Petition Closed

Imam hatipler kapatilsin! Koy enstituleri yeniden açilsin!

This petition had 411 supporters

Köy Enstitüleri, ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açılmış okullardır. Tamamen Türkiye'ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde milli eğitim bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti.

Anadolu'nun okulsuz, ogretmensiz oldugu donemde Cumhurbaskani Ismet Inonu'nun himayesinde Millî Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel tarafından İsmail Hakkı Tonguç'un çabalarıyla köylerden ilkokul mezunu zeki çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle kuruldular.

21 bölgede köy ilkokullarına öğretmen yetiştirmek üzere açılmıştı. Öğretmenler köylülere hem okuma yazma ve temel bilgileri kazandıracak hem de modern ilmi, sanati, tarım tekniklerini öğretecekti. Kitaba deftere dayalı öğretim yerine iş için, iş içinde eğitim ilkesi tatbik ediliyordu.

1946 yılında daha önceleri sıkı sıkıya bağlı olduğu "iş için iş içinde eğitim" ilkesinden uzaklaştırıldı. Öğretmen okullarına dönüştürülerek 1954'te kapatıldılar.

Halkimizin medeni cesaret kazanmasi, becerilerini gelistirebilmesi ve her alanda egitilip, calisabilmesi icin Koy Enstitulerimizin Turkiye genelinde tekrar acilmasini Milletce kararlilikla talep ediyoruz.

Saygilar

Turkan Yuksel

Today: turkan is counting on you

turkan yuksel needs your help with “Imam hatipler kapatilsin! Koy enstituleri yeniden açilsin!”. Join turkan and 410 supporters today.