Medipol Üniversitesi'nde final sınavları kamerasız yapılsın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 5.000.

Üniversiteler çevrimiçi (online) sınavlarda öğrencilerin kopya çekmesini engellemek isterken hem mahremiyeti hem de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu  ihlal ediliyor. Öğrencilere ikinci bir kamera ya da eklenti gibi farklı dayatmalar uygulanıyor. Kaydedilen verilerin nerede saklandığı açıklanmıyor. Üniversitelerin kolaylık getirip evde sınav yapması öğrencinin mahremiyetini ihlal etmesi mantıklı bir çözüm arayışı değildir. Kameranın ölçüsüz kullanımının yanı sıra burada başka bir sıkıntı da Teams, Zoom gibi çevrimiçi konferans uygulamalarıyla bu sınavları yapılması.

Teams ve Zoom da yurtdışına veri aktarılıyor. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun 9'ncu maddesine göre öğrencilerin verilerini yurtdışına açık rızaları olmadan aktaramazsınız. Yine 4'üncü maddeye göre ölçüsüz bir şekilde her istediğiniz veriyi kayıt altına da alamazsınız.

Yurtdışındaki sunucuların kullanılmasının kanunun ihlali olacağına ilişkin Kişisel Verileri Koruma Kurumu'nun duyurusu da var. Teams,Zoom üzerinden kayıt yapılması aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı genelgesine de aykırıdır. Verilerimizle kimin ne yaptığını bilmiyoruz. Üniversitemizin kopyayı engellemek isterken öğrencilerin kişisel verilerini ihlal edilmesinden dolayı biz öğrenciler olarak final sınavlarımızın kameralı yapılmasına rıza göstermiyoruz.