Kampanya Kapatıldı

İstanbul'da engellileri eve mahkum eden ulaşım problemlerini ortadan kaldırın

Bu kampanya 708 destekçi ulaştı

Merhaba...

Arkadaşlar; Bir kaç soru ile başlayacağım.

Herhangi bir toplu taşıma aracında tekerlekli sandalye kullanan bir engelli ile kaç kere yolculuk yaptığınızı hatırlıyor musunuz ? 5 mi ? 2 mi ? Hiç mi?... Evet belki de hiç! Peki neden onları aramızda göremiyoruz, sayıca çok mu azlar? Hayır! Türkiye nüfusunun %12,9’u engelli. İstanbul nüfusunun genel nüfusa oranını düşünürsek binlerce bedensel engellinin yaşadığı bir şehirde onlara rastlamamak garip değil mi?

Ben, Teslime Taplacı sayesinde bu sorunun cevabını yeni öğrendim, hiç garip değilmiş! İşe, okula, belki hastaneye giderken, otobüs beklerken, metroda, tramvayda, metrobüste, yani aramızda olmamaları garip değil. Evlerinin önünde başlıyor problemler. Denetlenmemiş, gelişi güzel yapılmış, 90 dereceye yakın açıda, çocuk kaydırağı olmaya aday rampalarla, merdivenler veya rampası olmayan kaldırımlarla karşılaşıyorlar. Bir şekilde, yardım alarak bu sorunları aştılar diyelim, gidecekleri yere nasıl ulaşacaklar? Özel araç, taksi? Herkesin maddi imkanları buna yeter mi? Yetmez!

Yetmediği zaman engelli rampası olmayan otobüslere binemedikleri için duraklarda dakikalarca, belki saatlerce mahsur kalıyorlar, yetmediği zaman metro istasyonlarında bozuk asansörlerin önünde beklemek zorunda kalıyorlar, yetmediği zaman vapura binemiyorlar, parka çıkamıyorlar, konsere tiyatroya gidemiyorlar. Zevklerinden, hobilerinden, temiz havadan, güneşten, denizden, kalabalıktan, bizden ve en önemlisi ne biliyor musunuz kendilerinden vazgeçiyorlar... Bizi, kendilerini terk etmemeleri için yardımımıza ihtiyaçları var.

19 yaşında geçirdiği trafik kazası nedeni ile tekerlekli sandalye kullanan Teslime Taplacı'nın kendisi ve tüm engelli bireyler için talep ettiği hizmetleri, yetkililere duyurması için yardımımıza ihtiyacı var. Kendisi metro asansörü bozuk olduğu için tekerlekli sandalyesi ile yürüyen merdivene binmek zorunda kaldığında korkudan kalp krizi geçireceğini sanmış.. Sandalyesi çok yer kapladığı için otobüsten indirilmek istenmiş. Kim bilir daha neler neler...Teslime hanım o kadar mücadeleci ki; Kendisini otobüse almayan otobüs şoförüne dava açmış ve kazanmış, yazdığı dilekçelerle kendi semtindeki otobüslerin bir kısmının engelliye uygun olmasını sağlatmış. Daha fazlası için bizim de bir şeyler yapmamız gerek. Engellilerin ulaşım haklarını korumak devletinin vicdani değil zorunlu yükümlülüğüdür, ilgili makamlara bunu Teslime hanımın yazdığı dilekçe ile hatırlatmak da bize düşüyor...

Sevgiler...

"Sayın Kadir Topbaş ve ULAŞIM A.Ş. yetkilileri;

İstanbul’da yaşayan tekerlekli sandalyeli bir engelli olarak, bir yerden bir yere gitmek istediğimde, gelme ihtimali olan engelliye uygun araçları duraklarda beklemekten usandım. Ben de okula, işe veya hastaneye yetişmek zorunda ve derdindeyim.

Özelikle Özel Halk Otobüslerinin çalıştığı hatlar, engelliye uygun otobüslerinin olmaması ya da kısıtlı sayıda otobüsle hizmet vermesi sebebiyle bu mağduriyetlere neden oluyor. Örneklersek; 89B hattında her gün farklı sayıda farklı saatlerde çalışan engelliye uygun olmayan otobüsler yüzünden, bazen yağmurda, bazen soğukta, bazen de güneşin altında saatlerce durakta beklemek zorundayım. Bu kadar süre beklemenin sağlığımıza yaptığı olumsuz etkiler (uzun süre oturmaktan dolayı oluşan bası yaraları gibi) ve bu kötü etkilerin giderilmesinin ülke ekonomisine getirdiği yük konusuna girmeyip, İstanbul’da engelliye uygun umumi WC sayısının içler acısı durumunu hatırlatmak isterim.

Ayrıca durakların olduğu kaldırımların kot farkı neden her durak için farklı? Rampa açıldığında bazı durakta 15, bazı durakta 60 derece eğim oluşuyor. Buna bir standart getirmeniz mümkün değil mi? Şoförlerinize en azından otobüste tekerlekli sandalyeli veya pusetli yolcu olduğunda durağa yanaşmasının ne kadar elzem olduğunu anlatmanızda hayati önem taşıyor bence.

Metrobüslerin her durağında rampa veya asansör olmadığı için, işimizin olduğu değil belediyenin istediği durakta indiğimizi, ezcümle; tümüyle engelli erişimine uygun olmadığını bilmediğinizi düşünüyorum.

“Minibüs ve taksi dolmuş araçlarına aracın içerisinde kör nokta bırakmayacak şekilde kameralar yerleştirilecek” ya, aynı hızla engelliye uygunluğunu da sağlasak mı?

5378 sayılı kanunun geçici 3. maddesi “Özel ve kamu toplu taşıma sistemleri ile sürücü koltuğu hariç dokuz veya daha fazla koltuğu bulunan özel ve kamu toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun olması zorunludur.” der.  Bu değerli madde ne zamana kadar sadece kâğıt üzerinde kalmaya devam edecek. Kanun metni yazmakla değil, uygulama ve denetimle sosyal bir hukuk devleti olunur.

Ulaşım haktır. Dolaylı ya da direkt vergi veren engelli vatandaşlarınız da bu haktan herkes kadar faydalanmak istiyor.

Bu sebeplerden ötürü; Milyonlarca engelli alt yapı ve ulaşım sorunları nedeni ile kendi evlerinde ev hapsindeyken, çoğalan yaşlı nüfus da bu kaderi bizimle paylaşmaya mahkumken, siz değerli yöneticilerimizin diğer konulardaki duyarlılığınızın ve vicdani hassasiyetinizin, bizlerden aldığınız geri bildirim sayesinde farkındalığınızı arttıracağını ve ulaşım sorunumuza da ivedilikle çözüm üretip, üzerinize düşeni yapacağınıza eminim.

Zira; ERİŞİLEBİLİRLİK BİR ZİNCİRDİR VE BİR ZİNCİR EN ZAYIF HALKASI KADAR SAĞLAMDIR. "

TESLİME TAPLACI

Bugün Selin imzanı bekliyor!

Selin Yiğit bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «İstanbul'da engellileri eve mahkum eden ulaşım problemlerini ortadan kaldırın». Selin ve imza atan diğer 707 kişiye katıl.