Mardin Artuklu Üniversitesi Karbon Nötr Olacağı Tarihi Açıklasın

Mardin Artuklu Üniversitesi Karbon Nötr Olacağı Tarihi Açıklasın
İklim krizi kapımızda. Bilim, iklim krizi ile mücadele konusunda hiç zamanımız kalmadığını, 2050'ye kadar karbon nötr bir yaşam biçimine geçmemiz gerektiğini ve bunun için hemen harekete geçmemizi ve karbon emisyonlarını azaltmamızı, net sıfır emisyon düzeyine erişmemizi söylüyor. üniversite öğrencisi olan gençler olarak, üniversitemizin, karbon nötr olacağı tarihi açıklamasını istiyoruz.
Üniversitemiz, bilimin ışığında eğitim veren öncü kurumlardan biri olarak, net sıfır emisyon düzeyine ulaşma ve karbon nötr olma hedefiyle, bir karbonsuzlaşma eylem planı yapsın ve bu planı uygulayarak hem ülkemizdeki hem dünyada okul ve üniversitelere örnek olsun!
Üniversite yönetimine çağrımızdır: Bilimin ışığında eğitim veren bir kurum olarak, bilimin gerektirdiklerini acilen yerine getirin, Net Sıfır olma hedefiyle, Karbonsuzlaşma Eylem Planı hazırlayın ve uygulayın!
Bu plan şunları içermeli:
*Üniversite binalarının elektriği güneş panellerinden sağlayın, binalarda enerji verimliliği hedefleyin.
*Kampüs içinde bisikletler koyun ve bisiklet yolları oluşturun; öğrencilerin, akademisyenlerin/öğretmenlerin ve idari personelin bisikletleri kullanmasını sağlayın.
*Kampüs içinde karbon yutak alanı işlevi taşıyan yeşil alanları koruyun ve artırın.
*Yemekhane ve kafeteryalarda tek kullanımlık ürünlerin kullanımında azaltım sağlayın: Pipet, plastik çatal- bıçak- tabak ve plastik poşet kullanımını yasaklayın ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sıfır Atık projesi kapsamında Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ne kaydolun.
*Kampüste belirli alanlara su sebilleri yerleştirin ve öğrencileri su matarası kullanmaya teşvik edin. Bu, öğrencilerin suya ücretsiz erişimini sağlayacak ve öğrencilere ekonomik olarak da destek olacaktır.
*Kampüste bostan oluşturun, yemekhane ve kafeteryalarda bu bostandan elde edilen sebzeleri kullanın ve gıda atıklarını kompost yapın.
*Yağmur sularını biriktirin ve gereken yerlerde kullanımını sağlayın.
*Öğrencilerin “İklim Krizi ile Mücadele” konusunda doğru bilimsel bilgilere ulaşabilmesi ve bu krizin farkında olabilmesi için, bu konuyu seçmeli ders olarak belirleyin ve müfredata ekleyin.
*Tüm bu süreçleri, karar alma ve eylem mekanizmalarına öğrencilerin de katılımını sağlayarak ilerletin.
Karbon nötr ve yaşanabilir bir gelecek için, bu eylem planını oluşturmanızı ve hayata geçirmenizi talep ediyoruz.