12 Ekim Dünya Gebzeliler Günü İlan Edilsin ve Gebze İl Olsun

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

İçişleri Bakanlığı ve tarafına Ömer Faruk BAŞARAN bu kampanyayı başlattı

1. Dünya Savaşı sonrasında imzalanan Mondros Mütarekesi gereği, yurdumuzun pek çok şehri gibi, Gebze de düşman işgaline uğradı. Tarihi belgelere göre, 13 Temmuz 1920’de İngiliz kuvvetleri tarafından Gebze işgal edildi. Gazi Mustafa Kemal Paşa liderliğindeki Anadolu’daki Ulusal Direniş Hareketi zaferle sonuçlanınca, 11 Ekim 1922’de işgal devletleriyle Mudanya Ateşkes Anlaşması imzalandı ve Şile-Gebze-Darıca hattı sınırlarımıza dahil edildi. 12 Ekim 1922’de Türk Ordusu’na bağlı 61. Tümen Süvari Bölüğü, Gebze’ye girerek ilçeyi düşman işgalinden kurtarmış oldu.

Günümüzde Gebze, Kocaeli'nin bir ilçesi ve Marmara Bölgesi'nin en büyük sanayi kentlerinden biridir. 2018 verilerine göre 371 bin olan nüfusu, çevre bölgelerden çalışmaya gelenler ve eskiden Gebze'nin birer semti iken şimdi ilçe statüsüne geçen çevre ilçelerle (Çayırova, Darıca, Dilovası) birlikte günlük yaklaşık 800 bine ulaşmaktadır.

Gebze, Türkiye'nin ekonomik açıdan en gelişmiş altı ilinden birinde bulunmaktadır. Gebze ayrıca Kocaeli ili GSYİH'sının %33.7'sini, Türkiye GSHİY'sının ise %1.69'unu oluşturmaktadır. (İllerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması, DPT, Ankara, 1997, s 68.)

Gebze; ilk 500 sanayi kuruluşundan 50'sine ev sahipliği yapan, sınırları içerisinde 13 liman ve iskele, 9 büyük sanayi bölgesi, 1 adet teknopark, 1 üniversite, TÜBİTAK, TSE gibi birçok önemli kuruluş bulunan, Anadolu'ya açılan tüm yolların kesişme noktasında yer alan, hem stratejik, hem ekonomik ve hem de sosyolojik olarak son derece önemli bir kenttir ve tüm bu özellikleri ile Türkiye'nin 82. ili olmalıdır.

2018'de Gebze'nin il olması için kurulan bir platform olan Gebze Grubu 82, Gebze'nin il olması için başta sosyal medya mecraları olmak üzere, yerel ve ulusal birçok mecrada çeşitli girişimler yapmakta, kampanyalar düzenleyerek Gebze Halkı'nın sesini ilgililere ulaştırmaya gayret etmektedir.

Bu çalışmalar esnasında Gebze Halkı'nın da büyük destek ve ilgisini toplayan Gebze Grubu 82, Gebze'nin düşman işgalinden kurtulduğu 12 Ekim tarihinin DÜNYA GEBZELİLER GÜNÜ olarak ilan edilmesini istemekte ve Gebze'nin 12 Ekim'de Türkiye'nin 82. İli olarak açıklanmasını beklemektedir. Bu talepler Gebze Halkı'nın isteğidir.

12 Ekim'in Dünya Gebzeliler Günü ilan edilmesi ve Gebze'nin Türkiye'nin 82. ili yapılması hususunda gerekli yasal sürecin başlatılmasını Hükümet yetkilerinden talep etmekte ve bu amaçla Gebzeliler tarafından imzalanan bu metni kamuoyunun nezdinde dikkat ve ilginize sunmaktayız.

Saygılarımızla,

Ömer Faruk Başaran

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.