Paşabahçe Vapuru batırılmasın anılarımız suya gömülmesin

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 5.000.

Uçak gemisi yapmaya hazırlanan Türkiye Paşabahçe Vapuru'nu hiç batırır mı?

Dün öğleden sonra arkadaşım Veysel Bingöl ile çocukluğumuza Paşabahçe Vapuruna gittik. Beykoz Belediyesi’nin tam karşısında demir kapılarla çevrili bir iskeleye bağlamışlar. İzinsiz girilmez levhaları koymuşlar. Çocukluğumuza dönmenin heyecanı ile fotoğraf çekmeye başladım. Az sonra resmi kıyafetli güvenlik görevlisi yanımıza geldi fotoğraf çekmenin yasak olduğunu izin alınması gerektiği uyarısında bulundu. 10-15 sene öncesi olsaydı gerekli cevabı davranışı benden fazlasıyla görürüdü. Bu sefer öyle yapamadım. Sadece “iskeleye bağlı açık bir vapurun fotoğrafını çekmek nasıl yasak olabilir ki” falan dedim. Neyse izin almamız gerektiğini söyleyince “peki alalım” dedik Beykoz Belediyesi’ne doğru yöneldik. Paşabahçe Vapuru İstanbulluların değil şimdilerde Beykoz Belediye envanterinde belediyenin malı. İki farklı daireden izin alıp bir güvenlik görevlisi eşliğinde çocukluğumuza Paşabahçe Vapurunun içine girebildik.

1952 yılında İtalya Toronto’da yapılan 2.5 günde kendi motor gücü ile İstanbul’a gelen ve İstanbul’da 18 deniz mili hızla Köprü’den Adalar’a Yalova’ya giden Paşabahçe Vapuru sanki 150 yaşındaymış gibi yıpranmış. Yürüdüğümüz heyecan içinde bindiğimiz vapurun güverte tahtaları içinde otlar fışkırıyor. Bir çok bölümü daha önceki nikâh ve sergi salonu kullanımından dolayı kapalı o güzelin açık bej rengi koltuklar, masalar, lambalar ve muhteşem bar artık yok. Girişte sadece belki en son seferini yaptığı Köprü, Büyükada, Kınalıada, Burgazada Yalova yazısı duruyor. Hüzünle dolaşıyoruz açık olan yerleri. Altta Heybeliada’ya yanaştığında Büyükada’dan duyduğumuz makine dairesinde bulunan güçlü motorlarıda artık yok. Ne güzel sesi vardı o makinelerin.

Paşabahçe Vapuru’nun en güzel yeri bacası. Çocukluğumuzda hep onu sorardık. “Hangi vapurun bacasından geçilir?” diye. Bacasının içinden merdivenle üst güverteye çıkılırdı. Çıktık üst güverte de baca eski ihtişamında fakat güvertenin tahtalarının çivileri çıkmış içinde otlar çer çöp çıkmış. Aşağıya düşmemek için dikkatliyiz. Hüznünün fotoğraflarını çekiyoruz. Çocukluğumuzu arıyoruz. Fakat durum o kadar kötü ki ağzımızdan laf çıkmıyor. Güvenlik görevlisi bizimle hüznümüzü paylaşıyor eşlik ederken. Şimdi bu Vapur 6-7 milyon lira bulunamazsa artık burada kalamayıp su sporlarına hizmet için Boğaz’ın serin sularına batırılacak. Belediye yetkilileri bunun için pas ve korozyondan çevreye zarar vereceği uyarısı yapan sivil toplum kuruluşlarına karşın İTÜ den gelecek raporu beklediklerini söylüyor.

Fotoğraflarımızı çekip çocukluğumuzdan çok az anıları bulduğumuz Paşabahçe Vapuru’na veda edip bu vapur batırılmasın temennisiyle görevlilere teşekkür edip Beykoz’dan ayrılıyoruz.

Bir tarih suyun altına gidecek bir şehir halkı uyuyor.

Paşabahçe Vapuru için eve gelip İnternet üzerinden kısa bir araştırma yaptığımda gerçekten çok üzüldüm. Adına beste yapılan herkesin hayranlıkla izlediği bu vapurun batırılması karşısında İstanbulluların duyarsızlığı beni sarstı.

İstanbul’a geldikten bir yıl sonra 1953’deHürriyet Gazetesi’nin kurucusu başyazarı Sedat Simavi’yi Sirkeciden ebedi İstihratgahına Kanlıcaya taşımış.

Paşabahçe bir mucizeye de şahit. 8 Aralık 1972 günü Marmara Denizi’nde seyreden Paşabahçe Vapuru’nda bir doğum olmuş.  Heybeliadalı Deniz Yılmazişler Koğacıoğlu Paşabahçe Vapurunda doğan ilk kişi olarak olay ve adı vapurun seyir defterine yazılmış. Talihsiz bir olayda yaşanmış Paşabahçe Vapuru’nda Hamit Şengöz’ün abisi 1983’te vapurdan atlayarak intihar etmiş. İstanbulluları çok sevdiği Paşabahçe vapurunda kim bilir ne çok anıları olan vardır.

Son söz Paşabahçe Vapuru’na bakmaya yenilemeye Beykoz Belediyesi gücü yetmiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından eskisine uygun restore edilir. İstanbulluların hizmetine nostalji seferleri ile çıkar. Başka öneri Bahçe serisi üç vapurdan biri Dolmabahçe hurdaya gitti. Fenerbahçe Koç Müzesi’nde eskisi gibi yaşatılıyor. Bahçelerin en güzeli Paşabahçe, Fenerbahçe Vapuru’nun yanında müzede korumaya İstanbulların anılarına dönmesi için ziyarete açılır. Neden olmasın Uçak gemisi yapmaya hazırlanan Türkiye, Paşabahçe Vapurunu batırır mı?

Bugün Adil imzanı bekliyor!

Adil Bali bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «İstanbul Büyükşehir Belediyesi: Paşabahçe Vapuru batırılmasın». Adil ve imza atan diğer 3.621 kişiye katıl.