Inicijativa za priključenjem Hrvatske Europskom sveučilišnom institutu

0 have signed. Let’s get to 1,500!

Roko Koštan
Roko Koštan signed this petition

Ono što je CERN za prirodne znanosti, to je Europski sveučilišni institut za društvene znanosti.

Time bismo u najkraćim crtama mogli opisati Europski sveučilišni institut (European University Institute - EUI) u Firenci, kojeg su još 1972. godine osnovale države članice EU, kao centar istraživačke i nastavne izvrsnosti u područjima od strateške važnosti za razvoj Europe, a koji ujedno djeluje i kao službeni arhiv institucija EU.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja članica EU koje još nisu pristupile Konvenciji o osnivanju Europskog sveučilišnog instituta što mnogim zainteresiranim studentima i istraživačima ograničava mogućnost uključivanja u neke od najprestižnijih doktorskih i postdoktorskih studija iz društvenih znanosti.

Osim Hrvatske, Konvenciju EUI-a još nisu potpisale Mađarska, Češka, Slovačka i Litva. Naši studenti su tako među rijetkima u EU koji ne mogu od svoje države dobiti stipendiju i praktički na taj način smo i dalje na marginama EU kada govorimo o društvenim znanostima. U prijevodu to znači da ostajemo izvan mreže akademske elite društvenih znanosti koja provodi neke od najznačajnih i najutjecajniih istraživanja od esencijalne važnosti za budućnost Europe.

EUI godišnje okuplja više od 1.100 studenata, istraživača, profesora, polaznika naprednih seminara u područjima prava, ekonomije, politologije, sociologije, povijesti te ostalih društvenih znanosti. U nedostatku podrške Vlade odnosno stipendija Ministarstva znanosti i obrazovanja, rijetki hrvatski studenti se moraju oslanjati na vlastite vještine iznalaženja financijske podrške.

Prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo dosad nije smatralo članstvo u EUI prioritetom, ponajviše zbog nespremnosti plaćanja godišnje članarine te procjene da nema interesa među hrvatskim studentima i istraživačima.

To je otprilike kao da se tvrdi da među studentima i istraživačima prirodnih znanosti nema interesa za priključivanjem CERN-u.

Cilj peticije jest skupiti barem 1000 potpisa potpore incijativi. Time bismo Ministarstvu znanosti i obrazovanja ukazali na važnost pristupanja konvenciji te pokazali da postoji interes među studentima i istraživačima za boravak na institutu.

Procjenjuje se da bi godišnja članarina u EUI Hrvatsku koštala oko sto tisuća eura, što je u rangu manjih projekata koji se iz fondova EU neprestano financiraju u okviru nadležnosti Ministarstva. Ipak, pravo je pitanje koliko Hrvatsku zapravo košta odbijanje članstva u EUI te odsutnost iz trenutno najjačih istraživačkih timova koji promišljaju modele rješavanja nekih od najvažnijih strateških izazova u europskih politikama odnosno razvoju EU i njezina susjedstva?

Vijeće Fakulteta političkih znanosti je nedavno dalo podršku pokretanju inicijative za pristupanje RH EUI-u, a za očekivati je da će i ostali zainteresirani fakulteti društvenih znanosti prepoznati važnost ove inicijative.

Ovim putem želimo zamoliti za potporu svu zainteresiranu javnost, studente, profesore, studentske zborove, fakultete i članove sveučilišta diljem Hrvatrske da potpišu peticiju za priključenjem Europskom sveučilišnom institutu.

Want to share this petition?