İkizdere’de Taş Ocağına Hayır. Doğamızı, Ağaçları, Yaşam Alanımızı Savunuyoruz.

Reasons for signing

13 hours ago
Beraber

Zaman bize ne getirir
Hayat bizden ne götürür
Bilirim gülersek beraber
Hepsi çözülür

Hızlı koştum, yavaşça durdum
Fark ettim ki bir haritam yoktu
Bilirim yürürsek beraber
Yol bizi bulurdu

Biraz kayıptım, kafam karıştı,
Bıraktım öyle dağınık kaldı
Gözüm kapalı ama her şey açık...

Bilirim gülersek beraber, hepsi çözülür.

Nil İpek'in şarkısı

15 hours ago
Tükeneceğiz

Ey güzel İkizdere, ormanı nefesim
Ne böyle senle, ne de sensiz
Yazık yaşanmıyor çaresiz
Ne bir arada ne de ayrı
Olmak imkansız hiç sebepsiz

Ne hayallerle ümitlerle
Mutlu olmaktı dileğimiz
Suçlu ne sensin ne de benim
Şimdi sensizim sen de bensiz

Ey güzel İkizdere, ormanı nefesim
Bir an gelip de küllenince
Yüreklerimiz dinlenince
"Tamemen duygusal" sevgilerde teselli bulunca
İşte biz o gün düşüneceğiz

Etrafımızı sarıverecek
Bir boşluk ki asla bitmeyecek
Herşey bir anda anlamsız gelecek
İşte biz o gün tükeneceğiz

Ey güzel İkizdere, ormanı nefesim ek, Başka, "Tamamen duygusal" güncellemesi, saygılarımla..

Beste : Sezen Aksu

4 days ago
Pırıl pırıl akan Nilüfer Çayı zifte dönüştü! Canlı yaşam kalmadı

Bursa'dan Marmara Denizine dökülen Nilüfer Çayı; tarım, sanayi ve evsel atıklar nedeniyle siyaha boyandı. Kirli suyun çaya aktığı noktalar dronla havadan görüntülendi. Suda canlı yaşamının kalmadığını belirten DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, Bu artık bir su değil, kimyasal atık dedi.

20/06/2021

Uludağ’dan başlayıp, ovadaki birçok dere ve Susurluk Çayı ile birleşerek, Karacabeyden Marmara Denizine dökülen yaklaşık 200 kilometrelik Nilüfer Çayı, kirli atıklar nedeniyle siyaha büründü.

Bursa Ovasında tarım ve hayvancılık ise olumsuz etkilendi. Kirli su, son dönemde deniz salyasıyla gündeme gelen Marmara Denizinin de kirliliğinin artmasına neden oluyor.

KİMYASAL ATIĞA DÖNÜŞTÜ

Sudaki siyahlık ve kirli atıkların çaya boşaltıldığı noktalar dronla havadan görüntülendi.  Nilüfer Çayında eskiden insanların yüzmeyi öğrendiğini belirten DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, “Nilüfer Çayı içinde balığı, kurbağası, kaplumbağası, yılanıyla, su bitkileriyle bir yaşam döngüsüydü, ancak şu an burada yaşam ihtimali sıfır. Çünkü bu artık bir su değil, kimyasal atık” dedi.

YAYIN BALIKLARI YÜZÜYORDU

“4 milyona yaklaşan nüfusumuzla, 20’den fazla sanayi bölgemizle biz bütün evsel ve sanayi atığımızı Nilüfer Çayına bırakıyoruz” diyen DOĞADER  Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir,  sözlerini şöyle sürdürdü;

*Bunu hem evimizde hem de sanayimizde yapıyoruz. Yani sanayicimiz kadar evdeki teyzemiz de suçlu. Çünkü biz lavabolardan döktüğümüz kızartma yağları, bulaşık yağları, deterjan gibi atıklarla kirletiyoruz. Zaten sanayi başlı başına bir kirlilik unsuru, sanayi demek kirlilik demek.

*O yüzden de Nilüfer Çayı kirli akıyor, su olmaktan çıkmış kimyasal atık halinde akıyor. Bursa’nın kültürel ve doğal mirasında Nilüfer Çayının yeri var. Evliya Çelebi, Bursa’ya geldiğinde Nilüfer Çayı ve çayı besleyen akar suları gördüğünde ‘Bursa sudan ibarettir’ demiştir.

*Bursa’daki kültür suyla birlikte var olmuştur. 30-40 yıl öncesine kadar Bursa sanayi kenti olmadan öncesine kadar Nilüfer Çayının etrafında şenlikler yapılırmış.

*Yaşlı teyzelerimiz denize hiç gitmediklerini yüzmeyi Nilüfer Çayında öğrendiklerini söylerdi. Amcalarımız burada 120 kilo yayın balığı yakaladıklarını söylerlerdi. Nilüfer Çayı içinde balığı, kurbağası, kaplumbağası, yılanıyla, su bitkileriyle bir yaşam döngüsüydü, ancak şu an burada yaşam ihtimali sıfır. Çünkü bu artık bir su değil, kimyasal atık.

“MARMARA DENİZİ ÖLÜME GİDİYOR”

Arıtma tesislerinin öneminden bahseden Demir, şunları söyledi;

*Sanayici kirli teknoloji kullanmamalı, suyu yerinde arıtmalı. Yani suyu daha az tüketen ve hiç kirletmeyen teknoloji kullanmalı. Yani biraz yatırım yapmalı. Biz bir gün yine Marmara Denizi ne olacak, diyeceğiz. Bu su Marmara Denizine aktığı sürece denizin ekosistemi bozulacaktır.

*Biz bunu yıllardır söylüyoruz ama ne yazık ki son müsilaj olayına kadar sesimizi kimseye duyuramadık. Bizim duyuramadığımız sesi doğa kendisi duyurdu. Marmara Denizi en sonunda gözümüze soktu ve ben ölüyorum dedi.

*Bu dereler, bu kirlilik evsel ve sanayi atıklarımız Marmara Denizine kirli bir şekilde gittiği sürece Marmara Denizi ölüme, yok olmaya adım adım hızlı bir şekilde gidiyor demiştik, son yıllarda artık koşar adım gitmeye başladı. Sonucu hep birlikte yaşadık gördük.

5 days ago
Bir Umudum Sende Var Seher Yeli

Gönlüm gitmek ister canan eline
Bir umudum sende var seher yeli
Döne döne yandım doğa aşkının narına
Es deli deli, var seher yeli, es deli deli

Ah etmekle geçti şu benim ömrüm
Yaz baharda soldu çiçeğim gülüm
Her ne yana baksam tez gelir ölüm
Es deli deli, var seher yeli, es deli deli

Bir sevda var bende inceden ince
Dayanmıyor yar, doğa aklıma gelince
Kul Rıza'mda gurbet elde kalınca
Es deli deli, var seher yeli, es deli deli

*Canana aşk, doğa aşkı, ahuzar ah etme güncellemesi, saygılarımla.

Kutsal Evcimen

Ahuzar: Ah etmek,

"Seher yeli" ile ilgili cümle örnekleri

"Eser seher yeli zülfün dağıtır / Gerdana dökülen tel incinmesin"

Karacaoğlan

"Eser seher yeli,
gamı, kederi dağıtırken,
İkizderenin nefesi,
neşenin damlası,
pırıltısı incinmezdi"

Kestane ağacının anlatısı

Seher : Sabahın güneş doğmadan önceki zamanı, seher vakti.

Esen : Neşeli ve sağlıklı olma.

Yel : Rüzgâr.

Büyük Yalnızlık

Önce çaresizlik çaldı kapıları
Sonra yoksulluk
Bütün aşina çehreler silindi aynalardan
Bir anda boşaldı dünya
Yapayalnız kaldık

Tez tükendi umut ekmeği
Bitiverdi suların hayali
Çevirdik derin bir karanlığa gözlerimizi
Sen ey büyük yalnızlık
Sen ey seher yeli
Bir sen terketmedin bizi

*Seher yeli güncellemesi ile, saygılarımla.

Ümit Yaşar Oğuzcan

İkizdere'nin Sevinçli Rüzgârı

İkizdere'nin sevinçli rüzgârı
Derelerin şırıltısı söyledi şarkımızı
İndi baharla İkizdere'nin sisli yemyeşil yamaçlarından
Sevinçli sesin ah ne kolay dağıtmıştı gönül yasımı

İkizdere'nin içli şarkısına
İkizdere'nin sevinçli rüzgârına

Söyledim aşkımızı yalan Rüzgârına
Olmadı kaldı benim her hevesim yarına

İkizdere'nin içli şarkısına
İkizdere'nin sevinçli rüzgârına

Söyledim aşkımızı yalan Rüzgârına
Önce biraz gülecek, kalbe ümit saçacak
Söz verecek, yapmayacak, hep seni aldatacak
Sev diyecek, sevmeyecek, belki de ağlatacak

Boş yere ağlama, kalbini bağlama yalan Rüzgârına

*Ankara Rüzgarına güncelleme saygılarımla.
Bestekar, söz yazarı:
16 Haziran 2021 sonsuza uğurlar olsun.
Gündoğdu Duran
Söyleyen:
Nesrin Sipahi

1 week ago
İyidere ne kadar gerekli?

2019’da Rize Limanı sadece 561 bin ton, Trabzon Limanı 2,6 milyon ton yük yüklemiş-boşaltmış. Yani Rize beşte bir, Trabzon ise dörtte bir kapasite ile çalışmış!

(Nihai ÇED, Sf:16)

Karadeniz ölüyor,

İyidere ve Karadeniz kıyılarında, Tam arıtma; azot fosfat kanalizasyon fabrika zehirli atıklar için biyolojik tam arıtma için Çevre Bakanlığı göreve,

Çay fabrikaları, Çaykur tarafından yapılsın, İyidere'ye çay fabrikası için, Tarım Bakanlığı göreve,

Erzincan-Trabzon hızlı demiryolu, Erzurum- Rize hızlı demiryolu hangisi öncelikli, Rize limanının ve Trabzon limanının tam kapasite ile çalışması ve GAP Bölgesine bağlantı ve Trabzon Rize demiryolu düşünülmelidir.. Ulaştırma Bakanlığına.. tekrar düşünülmesi için zaman var..

* Hızlı tren hatları tekrar gözden geçirilmeli.. Belki de normal hat olarak da düzenlenmesi de düşünülmelidir.

Başka bir durum olarak da:

Yalçın Bayer 26.02.2021 -Hürriyet

"Samsun-Sarp Demiryolu Projesi bir an önce hayata geçse, bugüne dek yatırımlardan hak ettiği payı alamayan, fındıktan, -çay, bal ve balıkçılıktan- başka temel geçim kaynağı olmayan Doğu Karadeniz halkı, sanayisi ve ekonomisi kazanacak, zincirleme ülke kalkınmasına katkı sağlayacak."

Karar yeniden gözden geçirilerek sınırlı olan Trabzon-Erzincan veya Erzurum-Rize Yüksek Hızlı Tren Hattı yerine Samsun-Sarp’a öncelik verilmeli."

Yalçın Bayer aktarıyor:

Ordu Olay gazetesi bu konudaki yayınlarında “Altı ilin yanı sıra çok sayıdaki ilçe, belde ve köylerde yaşayan nüfusun yoğunluğu dikkate alındığında de Samsun-Sarp Projesi’nin bölge için ne denli önemli olduğu açıkça görülecektir”
yorumunu yapıyor.

Sonuç olarak:
Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize Limanlarının kapasite kullanımı daha fazla ve verimli kullanılabilecektir.

"Rize, Hopa, Giresun, Trabzon limanlarının mevcut yıllık toplam kapasiteleri yaklaşık 20 milyon ton civarında. Bu kapasiteler eski makine ve ekipmanlar ile yapılan hesaplamalardır. Bu limanlara gelecek yeni talepler sonucu yapılacak olan yeni teknoloji ve kapasiteli yatırımlar ile yüzde 40 - 50 artışla mevcut kapasiteler bölge limanları, 25-30 milyon tonlara ulaştırılabilir. Doğu Karadeniz’de en işlek liman olan Trabzon Limanı yıllık ancak 3 ile 5 milyon ton arası çalışırken, bu kapasite bile Trabzon’un yüzde 50 düşük kapasitesi demektir. Rize-Giresun- Ordu limanları ise 500 bin ile 1 milyon ton arasında bir yük ile ancak kullanılabilir kapasitelerinin yüzde 15 ile yüzde 20 kısmını kullanabilmekteler."

Deniz Dergisi Temmuz-Ağustos 2014 Sayısı/ Röportaj -Çilem KOCAMIŞ

Beyaz adam

Annesi toprağa ve
kardeşi olan gökyüzüne,
Çocukları, nefesi ormana
alıp satılacak, yağmalanacak
bir şey gözüyle bakar.
Onun bu ihtirasıdır ki,
toprakları, dereleri,
denizleri, okyanusları
çölleştirecek
Çöp yığınların da boğulacak
Zehirlenen
Hava, su, toprak
ve her şeyi yiyip bitirecektir.
Beyaz adamın kurduğu kentlerde huzur ve barış yoktur.
Bu kentlerde bir çiçeğin taç yapraklarını açarken çıkardığı tatlı sesler ve bir kelebeğin kanat çırpınışları duyulamaz.
Beyaz adam
paranın yenmeyen
bir şey olduğunu,
son ırmak kuruduğunda,
son ağaç yok olduğunda,
son balık öldüğünde anlayacak...

Güncelleme dereler, denizler, okyanuslar, orman, saygılarımla..

Kızılderili Şef Seattle - 1853

1 week ago
Doğu Karadeniz bölgesinin önemli yer bilimcilerinden Prof. Dr. Nafiz Maden, bölgede tartışmaları devam eden demiryolu güzergahıyla ilgili jeoteknik güvenlik açısından deprem riskine en uygun güzergahın Erzincan Gümüşhane Trabzon güzergahı olduğunu, Rize hattının Bayburt havzasından geçeceği için jeoteknik açıdan güvensiz bir bölge olduğunu söyledi.

22.09.2020 - 11:00 İHA

“Ruslar işgal sırasında Zigana dağına kadar ray döşemişlerdi”
1916 yılında Trabzon işgal edildiğinde Rusların Gümüşhane’deki madenleri ele geçirmek ve kendi ülkelerine götürmek için Zigana dağına kadar demiryolu hattı çektiklerini hatırlatan Maden, “Bu hat uzun yıllar burada kalmış fakat daha sonra sökülüp hurdacıya satılmış. Rusların da gördüğü jeoteknik açıdan en uygun güzergah Gümüşhane üzerinden geçecek hattır. Limana en yakın hat burasıdır” şeklinde konuştu.
Maden, yaptıkları çalışmayı hem Kandilli Rasathanesi hem de Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) deprem verilerinin de desteklediğini dile getirerek, “Erzincan’dan Trabzon limanına ulaşacak demiryolu için jeoteknik güvenlik, deprem riski, jeolojik ve tektonik yapı olarak en uygun güzergah Gümüşhane’den geçeceği rotadır. Buna alternatif yol önermek, güzergah planlamak gelecekte oluşabilecek hasar açısından demiryolu güvenliğini çok zor durumda bırakabilir. Dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olabiliriz” dedi.

“Demiryolunun biran önce hayata geçirilmesi, havalimanına entegre edilmesi ve oradaki lojistik üssün faaliyete geçirilmesi gerekiyor”
Gümüşhane’nin Köse ilçesinde yapımı devam eden havalimanının da bu demiryoluna entegre edilmesi halinde Doğu Anadolu bölgesinde oluşabilecek bir deprem anında bu havalimanının lojistik üs olarak da kullanılabileceğini kaydeden Maden, “Demiryolunun biran önce hayata geçirilmesi, havalimanına entegre edilmesi ve oradaki lojistik üssün faaliyete geçirilmesi gerekiyor. Doğu Anadolu’da Erzincan’da, Erzurum’da, Bingöl’de, Elazığ’da, Malatya’da oluşabilecek bir depreme en kısa sürede yetişebilecek nokta Gümüşhane Lojistik Üssü olacaktır. Bunu da demiryoluyla ve havayoluyla desteklememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Deprem riskine en uygun güzergah Gümüşhane güzergahıdır”
Deprem haritalarına bakıldığında bölgede en fazla depremin Erzincan, Erzurum, Elazığ civarlarında olduğunu ifade eden Maden, “Bayburt havzasına giden demiryolunun hem zemin açısından hem de fay hatlarına paralel ilerlemesinden dolayı riskli. Ama Trabzon’a Gümüşhane üzerinden ineceğiniz hatta en kısa sürede fay hatlarından uzaklaşıyorsunuz ve dik kesiyorsunuz. Bayburt havzasındaki gibi fay hatlarına paralel olarak ilerlemiyorsunuz. Bu anlamda jeoteknik güvenlik açısından deprem riski en uygun güzergah Bayburt güzergahı değil Gümüşhane güzergahı olarak ortaya çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

1 week ago
Demiryolu projesine ‘Deprem’ uyarısı Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demiryolu projesinin Rize güzergahına tepki geldi Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Nafiz Maden: “Rize hattı Bayburt havzasından geçeceği için jeoteknik açıdan güvensiz bir bölge” “Deprem riskine en uygun güzergah Gümüşhane güzergahıdır”

22.09.2020 - 11:00 İHA

Bölgedeki demiryolu projeleriyle ilgili 10 yılı aşkın süredir jeoteknik güvenlik açısından bilimsel çalışmalar yaptıklarını kaydeden Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Nafiz Maden, çeşitli bilim adamlarıyla yaptıkları ortak çalışma sonucu 10 yıl önce en uygun güzergah olarak belirledikleri Erzincan Gümüşhane Trabzon demiryolunun deprem güvenliği ve jeolojik altyapı açısından günümüzde de en uygun güzergah olduğunu yinelediklerini belirtti.

Kamuoyunda Rize’ye kaydırılan hatla ilgili bilimsel endişelerini paylaşan Maden, “Rize’ye gidecek demiryolu hattı Bayburt havzası üzerinden geçecek. Bayburt havzası bir çöküntü havzası. Dolayısıyla jeo teknik güvenlik açısından güvenliği çok iyi yapılamayabilir. Bir yağmurda, bir selde buralarda raylar askıda kalabilir, tren kaza yapabilir. Örneklerini geçmişte gördük. Dolayısıyla Rize hattı bu anlamda Bayburt havzasında geçeceği için jeoteknik açıdan güvensiz bir bölge” diye konuştu.

“Deprem riskine en uygun güzergah Gümüşhane güzergahıdır”

GÜRKAN LEE
2 weeks ago
Her kim doğayı katlediyor yada destek veriyorsa,canı cehenneme.