Emlakçı Kira Komisyon Ücretleri Düşürülsün!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

Emlakçıların iş tanımı; Kiracılar ve mal sahiplerini bir araya getirip, anlaşmalarını en hızlı ve resmi şekilde sağlamaktır. Karşılığın da ise bizlerden ‘’komisyon(hizmet bedeli)’’ tahsil ederler. Fakat bu hususta komisyon bedelleri kira tutarlarını geçmektedir. Bölge bölge tavan fiyat ile taban fiyat arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Emlakçı komisyon oranı, ‘’İstanbul Ticaret Odası’’ tarafından açıklanan ‘’Emlak Komisyonculuğu Ücretleri’’ teamül kararına göre belirlenir. Verilen kararda kiralamak için söz konusu ‘’komisyon(hizmet bedeli)’’ sadece kiralayan kişi ve kurumlardan alınmak kaydıyla, yıllık kira bedelinin %10’u KDV dahil %18 olarak Tahsil edilir. Bu da şu demek oluyor ki, bizler taban fiyatlardan örneğin; 700 TL Tutarında bir daireyi emlakçılar vasıta ile kiralamak istediğimizde, KDV dahil 991 TL tutarında emlakçılara 1 defaya mahsus komisyon ücreti ödemek zorundayız. Lakin Asgari ücretin Net Ücret 1.404 TL olduğunu baza alacak olur isek, söz konusu emlakçı komisyonunun ne denli yüksek olduğunu görebiliriz.

Fakat taşınma sırasında cebimizden çıkacak olan miktar bununla sınırlı değildir. Mal sahipleri tarafından bizlerden, 1 Kira peşin(artabilir, azalabilir), 1 Kira depozito(artabilir, azalabilir) istenmektedir.  Tabi bu giderlerin yanına Nakliye ücretini de eklemek mecburiyetindeyiz.  Bu koşullar da, günümüz şartlarında taşınmanın ne denli maliyetli olduğu bir kez daha görmekteyiz. Kısaca şöyle bir hesap yapacak olur isek; 991(emlakçı komisyonu)  700(1 kira peşin)  700(1 kira depozito) Nakliye ücreti hariç Toplam Tutar: 2.391 TL. Neredeyse iki asgari ücret maaşına karşılık gelmektedir. Haliyle kira fiyatlarının düşmeyeceğini, gün geçtikçe arttığının bilincindeyiz. Durum şunu gösteriyor ki, Emlakçı kira komisyon ücretlerinin ciddi anlamda tekrardan ele alınmasını, bu konuda ciddi planların ve indirimlerin yapılmasını arz ediyoruz.

Bugün Mehmet imzanı bekliyor!

Mehmet Karadaş bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «İstanbul Ticaret Odası: Emlakçı Kira Komisyon Ücretleri Düşürülsün!». Mehmet ve imza atan diğer 106 kişiye katıl.