderdikleri bir mesajla çağırdıkları Cihan Tunç’u yeniden sorgulamış ve kendileri adına çalışmaya zorlamıştır. Yetkililer teklifin kabul edilmemesi halinde Cihan Tunç’u Polonya’da çok güçlü olan Türk istihbaratına ve Türk devleti destekli sivil Türk milliyetçisi gruplara karşı koruyamayacakları tehdidinde bulunmuştur.

Bu görüşmeden sonra Cihan Tunç sürekli takip altına alınmış ve bir keresinde Türkçe konuşan bir kişi tarafından tehdit edilmiştir.

Bütün bu olaylar sırasında hamile olan eşi de ciddi sağlık sorunları yaşamıştır.

Polonya Macaristan ile birlikte Avrupa’da artık mülteci kabul etmeyen iki ülkeden biridir. Demokrasi ve insan hakları konusunda üyesi bulunduğu Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ile diğer uluslararası kurumlar ve iç demokratik muhalefet tarafından sürekli eleştirilmektedir.

Cenevre Sözleşmesi kapsamında tanınmış bir mülteci olmasına rağmen Polonya devletinin hukuk dışı ve Türkiye Devleti ile işbirliği içindeki tutumları nedeniyle Tunç ailesinin Polonya’da can, beden ve ruh sağlığı açısından güvenlikleri kalmamıştır. Sözleşme’nin sağladığı haklar yok sayılmaktadır.

Bu durum somut belgeleri ile İsviçre makamlarına bildirilmesine rağmen Cihan Tunç’un iltica talebi SEM ve Federal İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiştir.

Tunç ailesinin yaşadıkları ve karşı karşıya oldukları tehditler dikkate alındığında bu kararların hukuka ve insan haklarına aykırı olduğu açıktır. Bu nedenle Cihan Tunç ve ailesinin iltica talebinin yeniden değerlendirilmesini ve kabul edilmesini önemle talep ederiz.

Saygılarımızla.

An das Eidgenössische Justiz- und Polizeidepartement
und Staatssekretariat für Migration

Wir, die Unterzeichneten, sind in grosser Besorgnis um die Familie von Cihan Tunç, der Kurde mit türkischer Nationalität ist. Der Asylantrag von Cihan Tunç, seiner Ehefrau und den beiden Kindern abgehlehnt worden. Die Familie soll wieder nach Polen zurückgeschickt werden, in ein Land, in dem sie bedroht werden.

Wie die Schweizer Behörden wissen, haben die polnischen Behörden am 16.11.2019, auf Auslieferungsforderung der türkischen Regierung, in den Morgenstunde eine Razzia in Cihan Tunç's Wohnung durchgeführt und er wurde in Gewahrsam genommen. Seiner Ehefrau und seinem Anwalt wurden nicht mitgeteilt, wo er in Gewahrsam war, später wurde festgestellt, dass er in verschiedenen Zellen weggesperrt war und man ihn dazu zwingen wollte ein Protokoll des Verhörs zu unterschreiben.

Cihan Tunç ist ein anerkannter Flüchtling, das hat man ignoriert und ihn als Terrorist beschimpft, zwei Tage lang hat er weder Wasser noch Nahrung erhalten, mit auf dem Rücken befestigten Handschellen hat man ihn in unterschiedliche Orte gebracht. Er musste vor der Staatsanwaltschaft ein Verhör ablegen, ohne dass man seinen Anwalt dazu konsultierte oder dass die Handschellen abgenommen wurden.

Obwohl sich zwei polnische Abgeordnete für ihn eingesetzt und gebürgt haben und er mit der Forderung, dass er seine Adresse nicht ändern wird freigelassen wurde, haben die die Bedrohungen gegen Cihan Tunç und die illegalen Taten kein Ende gefunden.

Die Adresse von Cihan Tunç wurde mit einem offiziellen Schreiben des polnischen Staates an das türkische Konsulat weitergeleitet. Dieses Schreiben liegt dem Anwalt von Cihan Tunç vor.

Nachdem Cihan Tunç am 26. November 2019 mit einer Nachricht an sein Mobiltelefon gerufen wurden ist, befragte der polnische Geheimdienst Cihan Tunç erneut und zwang ihn dazu, mit ihnen zusammen zu arbeiten. Man hat ihn damit bedroht, dass wenn er nicht mit ihnen zusammenarbeitet, er nicht vor dem türkischen Geheimdienst und zivilen türkischen nationalistischen Gruppen geschützt werden würde.

Nach dieser Begegnung wurde Cihan Tunç immer wieder beobachtet. Einmal ist er von einer Person auf der Strasse auf Türkisch bedroht worden.

Seine Ehefrau, die während diesen Geschehnissen schwanger war, hat dadurch starke gesundheitliche Schwierigkeiten gehabt.

Ungarn und Polen sind die zwei Länder in Europa, die keine asylsuchenden Menschen aufnehmen. Sie werden immer wieder in Bezug auf Demokratie und Menschenrechte von der Europäischen Union, dem europäischen Rat, den dazugehörenden Behörden zu denen sie auch gehören und auch von den Oppositionsparteien, kritisiert.

Obwohl Familie Tunç im Rahmen der Genfer Konvention ein anerkannter Flüchtling ist, hat die Familie in Polen, durch das illegale Verhalten der Regierung, keine Sicherheit mehr für ihr Leben und auch keine psychische Sicherheit mehr. Die Rechte, die durch die Konvention erhalten worden sind, werden nicht anerkannt.

Obwohl diese Situation mit Beweismitteln den Schweizer Behörden und dem SEM übermittelt worden sind, hat das SEM und das Bundesverwaltungsgericht das Asylbegehren abgelehnt.

Das was die Familie Tunç erlebt hat und wenn man auch die Bedrohungen, denen sie ausgesetzt, bedenkt, entsprechen die Entscheidung der Schweizer Behörden nicht dem Recht und den Menschenrechten. Aus diesem Grund beantragen wird, dass das Asylbegehren der Familie Tunç noch einmal bewertet wird.

Freundliche Grüsse

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.