Industria servicii estetice cere clarificarea si sustinerea de la Guvern R​.​M.

0 людей подписали. Следующая цель: 500
Grup Initiativ Industria Servicii Estetice создал(а) эту петицию, адресованную Ion Chicu и

Prin prezenta scrisoare, noi, grupul initiativ de antrepenori din industria frumusetii, cerem explicatii pe Hotararile Guvernului si Comisiei Nationale de Situatii Exceptionale, emise in perioada 16 -31 martie 2020. La momentul dat s-a creat o interpretare ambigua a indicatiilor pentru activitatea saloanelor de frumusete, frizeriilor si altor intreprinderi de prestare a serviciilor estetice.

Conform Hotaririi № 8 din 15 martie 2020 a Comisiei Nationale de Situatii Exceptionale toate intreprinderile trebuie sa respecte distanta sociala de 1m,  sa asigure masurile  de sanatate publica si regulile de comportament pentru persoanele fizice, iar intreprinderile, activitatea carora cade sub incidenta codurilor CAEM R 90.0, 91.0 si 93.0, precum si unitatile de comert cu amanuntul al produselor nealimentare, sunt nevoite sa-si sisteze activitatea pe perioada situatiei de urgenta. Codul de activitate a intreprinderilor din industria frumusetii (9602) nu a fost inclus in lista intreprinderilor, care trebuie sa-si sisteze activitatea, desi anume aceste servicii implica contactul fizic direct intre client si prestatorul de servicii. Cu atit mai mult, in circulare a aparut extrasul din procesul verbal №6 din 18.03.2020 al Inspectoratuui General de Politie, unde este indicat, ca frizeriile si saloanele de frumusete au dreptul sa nu-si sisteze activitatea, iar in documentul, emis de Consiliul Economic de pe langa Prim Ministru, serviciile intra in lista activitatilor permise in perioada de urgenta. Aceste documente neclare si contradictorii provoaca haos si abuz de putere atat din partea saloanelor de frumusete, ce presteaza servicii in baza documentului de la Politie, cat si din partea politiei.

Noi intelegem toata seriozitatea situatiei create si riscul, la care sunt supusi atat clientii, cat si mesterii, si sustinem decizia Guvernului de a introduce masuri stricte de carantina. Concomitent, noi cerem sa ni se ofere o claritate juridica, pe baza careia:

·         Toate saloanele de frumusete, frizeriile si alte intreprinderi, ce presteaza servicii estetice, sunt incluse in lista intreprinderilor, care sunt obligate sa sisteze temporar activitatea si care cad sub incidenta evenimentului de forta majora  pentru contractele de locatiune si alte obligatiuni contractuale.

Deoarece aceste intreprinderi nu pot efectua activitatea sa la distanta sau online, Va rugam:

·         Sa includeti acest gen de activitate in lista intreprinderilor, ce nu duc nici o activitate economica si pot primi  sustinerea Guvernului, ca parte a masurilor prevazute in pachetul de masuri pentru sprijinirea intreprinderilor mici si  mijlocii, dar angajatii – ajutor, ca lucratori, ramasi temporar fara serviciu.

·         Pe perioada de urgenta sa eliberati intreprinderile de la executia taxei pentru unitati comerciale si taxei pentru amenajarea teritoriului, iar cei care detin patenta de intreprinzator - de la plata pentru patenta pe perioada respectiva.

·         Sa eliberati intreprindele, care și-au sistat complet activitatea, de la plata salariilor angajatilor pentru perioada respectiva, luand in considerare faptul ca intreprinderile nu au nici o activitate si rulaj, iar angajatii nu pot executa lucru de acasa sau de la distanta. Concomitent solicitam de la Guvern sa asigure plata salariilor minime angajatilor pe durata starii de urgenta.

Noi speram, ca explicatiile pe care le vom primi ca răspuns din partea Guvernului și Comisiei Nationale de Situatii Exceptionale, vor aduce mai mult calm si sustinere în rândul prestatorilor de  servicii de frumusete si vor duce la promovarea conformitatii masurilor de asigurare a neraspandirii pandemiei COVID19. De asemenea speram, ca masurile care vor fi luate de catre Guvern in privinta prestatorilor de servicii estetice, vor contribui la păstrarea locurilor de munca si la continuarea prestării serviciilor catre populatie, dupa încheierea perioadei de carantina.

0 людей подписали. Следующая цель: 500