İstanbul'da Bütün Okul Tuvaletlerinde Kız Öğrencilere Bedava Ped

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Dünyadaki milyonlarca çocuğa eğitim hakkı verilmemektedir. Türkiye'de ise her çocuğun okula gitme hakkı vardır ancak sayıları gittikçe artan genç kızlar, regl oldukları ve fiyatı yüksek olan hijyenik ürünlere ulaşamadıkları için okula gidememektedir.

Hijyenik pede ulaşamadıkları için hijyenik olmayan alternatiflere yönelen çoğu kız öğrenci, çorap kullanmaktan veya iç çamaşırlarına mendil veya peçete bantlamaktan utanmakta ve bu durum kendilerine olan saygılarını ve özgüvenlerini düşürmektedir. Bu sadece kabul edilemez bir durum değil, aynı zamanda sağlıklarını ciddi şekilde tehlikeye atan bir olaydır. Regl günlerinde okula gidemediklerinden dolayı çoğu öğrencinin notlarında ve dolaylı olarak eğitim-öğretime hazır bulunuşluk seviyelerinde düşüş görülmektedir.

Orkid’in Türkiye’de ortaokul ve lise öğretmenleri ile gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre; her on 10 kız öğrenciden biri, ekonomik durumuyla orantılı olarak ergenlik döneminde hijyenik pede ulaşamadığından dolayı okula devamsızlık yapmaktadır.

Bir kız öğrenci olarak, bu durumu değiştirmemiz gerektiğini biliyorum. Dünya genelinde "period poverty" diye bilinen bu fenomene son vermeliyiz. Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni tüm çocuklara ücretsiz özel gün ürünlerini sağlamaya çağırıyoruz.

Nüfusumuzun yarısının kadın olduğunu unutmamalı ve onların en doğal ihtiyaçlarının karşılanmadığı takdirde kadınlara gereken değerin verilmediği ve bu da ülkemizin her anlamda gelişmesine balta vurmakta olduğu bilinmelidir. Hiçbir kız öğrenci her ay her kadında görülen biyolojik bir olaydan dolayı marjinalleştirilmemeli ve en doğal hakları olan eğitimlerinden uzak tutulmamalıdır.

Netice olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni İstanbul'daki TÜM çocuklara ücretsiz ped sağlamaya ikna etmek için çaba göstereceğiz. Bu, karşılanması gerekli bir ihtiyaca doğru atılan ilk adımdır.