Petition Closed
Petitioning İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu and 5 others

İstanbul'da her pazar günü ana caddelerdeki birer şerit bisikletlilere ayrılsın!

Brezilya'da yapılan bu uygulama (yukarıdaki videoyu lütfen seyredin), İstanbul'da bisikletli ulaşımın özendirilmesi için harika bir örnek. İstanbul yollarının sol şeritleri Pazar günleri bisikletlilere ayrılsın.

200 milyon nüfuslu Brezilya'nın en büyük kenti ve dünyanın en kalabalık ilk beş şehrinden biri olan 20 milyon nüfuslu Sao Paulo'da halkı ulaşım amaçlı bisiklet kullanmaya özendirmek amacıyla resmi olarak yerel yönetim tarafından uygulanan Ciclofaixa-Bisiklet Şeridi (www.facebook.com/ciclofaixa) uygulamasına göre, her Pazar günü saat 07:00 - 16:00 saatleri arasında şehrin tüm ana caddelerinin sol şeridi tamamen bisikletli ulaşıma ayrılıyor. Bu sayede toplamda 150km.lik bir bisiklet yolu oluşturulmuş oluyor.

Dünyanın en yoğun araç trafiğine (bbc.co.uk/news/magazine-19660765), İstanbul'dan çok daha kalabalık bir nüfusa ve İstanbul ile aynı engebeli coğrafyaya sahip olan Sao Paulo'da her Pazar ana caddelerin sol şeridi bisikletlilere ayrılabiliyorsa, benzer bir uygulama İstanbul'da ve diğer büyük şehirlerimizde neden yapılmasın?

Bisiklet kültürüne sahip olmayan bir topluma bisikleti bir ulaşım aracı olarak tanıtmanın en güzel yolu bu tarz uygulamalardan geçer. Ulaşım amaçlı bisiklet yolları inşa etmeden önce halkı bisiklet kullanımına alıştırmak, özendirmek ve bisikletli ulaşım konusunda farkındalık yaratmak gerekir, aksi halde yapılması planlanan ulaşım amaçlı bisiklet yolları istenen düzeyde kullanılmaz, sadece yapıldıklarıyla kalır. Bu tarz uygulamalar sayesinde hem bisikletlileri, hem araç sürücülerini, hem de yayaları bisikletli ulaşım sistemine alıştırabiliriz.

Daha sağlıklı bir gelecek nesil ve daha çevreci bir yaşam için tüm bisikletseverler adına ilgili tüm Bakanlıkları ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş'ı ve İstanbul Valisi Sayın Hüseyin Avni Mutlu'yu benzer bir uygulamayı bir an önce hayata geçirmeye davet ediyorum.

Letter to
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş
and 3 others
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce
Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç

200 milyon nüfuslu Brezilya'nın en büyük şehri ve dünyanın en kalabalık ilk beş şehrinden biri olan 20 milyon nüfuslu Sao Paulo'da halkı ulaşım amaçlı bisiklet kullanmaya özendirmek amacıyla resmi olarak yerel yönetim tarafından uygulanan Ciclofaixa (Bisiklet Şeridi) uygulamasına göre, her Pazar günü şehrin tüm ana caddelerinin sol şeridi tamamen bisikletli ulaşıma ayrılıyor. Bu sayede toplamda 150km.lik bir bisiklet yolu oluşturulmuş oluyor.

Dünyanın en yoğun araç trafiğine (bbc.co.uk/news/magazine-19660765), İstanbul'dan çok daha kalabalık bir nüfusa ve İstanbul ile aynı engebeli coğrafyaya sahip olan Sao Paulo'da her Pazar ana caddelerin sol şeridi bisikletlilere ayrılabiliyorsa, benzer bir uygulama İstanbul'da ve diğer büyük şehirlerimizde neden yapılmasın?

Bisiklet kültürüne sahip olmayan bir topluma bisikleti bir ulaşım aracı olarak tanıtmanın en güzel yolu bu tarz uygulamalardan geçer. Ulaşım amaçlı bisiklet yolları inşa etmeden önce halkı bisiklet kullanımına alıştırmak, özendirmek ve ve bisikletli ulaşım konusunda farkındalık yaratmak gerekir, aksi halde yapılması planlanan ulaşım amaçlı bisiklet yolları istenen düzeyde kullanılmaz, sadece yapıldıklarıyla kalır. Bu tarz uygulamalar sayesinde hem bisikletlileri, hem araç sürücülerini, hem de yayaları bisikletli ulaşım sistemine alıştırabiliriz.