İlköğretim okullarından zorunlu bağışın kalkmasını istiyorum.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Çocuklarını İlköğretim Okullarına kaydettirecek veliler okul kayıtlarının başladığı bu günlerde "bağış" adı altında zorunlu kayıt parası ödemek durumunda kalıyorlar.

Benim de başıma böyle bir olay geldi. Kardeşimi e-Okuldan kaydı yapılan okula değil de Şair Mehmet Emin Yurdakul İlköğretim Okulu'na yazdırmak istedim. Okulla görüşmeye gittiğimde ne kadar bağış yapacağım soruldu. Bağışın zorunlu değil, gönüllü yapılabileceğini söylediğimde bana en az 2000 lira ile öğrenci kabul ettiklerini söylediler. Bu okula kayıt için giden farklı velilerle konuştuğumda bu paranın 5000'leri bulduğunu ve buna ek olarak kaydı o okula çıkan öğrencilerden bile miktarları değişiklik gösteren "zorunlu bağışı" aldıklarını öğrendim. Görüştüğüm okulun müdürü İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yazanın aksine (kura ile öğrenci seçme) başvuran öğrencilerin arasından okula kaydı yapılacakları kendisinin elinde bulunan öğrenci isimleri ve ailelerinin yapacakları "zorunlu bağış"ların yazılı olduğu kağıttan seçtiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'mızın devlet okullarında gerçekleşen zorunlu ve yasal olmayan bu yaptırımların önüne geçmesini talep ediyoruz!

İlköğretim Kurumları Yönetmeliği

Madde 11

e) Çocuğun aday kaydı e-Okul sistemi üzerinden alınır. Kesin kaydı yapılan çocukların velilerine Acil Durumlarda Başvuru Formu EK-1 doldurtularak Sözleşme EK-2 imzalanır.

f) Kayıtlarda bir sonraki eğitim ve öğretim yılında zorunlu eğitime başlayacak çocuklar ile okulun bulunduğu kayıt alanındaki çocuklara öncelik tanınır. Başvurunun kontenjandan fazla olması durumunda veliler huzurunda kura çekimi yapılır.